Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για το Κυπριακό

Ο Φιλελεύθερος και άλλες εφημερίδες έγραψαν ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης παρευρέθηκε στην άτυπη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ και έδωσε πληροφορίες για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τις ειδήσεις Χριστοδουλίδης, ομόλογός της ΕΕ για τις θετικές ατζέντες στις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην Τουρκία για τη διεξαγωγή των κυπριακών λόγων που έχουν συμφωνηθεί για την επίλυση προβλημάτων και πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ, δικοινοτικά, ζήτησαν από το μήνυμα ότι πρέπει να συμβάλουν αποτελεσματικά στη λύση της διζωνικής ομοσπονδίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, της διεθνούς κοινότητας και ο στόχος της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού για την επίλυση προβλημάτων του Crans Montana παραμένει ότι η επανάληψη του τόπου υποδηλώνει ότι ο Χριστοδουλίδης, «η Τουρκία ενισχύει αφενός τις διμερείς σχέσεις της ΕΕ προσπαθώντας να από την άλλη πλευρά κατά της συμμετοχής στις συνομιλίες της ΕΕ Είναι παράλογο να είμαστε μεταξύ εκείνων που έχουν βγει », είπε.

Στην έκθεση, ισχυρίστηκε ότι ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, ενημέρωσε τον Guterres για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres και έδωσε ένα μήνυμα στον Guterres ότι οποιαδήποτε προσέγγιση θα απομακρυνόταν από τη βάση μιας συμφωνημένης λύσης δεν θα γίνει αποδεκτή από την ΕΕ

Borrell, τα αποτελέσματα της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν στη Γενεύη, στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και επέμειναν ότι θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Χριστοδουλίδης έδωσε επίσης πληροφορίες για την κοινή συνάντηση Νότιας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και ΗΑΕ που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο μεταξύ 16-17 Απριλίου.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι χώρες της περιοχής είναι διατεθειμένες να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την ΕΕ και ότι είναι έτοιμες να διαδραματίσουν ρόλο ως προς αυτό ως ελληνικές και ελληνικές κυβερνήσεις και κάλεσαν τον Μπόρελ να παρευρεθεί στην επόμενη συνάντηση.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Borrell αποδέχθηκε αυτήν την πρόσκληση, η εφημερίδα δήλωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Λίβανο, τη Γεωργία, τη Μοζαμβίκη, τη Μιανμάρ, την Αιθιοπία και την Ουκρανία.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: “Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ”

Σε άλλες ειδήσεις σε εφημερίδα, έδωσε στην Ελλάδα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών σχέσεων με την Τουρκία και υπέβαλε τη δήλωση που έγινε στον ελληνικό τύπο σχετικά με το Κυπριακό.

συνοψίζει τη δήλωση του Βαρβιτσιώτη, υπογραμμίζοντας τα λεγόμενα της προτεινόμενης Κύπρου στη λύση των δύο κρατών στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και από οποιονδήποτε από αυτούς που ισχυρίζεται ότι εάν το ζήτημα μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και χωρών της διατριβής της υποχώρησης από την Τουρκία.

.Source