Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο Γκουτέρες δεν αναφέρεται στο «συμφωνημένο πλαίσιο λύσης»

πανό8

Ενώ η Γενική Γραμματεία επικεντρώθηκε στη δυνατότητα προετοιμασίας ενός νέου πλαισίου με νέες παραμέτρους, αναφέρθηκε ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του ότι δεν αναφέρθηκε στο πλαίσιο της Ομοσπονδίας στα σχέδια έκθεσης της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και της Αποστολής Καλής Θέλησης.

Στο άρθρο του ελληνικού τύπου με τίτλο «Το νέο πλαίσιο είναι στον πάγκο», έγραψε ότι η Γενική Γραμματεία, προκειμένου να βοηθήσει την Κυπριακή διαδικασία, επικεντρώθηκε στη δυνατότητα προετοιμασίας ενός νέου πλαισίου με νέες παραμέτρους.

Με βάση τις πληροφορίες που απέκτησε, σημείωσε ότι ο ΟΗΕ έχει σχέδιο για τον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο με συγκεκριμένες παραμέτρους στην άτυπη διάσκεψη αφού ακούσει τα μέρη κάνοντας διμερείς συναντήσεις με την έναρξη της άτυπης διάσκεψης 5 + 1 ακολουθώντας τον τύπο Crans Montana.

Σύμφωνα με τα νέα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση του προσωρινού ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Jane Holl Lute με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε χθες ότι ο Γκουτέρες ζήτησε από τα μέρη τις απόψεις τους για το πώς πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία.

Όταν η τουρκοκυπριακή πλευρά ρώτησε τα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο σχήμα και τη διαπραγμάτευση του ψηφίσματος, όλοι οι Χριστοδουλίδης που θέλουν να κάνουν σαμπρίλ μέχρι τη Νέα Υόρκη, “η Νέα Υόρκη στην Τουρκία και πάλι να μην πέσει στην παγίδα τίποτα για να ακολουθήσει η προσδοκία δεν αποδέχεται”, είπε.

Ο Χριστοδουλίδης ξεκίνησε μια περιοδεία επαφής με τους Υπουργούς Εξωτερικών 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σε αυτό το πλαίσιο, συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Καταγράφηκε ότι η κίνηση του τηλεφώνου θα συνεχιστεί σήμερα με 4 ισοδύναμα.

Από την άλλη πλευρά, σε ένα άλλο άρθρο με τίτλο “Ο Γκουτέρες είναι δύσπιστος για τα επόμενα βήματα … Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αναζητά πιο δυναμική συμμετοχή στις μελέτες 5 + 1 των Ηνωμένων Εθνών”, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης Αναστασιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Γκουτέρες δεν αναφέρθηκαν στο “συμφωνημένο πλαίσιο λύσης” σε δύο εκθέσεις. Ανέφερε ότι είχε κάνει ένα τηλεφώνημα σχετικά με την αποτυχία του να το κάνει.

Στις ειδήσεις, οι οποίες επεσήμαναν ότι η εικόνα του τρόπου λήξης της άτυπης συνάντησης δεν είναι σαφής, αν και ο Λουτέ έμαθε τις θέσεις των μερών κατά τις επαφές του στο νησί, η ελληνική διοίκηση ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία και το έκαναν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως έκανε ο Γκουτέρες στο Crans Montana. Σημειώθηκε ότι τα μέρη δεν ανέλαβαν την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσουν τις διατριβές τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αναστασιάδης και ο Γκουτέρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία με το κύριο ζήτημα της μη συμπερίληψης του «συμφωνημένου πλαισίου λύσης» στα σχέδια έκθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα. Εξέφρασε την άποψη ότι είναι καθήκον του ΟΗΕ να διευκρινίσει και να υποστηρίξει ότι θα γίνει με βάση συμφωνημένες παραμέτρους.

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή ενός συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια. Τουρκία και Πρόεδρος Έρσιν ΤατάρΥπενθύμισε ότι η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, η Elizabeth Spehar (3 Νοεμβρίου) και η Jane Holl Lute (κατά τις δύο τελευταίες επισκέψεις της), επισήμαναν επίσημα και επανειλημμένα ότι πρέπει να διερευνηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις στο Κυπριακό. «Η στάση του μέχρι στιγμής αποδεικνύει ότι ο ΟΗΕ στοχεύει να ασκήσει πίεση στον τρόπο συνέχισης της διαδικασίας. Λέγεται επίσης στα προσχέδια της έκθεσης του Guterres ότι και οι δύο πλευρές έχουν τον πρώτο λόγο στα βήματα προς την επίλυση του Κυπριακού »

Ο ΟΗΕ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Ο ελληνικός Τύπος έγραψε ότι ο ΟΗΕ ήταν προετοιμασμένος για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της αποτυχίας, σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ληφθούν στο Κυπριακό και σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Γενικός Γραμματέας θα μπορούσε να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ζητήσει οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνει για το θέμα. Δήλωσε ότι σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στην ανεπίσημη διάσκεψη, αναμένεται κοινή δήλωση που θα γίνει αποδεκτή από όλα τα μέρη, αλλά δήλωσε ότι πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο για να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ

Ο ελληνικός τύπος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, αξιολογώντας τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία και κατέληξαν σε διαφορετικά συμπεράσματα, και η προσέγγιση και οι αξιολογήσεις τους ήταν διαφορετικές μεταξύ τους.

Σύμφωνα με ελληνικές εφημερίδες, ο DİSİ εξέφρασε την άποψη ότι η είσοδος του Lute στο νησί έδειξε ότι η ανεπίσημη διάσκεψη κουιντέτου θα διεξαγόταν αμέσως και ευχήθηκε η άτυπη συνάντηση να φέρει την επανάληψη των συνοπτικών διαπραγματεύσεων στην ημερήσια διάταξη. Αποποίηση ευθυνών «δεν χρειάζονται πια άλλες λέξεις. Τώρα είναι η ώρα για δράση που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον με στόχο τη διάσωση και επανένωση της πατρίδας μας ».

Η ΕΔΕΚ επανέλαβε την άποψη ότι το Ελληνικό Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συγκαλέσει και να ασχοληθεί κυρίως με τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού. Ορίζοντας το Κυπριακό ως «πρόβλημα κατοχής και κατοχής», ο ΕΔΕΚ υποστήριξε ότι η διεθνής διάσκεψη πρέπει να συγκληθεί πρώτα για να συζητήσει τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού.

Η Συμμαχία των Πολιτών επέκρινε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του DISI, Χάρη Γιοργιάδη, για τη δήλωσή του ότι «πρέπει να μοιραστούμε την κυριαρχία» και «το νέο ρεαλισμό» και ότι το κυρίαρχο είναι το σενάριο του αδιεξόδου του Κυπριακού και πρέπει να προετοιμαστούν για αυτό. Σε δήλωση της Συμμαχίας, ο Γιοργιάδης κατηγόρησε την Άγκυρα ότι βοήθησε την τακτική της Άγκυρας να αλλάξει το πλαίσιο λύσης και υπονομεύοντας την προσπάθεια του Αναστασιάδη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στο Crans Montana.

Το Κίνημα Αλληλεγγύης κάλεσε τον Αναστασιάδη να μην συμμετάσχει στη διάσκεψη και να μην πέσει σε αυτήν την παγίδα και αντιτάχθηκε στα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στη δήλωσή του, χαρακτηρίζοντας τη διάσκεψη 5 + 1 ως «παγίδα που ετοίμασε ο ΟΗΕ».

Η ELAM, ο κανονισμός πέντε διάσκεψη που το αίτημα της Τουρκίας, και αυτή η υποβολή είναι το μόνο κόμμα στη δήλωση που υποστήριξε ότι οι ίδιοι, “η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αντιτίθεται ανοιχτά στην κυβέρνηση είναι στοιχεία που καλούν ένα μέρος να συμμετάσχει στη νέα διάσκεψη πέντε”, ανέφερε η έκθεση.

πανό134


Ημερομηνία ενημέρωσης: 13 Ιανουαρίου 2021, 12:55

Source