Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαιώνει το κλείδωμα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς ξεσπά η παραλλαγή

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε την Αγγλία σε ένα νέο εθνικό κλείδωμα για να προσπαθήσει να επιβραδύνει ένα κύμα COVID-19 που απειλεί να κατακλύσει τμήματα του συστήματος υγείας προτού ένα πρόγραμμα εμβολίων φτάσει σε κρίσιμη μάζα.

Ο κ. Johnson λέει ότι μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του κοροναϊού εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και απαιτείται επείγουσα δράση για να την επιβραδύνει.

«Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται μεγαλύτερη πίεση από το COVID από οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε τηλεοπτική ομιλία την Τρίτη το πρωί (ώρα Αυστραλίας), απομακρύνοντας την περιφερειακή του προσέγγιση για την καταπολέμηση της πανδημία.

«Με το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό ακραία μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν τη νέα παραλλαγή».

Οι ενέργειες έρχονται μετά από πολλές αποτυχημένες πολιτικές για την καταστολή του ιού, αλλά συνεχίζουν τη ζωή ως συνήθως.

Η Βρετανία αντιμετωπίζει τον έκτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο (75.544 άνθρωποι είχαν πεθάνει μέχρι την Τρίτη) και οι περιπτώσεις έχουν φτάσει σε νέο υψηλό.

Οι επικεφαλής ιατρικοί αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν ότι η εξάπλωση του COVID-19 διακινδύνευε συντριπτικά τμήματα του συστήματος υγείας εντός 21 ημερών.

Η αύξηση οφείλεται στη νέα παραλλαγή, ανέφεραν αξιωματούχοι, και ενώ αναγνώρισαν ότι η πανδημία εξαπλώθηκε γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λένε ότι υπάρχει επίσης φως στο τέλος της σήραγγας – εμβολιασμοί.

Ο κ. Τζόνσον νωρίτερα προκάλεσε ένα επιστημονικό «θρίαμβο» καθώς η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το πυροβολισμό COVID-19 της AstraZeneca.

Τη Δευτέρα (τοπική ώρα) ο ασθενής αιμοκάθαρσης Brian Pinker έλαβε τον πρώτο εμβολιασμό εκτός της δοκιμής.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που παίρνω το εμβόλιο COVID σήμερα και είμαι πραγματικά περήφανος που εφευρέθηκε στην Οξφόρδη», δήλωσε ο 82χρονος συνταξιούχος διευθυντής συντήρησης.

Αλλά ακόμη και με την κυκλοφορία των εμβολίων, ο αριθμός των περιπτώσεων και θανάτων COVID-19 συνεχίζει να αυξάνεται.

Ένα ρεκόρ 58.784 νέες περιπτώσεις κοροναϊού αναφέρθηκαν τη Δευτέρα.

Προχωρώντας λίγες ώρες μπροστά από τον κ. Τζόνσον, ο πρώην υπουργός της Σκωτίας, Νικόλα Στουρτζόν επέβαλε το πιο αυστηρό κλείδωμα για τη Σκωτία από την περασμένη άνοιξη.

Επιστήμονες του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι τα εμβόλια COVID-19 που διατίθενται στη χώρα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προστατεύσουν από μια νέα παραλλαγή που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί διεθνώς.

Οι ακόλουθες χώρες είναι μεταξύ εκείνων που έχουν αναφέρει παραλλαγές του μυθιστορήματος coronavirus, που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στην Κίνα πριν από ένα χρόνο, μεταξύ των πληθυσμών τους.

 • Οι ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΕΣ ανέφεραν τρεις περιπτώσεις της παραλλαγής B.1.1.7, που είχαν αρχικά τεκμηριωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Κολοράντο, την Καλιφόρνια και τη Φλόριντα.
 • Η ΕΛΒΕΤΙΑ έχει τεκμηριώσει πέντε περιπτώσεις της παραλλαγής από το IUK και δύο περιπτώσεις μετάλλαξης της Νοτίου Αφρικής, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου υγείας, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι θα προκύψουν περισσότερες περιπτώσεις.
 • Η ΔΑΝΙΑ έχει εντοπίσει 33 μολύνσεις με την παραλλαγή να εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η ΓΑΛΛΙΑ, με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε την πρώτη περίπτωση παραλλαγής σε έναν Γάλλο που έφτασε πίσω από το Λονδίνο.
 • Η ΙΝΔΙΑ βρήκε 38 περιπτώσεις της παραλλαγής που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η JAPAN εντόπισε την παραλλαγή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, δήλωσε η κυβέρνηση, η πρώτη τέτοια ανακάλυψη σε μια χώρα που έχει ήδη εντοπίσει περισσότερες από δώδεκα περιπτώσεις της παραλλαγής που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ δήλωσε ότι η παραλλαγή που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε τρία άτομα που είχαν εισέλθει στη Νότια Κορέα από το Λονδίνο στις 22 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.
 • Το αυτοδιοικούμενο TAIWAN, το οποίο ισχυρίζεται η γειτονική Κίνα, επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση της παραλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου σε έναν ταξιδιώτη από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ δήλωσε ότι η παραλλαγή που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανιχνευθεί σε 23 άτομα, ενώ η παραλλαγή που κυκλοφόρησε στη Νότια Αφρική είχε εντοπιστεί σε ένα άτομο.
 • Η ΑΥΣΤΡΙΑ ανακάλυψε τέσσερις περιπτώσεις μετάλλαξης κοραναϊού που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο IUK και μία περίπτωση μετάλλαξης στη Νότια Αφρική, δήλωσε ο Franz Allerberger της υπηρεσίας δημόσιας υγείας AGES τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου.
 • Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ είπε ότι δύο ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφεραν την παραλλαγή που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει απαγορεύσει στους Βρετανούς να εισέλθουν στη χώρα αφού ανιχνεύσουν 15 περιπτώσεις της νέας παραλλαγής σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε η κυβέρνηση.
 • Η ΕΛΛΑΔΑ εντόπισε τέσσερις περιπτώσεις της παραλλαγής σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας.
 • Η ΚΥΠΡΟΣ ανακάλυψε 12 περιπτώσεις της παραλλαγής σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Αξιωματούχοι υγείας στην ΙΡΛΑΝΔΙΑ δήλωσαν ότι η αυξημένη κοινωνικοποίηση γύρω στα Χριστούγεννα – και όχι μια νέα παραλλαγή – είχε προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων. Ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μάρτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η εξαιρετικά μολυσματική νέα παραλλαγή που ανακαλύφθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδόθηκε στην Ιρλανδία με ρυθμό που ξεπέρασε τα πιο απαισιόδοξα μοντέλα που διαθέτει η κυβέρνηση.
 • Η JORDAN εντόπισε τις δύο πρώτες περιπτώσεις της παραλλαγής που διαδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ είπε ότι η παραλλαγή από το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε έναν επιβάτη που πετούσε προς τη Φρανκφούρτη από το Λονδίνο στις 20 Δεκεμβρίου. Φαίνεται ότι υπήρχε στη Γερμανία από το Νοέμβριο, ανέφερε η εφημερίδα Die Welt.
 • Η ΙΤΑΛΙΑ εντόπισε έναν ασθενή μολυσμένο με την παραλλαγή που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε το υπουργείο Υγείας.
 • Η παραλλαγή που συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο εντοπίστηκε στο νησί της Μαδέρας στην ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, δήλωσε η περιφερειακή αρχή πολιτικής προστασίας.
 • Αξιωματούχοι υγείας στη ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ δήλωσαν ότι η παραλλαγή που κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανιχνευθεί σε δύο άτομα, ενώ η παραλλαγή που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική έχει εντοπιστεί σε ένα άτομο.
 • Η ΣΟΥΗΔΙΑ είπε ότι η παραλλαγή που κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εντοπιστεί μετά από έναν ταξιδιώτη από τη Βρετανία που αρρώστησε κατά την άφιξη και θετικά.
 • Αξιωματούχοι στον ΚΑΝΑΔΑ δήλωσαν ότι δύο επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της παραλλαγής που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκαν στην καναδική επαρχία του Οντάριο.
 • Η CHILE είπε ότι ηχογράφησε την πρώτη περίπτωση της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Η LEBANON εντόπισε την πρώτη της περίπτωση παραλλαγής του κοροναϊού σε μια πτήση που έφτασε από το Λονδίνο.
 • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακάλυψαν «περιορισμένο αριθμό» περιπτώσεων ατόμων που έχουν μολυνθεί με μια νέα παραλλαγή, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι πληγέντες είχαν ταξιδέψει από το εξωτερικό, χωρίς να διευκρινίσουν από πού ή τον αριθμό των περιπτώσεων ·
 • Η SINGAPORE επιβεβαίωσε την πρώτη περίπτωση της παραλλαγής που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο ασθενής που έφτασε από τη Βρετανία στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ 11 άλλοι που ήταν ήδη σε καραντίνα επέστρεψαν προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα. Η Σιγκαπούρη προσπαθούσε να επαληθεύσει δύο άλλους που είναι ύποπτοι ότι έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή.
 • Το ISRAEL εντόπισε τέσσερις περιπτώσεις κοροναϊού που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τρεις από τις περιπτώσεις ήταν επαναπατριζόμενοι από την Αγγλία.
 • Η παραλλαγή που διαδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει μολύνει δύο μαθητές που επέστρεψαν στο Χονγκ Κονγκ από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας.
 • Αξιωματούχοι υγείας του PAKISTAN ανέφεραν ότι η παραλλαγή που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε εντοπιστεί στη νότια επαρχία του Σιντ.

Source