Ο Μπάιντεν ανακοινώνει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον θα απελάσει 10 Ρώσους διπλωμάτες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δικαιολόγησαν τις κυρώσεις επικαλούμενες ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, όπως πειρατεία στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και σύνδεση της πρώτης επίθεσης στον κυβερνοχώρο με την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα ανταποκριθεί σε τέτοιες ενέργειες. “Καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόθεση επιβολής κυρώσεων, τις θεωρούμε παράνομες, εν πάση περιπτώσει, η αρχή της αμοιβαιότητας ισχύει σε αυτόν τον τομέα”, δήλωσε ο Πεσκόφ. “Αμοιβαιότητα, έτσι ώστε τα συμφέροντά μας να προστατεύονται καλύτερα”, εξήγησε.

“Η Ρωσία δεν θέλει οι σχέσεις της με την Ουάσιγκτον να προχωρήσουν” ένα βήμα μπροστά, δύο βήματα πίσω “, δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η ρήξη Μόσχας-Ουάσιγκτον εντείνεται

Αυτό το βήμα θα προσθέσει αναμφίβολα ένα ακόμη στρώμα πάγου στις ήδη ψυχρές διμερείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Η Ρωσία δέχθηκε πρόσφατα κριτική από τη Δύση για κινητοποίηση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κατά την πορεία προς τις εκλογές, ο Μπάιντεν είπε ότι θα αναλάβει δράση επειδή, σύμφωνα με τις εκθέσεις πληροφοριών των ΗΠΑ, η Ρωσία φέρεται να προσέφερε ανταμοιβές στους Ταλιμπάν για τη δολοφονία αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Οι κυρώσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν ήδη φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δολοφόνο».

“Η εχθρότητα και η απρόβλεπτη κατάσταση της Αμερικής γενικά μας αναγκάζουν να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο προέδρων την Τρίτη, ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «υπερασπιστούν» έντονα τα συμφέροντά τους, σύμφωνα με την αμερικανική εκδοχή. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε στον Ρώσο ομόλογό του να συναντηθεί σε μια «τρίτη χώρα» για να αναζητήσει τομείς συνεργασίας.

Πηγή: KYPE

Source