Ο νεαρός Κύπριος σχεδίασε ένα πολιτικό επιτραπέζιο παιχνίδι. “Στόχος να μάθετε ενώ διασκεδάζετε”

Συνέντευξη: Γιώργος Βορ Τάτι

Είναι αλήθεια ότι η κατηγορία των «επιτραπέζιων παικτών», δηλαδή τα άτομα που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια, είναι μεγάλη, αλλά σίγουρα μικρότερη από άλλες κατηγορίες, όπως παιχνίδια στον υπολογιστή και κονσόλες.

Ο Barnabas Timothy, ένας νεαρός Κύπριος με πτυχίο Διεθνούς Πολιτικής, Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ήρθε να συσχετίσει όλες τις επιστημονικές του γνώσεις με αυτόν τον τομέα ως ένας από τους σχεδιαστές των Κυπριακών Αγώνων.

Τέτοιες επιχειρήσεις, ειδικά όταν προωθούν τις κοινωνικές και πολιτικές γνώσεις, είναι πολύ σημαντικές, καθώς δείχνουν τον δρόμο προς μια αποτελεσματική επιχειρηματική πορεία που ξεπερνά το χάος, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες και νέες δράσεις.

Όπως είπε, ο στόχος του είναι να μάθει πώς λειτουργεί η κοινωνία, η πολιτική και η οικονομία ενώ διασκεδάζουν.

https://www.youtube.com/watch?v=IppTO4XgYJc:

Πρώτα, πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Πρώτα απ ‘όλα, συγχαρητήρια σε όλους για τα γενέθλιά τους. Το όνομά μου είναι Barnabas Timothy, 28 ετών. Ξεκινώντας με την αρχή ότι μπορούμε να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη, πήρα μέρος στη διεθνή πολιτική στο Manchester Metropolitan University, και στη συνέχεια πήγα μεταπτυχιακά πτυχία στα διεθνή οικονομικά της πολιτικής οικονομίας στο King’s College London και MBA στο Petroleum and Hydro. Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Κάπου στο μεταξύ, γεννήθηκε η ιδέα για αυτό το παιχνίδι.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μεταπτυχιακού μου, μελέτησα εκτενώς τη θεωρία της ηγεμονίας του Antonio Gramsci. Τότε βρήκα αυτή τη θεωρία πολύ χρήσιμη για την κατανόηση των παγκόσμιων εξελίξεων εκείνη την εποχή, όπως η επιλογή του Trump ή του Brexit. Ταυτόχρονα, αναρωτιόμουν γιατί αυτή η θεωρία δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο οι άλλες.

Και εδώ το παιχνίδι προκύπτει κάπου
Γι ‘αυτό αποφάσισα να δημιουργήσω ένα παιχνίδι που θα εξηγούσε αυτήν τη θεωρία με απλό τρόπο. Συναντώ τον προϊστάμενό μου εκείνη τη στιγμή και του εξηγώ την ιδέα μου. Όπως και στο Gramsci, η ηγεμονία βασίζεται στις κυρίαρχες ιδέες της κοινωνίας. “Μπορούν να εξαπλωθούν, μεταξύ άλλων, μέσω διαφόρων μορφών, όπως πανεπιστήμια, κοινωνικά μέσα, βιβλία, μουσική … ακόμη και παιχνίδια.” Έτσι, “σκέφτομαι να δημιουργήσω ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που θα τονώσει αυτήν τη συγκεκριμένη πολιτική σκέψη.” Η απάντηση του δασκάλου μου στο χρόνο του Δασκάλου ήταν η εξής: “Πολύ ωραία ιδέα, αλλά δεν ξέρω τίποτα για το σχεδιασμό του παιχνιδιού.” Του απαντώ. “Ούτε εγώ, αλλά θα το βρούμε στο δρόμο. “Θέλω απλώς να εκτιμήσεις τις ακαδημαϊκές αρχές του παιχνιδιού.” Και κάπου, μεταξύ τάξεων, εξετάσεων και ελεύθερου χρόνου, άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες σκέψεις για την Ηγεμονία.

Δεδομένου ότι η κύρια ιδέα ήταν η επικοινωνία των παικτών σε μια αβέβαιη χώρα, τότε άρχισα να εισάγω περισσότερες ακαδημαϊκές θεωρίες και έννοιες στο παιχνίδι, προκειμένου να αντανακλά τις λειτουργίες του κράτους όσο το δυνατόν περισσότερο. Τότε η ιδέα μετατράπηκε σε κάτι νέο, μια έκδοση. Δημιουργία του πρώτου εκπαιδευτικού επιτραπέζιου παιχνιδιού όπου οι παίκτες θα μπορούσαν να πάρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των βασικών στοιχείων της πολιτικής, της πολιτικής οικονομίας και της οικονομίας.

Μόλις η ιδέα άρχισε να παίρνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, παρουσιάσαμε την ιδέα σε έναν εκκινητή εκκίνησης IDEA, όπου έγινε δεκτή για υποστήριξη. Το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσετε μια ομάδα ακαδημαϊκών σχεδιαστών παιχνιδιών για να διασφαλίσετε ότι το παιχνίδι πέτυχε τους δύο βασικούς στόχους του: να είναι διασκεδαστικό και ακαδημαϊκά έγκυρο.

Σε αυτό το στάδιο, η Hegemony πλησιάζει – ένα βήμα μπροστά από την αγορά. Αυτό που κάποτε ήταν μια αφηρημένη ιδέα στο μυαλό μου γίνεται αργά πραγματικότητα. Και αυτό, νομίζω, είναι η χαρά της δημιουργίας.

Αναφέρατε ότι το παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό αλλά και εκπαιδευτικό. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Πολύ καλή ερώτηση. Η εκπαιδευτική αξία της ηγεμονίας επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους.

Πρώτον, οι έννοιες που ενσωματώσαμε στο παιχνίδι προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο, απλώς τις προσαρμόσαμε ώστε να ταιριάζει στη λογική του παιχνιδιού μας. Επομένως, οι παίκτες μπορούν να μάθουν για διάφορα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα, για παράδειγμα. ο σοσιαλισμός, η σοσιαλδημοκρατία, ο νεοφιλελευθερισμός, ο εθνικισμός, ο διεθνισμός և μπορούν να ταξινομήσουν διαφορετικές πολιτικές βάσει των ιδεών που προτείνουν (π.χ. ιδιωτικοποιημένη υγειονομική περίθαλψη · ιδιωτικοποιημένη εκπαίδευση σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καθώς εστιάζουν στην ατομική ευθύνη). Μπορούν επίσης να διαμορφώσουν διαφορετικές καταστάσεις και να δουν τα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, γιατί, όταν τα κράτη μπορούν να καταρρεύσουν οικονομικά, ή γιατί, ενώ η κοινωνική τάξη υποστηρίζει μια συγκεκριμένη πολιτική, αντιτίθεται έντονα από μια άλλη τάξη ή ομάδα συμφερόντων;

Δεύτερον, μαζί με την ακαδημαϊκή μας ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ք King’s College University στο Λονδίνο, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν ακαδημαϊκό οδηγό 35 σελίδων για την Ηγεμονία που θα εξηγεί τις βασικές αρχές της πολιτικής οικονομίας, της οικονομίας και της πολιτικής επιστήμης. , όπως αυτό που ορίζουμε ως ιδεολογία, τι είναι η δημοκρατία, ποιες είναι οι κύριες δομές της αγοράς, ποια είναι η προσέγγιση του σοσιαλισμού στην υγεία և εκπαίδευση և πολύ περισσότερο.

Έτσι, μέσω του παιχνιδιού, οι παίκτες μπορούν να έχουν μια διασκεδαστική εμπειρία της πολιτικής και οικονομικής δύναμης του κράτους, και στο μέλλον, μπορούν να ρίξουν μια βαθύτερη ματιά στις ακαδημαϊκές θεωρίες που έχουμε συμπεριλάβει στην Ηγεμονία. Κατά τη γνώμη μας, αυτός ο συνδυασμός θεωρίας և πρακτική δημιουργεί τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική αξία της Ηγεμονίας և επιτρέπει στους παίκτες να κατανοήσουν καλύτερα τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα στον πραγματικό κόσμο.

Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα. Αλλά πώς παίζει το παιχνίδι;
Η ηγεμονία είναι ένα παιχνίδι με 2-4 παίκτες, όπου κάθε παίκτης αναλαμβάνει το ρόλο μιας από τις τρεις κοινωνικοοικονομικές τάξεις (εργατική τάξη, μεσαία τάξη և καπιταλιστική τάξη) ή του κράτους. Με βάση την επιλογή του, ο παίκτης προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του επιλεγμένου ρόλου του. Για παράδειγμα, η εργατική τάξη επιδιώκει να αυξήσει το βιοτικό τους επίπεδο, η καπιταλιστική τάξη επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, ενώ το κράτος επιδιώκει να αυξήσει την αποδοχή και τη νομιμότητά του από τις τρεις κοινωνικές τάξεις χωρίς, ωστόσο, να καταρρεύσει οικονομικά. Επιπλέον, οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους τους για να ασκήσουν πολιτική επιρροή στο κοινοβούλιο για να ψηφίσουν νόμους που τους ευνοούν (για παράδειγμα, η καπιταλιστική τάξη θέλει χαμηλούς φόρους και η εργατική τάξη θέλει ένα εκτεταμένο κράτος πρόνοιας) ή να αλλάξει ριζικά το πολιτικό τοπίο (για παράδειγμα, την εργατική τάξη Να περάσει όλες τις σοσιαλιστικές πολιτικές). Στο τέλος του πέμπτου γύρου, κερδίζει ο παίκτης με τους περισσότερους πόντους.

Αντιμετωπίζετε κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητα θέματα. Στο παιχνίδι πρέπει να είστε αμερόληπτοι παντού. Πώς καταφέρνετε να κρατήσετε τις προσωπικές σας απόψεις εκτός σχεδίου;

Αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε γιατί, όπως είπατε, αντιμετωπίζουμε ευαίσθητα θέματα. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους. Εκτός από τη δημιουργία ενός διασκεδαστικού εκπαιδευτικού παιχνιδιού ταυτόχρονα, θέλουμε η Ηγεμονία να είναι αντικειμενική.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα που επιλέξαμε ήταν, αφενός, η ενσωμάτωση ενός ευρέος φάσματος ακαδημαϊκών εννοιών χωρίς να δοθεί βάρος σε κανέναν, και από την άλλη πλευρά, η ανάλυση ακαδημαϊκών εννοιών χωρίς να αναφερθεί η άποψή μας.

Για παράδειγμα, δεν παίρνουμε θέση για το αν η σοσιαλιστική ή νεοφιλελεύθερη προσέγγιση στη φορολογία είναι καλή ή κακή. Αντ ‘αυτού, αναλύουμε τα μεμονωμένα σημεία των θεωρητικών σχολείων και στη συνέχεια συγκρίνουμε τα διάφορα επιχειρήματα που ανέπτυξε η σοσιαλιστική σχολή με τη νεοφιλελεύθερη σχολή. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι για να αναλύσουμε τις βασικές ακαδημαϊκές έννοιες της πολιτικής επιστήμης, της πολιτικής οικονομίας, της οικονομίας, όχι να σχεδιάσουμε μια συγκεκριμένη ατζέντα, μια σχολή σκέψης.

Για ποιο κοινό είναι;
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, το κοινό μας βρίσκεται σε ευρωπαϊκές և χώρες της Βόρειας Αμερικής (κυρίως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τον Καναδά) և μπορεί να χωριστεί σε δύο κύριες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι κλασικοί “επιτραπέζιοι παίκτες”, ειδικά εκείνοι που παίζουν παιχνίδια στρατηγικής. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί τα τελευταία χρόνια ο κόσμος αναπτύσσεται ραγδαία.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, οπότε η ηγεμονία είναι μια ευκαιρία για αυτούς να διαβάσουν, να δοκιμάσουν, να συζητήσουν με τους φίλους ή την οικογένειά τους, διαφορετικά σενάρια, περιπτώσεις που συναντάμε σε πραγματικές πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ω, αυτό είναι επίσης μια ειδική κατηγορία, γιατί αυτοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουμε ότι θα καταστρέψουν τη φιλία.

Πότε τελειώνει το παιχνίδι; Πού μπορούμε να το βρούμε;
Το παιχνίδι αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Kickstarter στις αρχές Απριλίου.

https://hegemonygame.com/

https://web.facebook.com/hegemonicproject:

https://youtu.be/IppTO4XgYJc:

Το στείλατε στους Κύπριους πολιτικούς στο τέλος για να σας στείλει εντυπώσεις;
Η σοφία είναι ότι δεν είναι ακόμη. Σε αυτό το στάδιο, μόνο οι σχεδιαστές παιχνιδιών, οι δοκιμαστές παιχνιδιών, οι επιστήμονες και τα μέσα ενημέρωσης το έχουν δοκιμάσει. Ωστόσο, ένα από τα γεγονότα στην Ηγεμονία μπορεί να είναι η κατάρρευση του κρατικού προϋπολογισμού. Νομίζω ότι οι Κύπριοι πολιτικοί θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.

,Source