Ο Μπιλ ενέκρινε, ζητώντας να “κατηγορήσει τον Τραμπ”

Οι δημοκράτες στις ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα προς την απόλυση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο θεωρούσαν υπεύθυνοι για την καταστολή του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Με το νομοσχέδιο τους στην ημερήσια διάταξη της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί κάλεσαν τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να απολύσει τον Τραμπ χρησιμοποιώντας το “25ο επιπλέον άρθρο του Συντάγματος”

Πριν όμως διεξαχθεί η ψηφοφορία, ο Πενς έχει ήδη στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, αναφέροντας ότι “δεν θα εισαγάγει το 25ο πρόσθετο άρθρο του συντάγματος”, οπότε η ψηφοφορία στο Σώμα είναι κάτι παραπάνω από συμβολική.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι μίλησαν στο τμήμα συζήτησης για το νομοσχέδιο, επέκριναν έντονα τον Τραμπ, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες υποστήριξαν ότι “το μόνο πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς είναι να απαλλαγούμε από τον Τραμπ”.

Ενώ 223 ναι και 205 ψήφοι δεν ψηφίστηκαν για το νομοσχέδιο, διαπιστώθηκε ότι μόνο ένας Ρεπουμπλικανός αναπληρωτής ψήφισε ναι.

Το νομοσχέδιο δίνει στον Πενς 24 ώρες για να υποβάλει στο Κογκρέσο σχετικά με την απόκριση του Trump.

Όχι 25ο επιπλέον θέμα στην ημερήσια διάταξη του Pence

Ο Πενς, στην επιστολή του προς την Πελόσι πριν από την ψηφοφορία του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι δεν θα λάβει μέτρα για να απολύσει τον Τραμπ χρησιμοποιώντας το 25ο παράρτημα του συντάγματος.

Ο Πενς, στην επιστολή του, “Δεν πιστεύω ότι μια ενέργεια όπως η εφαρμογή του 25ου άρθρου είναι προς το συμφέρον της χώρας μας ή σύμφωνα με το σύνταγμα.” είχε χρησιμοποιήσει την έκφραση.

Ο Τραμπ είπε επίσης σε δήλωσή του χθες ότι “το 25ο πρόσθετο άρθρο του συντάγματος δεν του παρουσιάζει μηδενικό κίνδυνο”.

Το 25ο πρόσθετο άρθρο του Συντάγματος των ΗΠΑ ρυθμίζει τη διαδικασία προσωρινής ανάληψης του αντιπροέδρου αντί του προέδρου εάν ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείται ανίκανος να εκπληρώσει το καθήκον του.

Για να εφαρμοστεί το άρθρο, η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου πρέπει να υποστηρίξει την απόφαση του Πενς να απολύσει τον πρόεδρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πέλοσι δήλωσε σε δήλωση την προηγούμενη ημέρα ότι εάν ο Πένες δεν λάβει μέτρα για την απόλυση του Τραμπ, θα ψηφίσουν για τη ρήτρα καταδίκης εναντίον του Τραμπ την Τετάρτη.

Παραμένει ασαφές όταν η ρήτρα απόλυσης, η οποία αναμένεται να γίνει δεκτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα έρθει στην ημερήσια διάταξη της Γερουσίας.

Source