Ο Μπόρελ συγκρούστηκε με τη Ρωσία

“Η ΕΕ θα συζητήσει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, παρατηρώντας μια ολίσθηση αυταρχισμού”

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα συζητήσει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού η χώρα της βυθιστεί σε αυταρχισμό σε σύνοδο ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα για να διατηρήσει τις αντιεμετικές τακτικές και τις περιφερειακές της κρίσεις.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατηγόρησε τη Μόσχα για παραπληροφόρηση, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και ένα αντιφατικό μοντέλο σχέσεων με την ΕΕ με βάση τη διαφορά μεταξύ ανοιχτών και κλειστών κοινωνιών.

Ο κ. Μπόρελ προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές ότι «η Ρωσία προσπαθεί να μας χωρίσει», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πετύχει, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα τους».

“Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας βρίσκονται στο σημείο εκκίνησης και πάλι πριν από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ρωσία δεν έχει γίνει μια κανονική δημοκρατία, ο πολιτικός χώρος που ενώνεται από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα”, είπε.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του έλαβε την άρνηση της Ρωσίας να ξεκινήσει σοβαρό διάλογο με την ΕΕ, αρκεί η ΕΕ να συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τόνισε την ανάγκη εστίασης στη Ρωσία και είπε ότι ήταν ακόμη πιο σημαντικό τώρα με την κρίση στη Ρωσία.

Επιπλέον, ο κ. Borrell επεσήμανε ότι η Ρωσία εγκαταλείπει την ΕΕ και θεωρεί ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα απειλή για την ύπαρξή της.

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με την ΕΕ για περιφερειακές κρίσεις, την εισβολή στην Ουκρανία ή το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών της Λευκορωσίας να ψηφίσουν τον πρόεδρό τους.

Στην περίπτωση του Ναβάλνι, παρά τις εκκλήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου για το Λαβρόφ ότι δεν υπήρξε βελτίωση, η Ρωσία επέλεξε να κάνει ένα επιπλέον επιθετικό βήμα προς την ΕΕ με απέλαση τριών διπλωματών.

Επισημαίνοντας την προοπτική των κυρώσεων, κατέστησε σαφές ότι, ταυτόχρονα, η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία των πολιτών σε αυτήν τη χώρα, η οποία δεν μοιράζεται απαραίτητα τις ηγετικές της επιλογές.

Τελικά ζήτησε ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας, αλλά υπερασπίστηκε την επιλογή του να ταξιδέψει στη Μόσχα, αφενός, για να ανακαλύψει և να χαρτογραφήσει τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος, αλλά και να δείξει πόσο σημαντικά είναι τα προβλήματα: νόμος, ανθρώπινος δικαιώματα, μέρη, όχι η Επιτροπή ή η ΕΥΕΔ. “από την ασφάλεια του γραφείου μου”, είπε.

Πηγή: KYPE

Source