Ο Ναζίμ Μπεράτλι αξιολόγησε την απόφαση «Κοράνι Κορανίου»: «Δεν απαγορεύτηκε,

Ιστορικός και αρθρογράφος Κύπρου Αναπλ. Δρ. Ο Ναζί Μπεράτλι έκανε μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόφαση «Κορανίου» που ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο και προκάλεσε διαμάχη από την ανακοίνωσή του.

ΜΕ ΤΗ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ «ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ» ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΜΑΜ

Διευκρινίζοντας τη σύγχυση του νοήματος, αφού διάβασε την αιτιολογημένη απόφαση, ο Beratlı ανέλυσε λεπτομερώς την κατανομή των καθηκόντων σε αυτόν τον τομέα και δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη για το προσωπικό του «μουσεζίν», το οποίο δεν απαιτεί δίπλωμα.

Αν και η απόφαση δεν περιορίζει την εξουσία των μουζίνων, οι οποίοι δεν απαιτούν δίπλωμα, να «οδηγούν προσευχές», επισημαίνει ότι η αρχή «διάλεξης» είναι «παράνομη».

Ο Μπεράτλι τόνισε ότι τα άτομα που δεν έχουν δίπλωμα και έχουν δίπλωμα που έχουν λάβει εκπαίδευση στον τομέα δεν επιτρέπεται να παρέχουν εκπαίδευση στο ίδιο επίπεδο και δήλωσε ότι τα νέα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως «μαθήματα Κορανίου απαγορεύονται» για μέρες είναι δεν είναι αλήθεια.

“ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΥ QUR’AN ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ”

Ο Μπεράτλι είπε, “Το Κοράνι Κορανίου δεν απαγορεύεται … Δεν θα ήταν κακό αν κάποιος έλεγε στον Ερντογάν για αυτό”

Η κοινή χρήση του Nazım Beratlı έχει ως εξής:

“Τι συμβαίνει?

Διαβάζουμε την αιτιολογημένη απόφαση … Δεν καταλάβαμε τίποτα … Είπαμε ότι αυτός που καταλαβαίνει πρέπει να μας πει και να καταλάβουμε!

Πριν από λίγο καιρό, το Γραφείο Θρησκευμάτων ζητά αλλαγή νόμου και το κοινοβούλιο το αποδέχεται. Σύμφωνα με αυτήν την αλλαγή, δημιουργούνται ορισμένες νέες θέσεις:

α) Δύο αντιπρόεδροι Barem 17A! Πως? Επιλέγοντας ένα από τα δύο ονόματα που πρότεινε ο πρόεδρος, από το διοικητικό συμβούλιο που συνδέεται με τον πρόεδρο! Πως? Παράκαμψη υπηρεσίας Amma …

β) Υψηλός ιμάμης! Απόφοιτοι θεολογίας

γ) Imamship: Απόφοιτοι του Imam Hatip

δ) Muezzinlik: Αυτό το προσωπικό θεωρείται προσωπικό για όσους υπηρετούν ως ιμάμηδες για χρόνια αλλά δεν έχουν αποφοιτήσει από πουθενά! Δεν θέλει δίπλωμα! Τι θελει? Πιστοποιητικό Muezzin! Ποιος το δίνει; Ένα συμβούλιο που αποτελείται από τον πρόεδρο, 2 βουλευτές που διορίζονται από τον ίδιο, ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου και έναν εκπρόσωπο του συνδικάτου!

Το πανεπιστημιακό δίπλωμα, το δίπλωμα γυμνασίου και το δίπλωμα αυτού του «διοικητικού συμβουλίου» είναι ίσα!

Η ένωση υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο. Ποια ένωση; Υπηρεσία – Εσείς! Ένωση ιμάμη!

Το δικαστήριο δικαιολογεί επίσης την ένωση! Ένα συμβούλιο που δεν είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου που είναι επιφορτισμένο με την εκπαίδευση δεν μπορεί να εκδώσει έγγραφο ίσο με πτυχίο πανεπιστημίου!

Επομένως, η προσευχή που οδηγείται από αυτήν την ομάδα «αυθόρμητος ιμάμης» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τίποτα, είναι ένα ξεχωριστό στοίχημα, αλλά ενέργειες όπως η πορεία που θα δώσει κ.λπ. είναι επίσης παράνομες.

Το μάθημα του Κορανίου δεν απαγορεύεται …

Δεν θα ήταν πολύ κακό αν κάποιος θα έλεγε και στον Ερντογάν για αυτό … “

.Source