Ο Νετανιάχου προκαλεί πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ για να καθυστερήσει τις υποθέσεις διαφθοράς εναντίον του -ΑΝΙ

Του Τζον Σολωμού
Λευκωσία [Cyprus]28 Δεκεμβρίου (ANI): Το ισραηλινό κοινοβούλιο διαλύθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά τη λήξη της προθεσμίας για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2020.
Ως αποτέλεσμα, η λεγόμενη «κυβέρνηση ενότητας» σχηματίστηκε πριν από επτά μήνες μετά τη διάλυση συνασπισμού μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αρχηγού του συντηρητικού κόμματος Λίκουντ και του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκάντς, ηγέτη του κεντρικού Μπλε και Λευκού Κόμματος. .
Ο Νετανιάχου παρουσίασε έναν προϋπολογισμό για το τρέχον έτος, ενώ ο Γκάντζ ήθελε έναν προϋπολογισμό να καλύψει το 2020 και το 2021.
Προφανώς, ο Νετανιάχου δεν ήθελε να τιμήσει τη συμφωνία κατανομής εξουσίας που είχε υπογράψει με τον Γκάντς νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία προέβλεπε ότι ο Νετανιάχου θα ήταν πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες και στη συνέχεια ο Γκάντζ θα ανέλαβε.
Καθώς δεν θα υπήρχε εγκεκριμένος προϋπολογισμός για το 2021, ο Γκάντς θα αντιμετώπιζε αστάθεια τον επόμενο Νοέμβριο, όταν έπρεπε να διαδέξει τον Νετανιάχου ως πρωθυπουργό.
Έτσι ήταν σαφές σε αυτόν ότι ο Νετανιάχου, όπως έκανε πολλές φορές στη μακρά πολιτική του ζωή, δεν θα τηρούσε την υπόσχεσή του και δεν θα υπήρχε εναλλαγή στη θέση του πρωθυπουργού.
Ο Γκάντζ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “Ο Νετανιάχου μας πηγαίνει σε εκλογές με μοναδικό σκοπό να μην πάει στη φυλακή.”
Αλλά το ερώτημα είναι γιατί ο Νετανιάχου προκάλεσε την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού;
Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι ο Νετανιάχου θέλει να σχηματίσει μια νέα δεξιά και θρησκευτική κυβέρνηση που θα του έδινε ασυλία από τη δίωξη.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Avichai Mendelblit ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα κατηγορηθεί για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις διαφθοράς και έτσι θα γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός που κατηγορείται για δωροδοκία. Η δίκη δωροδοκίας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον επόμενο Φεβρουάριο.
Η πρώτη υπόθεση (με την ονομασία υπόθεση 4000) αφορά μια υποτιθέμενη συμφωνία δωροδοκίας μεταξύ του Νετανιάχου, ως υπουργού επικοινωνιών τότε, και του Shaul Elovich, του μεγιστάνα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Bezeq και του ειδησεογραφικού ιστότοπου της Walla.
Ο Νετανιάχου φέρεται να έλαβε ρυθμιστικά μέτρα, τα οποία απέφεραν κέρδη ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελόβιτς, η οποία με τη σειρά της έδωσε ευνοϊκή κάλυψη στον Νετανιάχου στον ιστότοπο ειδήσεων Walla.
Οι δικηγόροι του Πρωθυπουργού λένε ότι η ευνοϊκή κάλυψη δεν αποτελεί δωροδοκία.
Στη δεύτερη υπόθεση (Υπόθεση 2000) ο Νετανιάχου είχε πολλές συναντήσεις με τον Άρνον Μωυσή, τον εκδότη της καθημερινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, η οποία φέρεται να οδηγούσε σε μια συμφωνία στην οποία ο Νετανιάχου θα περιόριζε την κυκλοφορία μιας αντίπαλης εφημερίδας και θα επέστρεφε ευνοϊκή κάλυψη.
Οι δικηγόροι του Νετανιάχου επιμένουν ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για αδίκημα “επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδίαζε να ολοκληρώσει τη συμφωνία.”
Η τρίτη υπόθεση (υπόθεση 1000) περιλαμβάνει ακριβά δώρα που έλαβε ακατάλληλα από τον Χόλιγουντ Mogul Arnon Milchan και τον δισεκατομμυριούχο James Packer για μια περίοδο αρκετών ετών.
Οι δικηγόροι του Πρωθυπουργού απαντούν ότι «του επιτρέπεται να λαμβάνει δώρα από φίλους».
Ο Νετανιάχου περιέγραψε το κατηγορητήριο του Γενικού Εισαγγελέα Μεντελμπλίτ ως «απόπειρα πραξικοπήματος» με στόχο την ανατροπή του, ενώ ο Μεντελμπλίτ είπε ότι έλαβε την απόφαση να κατηγορήσει τον Νετανιάχου «με βαριά καρδιά» και ότι οι έρευνες βασίστηκαν σε ευρείας βάσης αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες και εξετάστηκαν επαγγελματικά.
Ο Νετανιάχου αρνείται οποιοδήποτε αδίκημα και επιμένει ότι είναι θύμα ενός πολιτικού κινήτρου «κυνήγι μαγισσών».
Με τη διάλυση της Κνεσέτ, το Ισραήλ πρόκειται να πραγματοποιήσει τις τέταρτες εκλογές του σε μόλις δύο χρόνια και το χειρότερο είναι ότι η πολιτική αναταραχή συμβαίνει σε μια εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει την πανδημία, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό Ισραηλινών πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του COVID-19.
Διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου έχουν διαδηλώσει σε ολόκληρο το Ισραήλ για περισσότερες από 26 συνεχείς εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του Πρωθυπουργού για το κατηγορητήριο του για κατηγορίες μοσχευμάτων και για κακή διαχείριση της πανδημίας COVID-19.
Πρέπει να ειπωθεί ότι ο Νετανιάχου, μέχρι στιγμής ήταν πολύ τυχερός γιατί, χάρη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το εβραϊκό κράτος πέτυχε μερικούς από τους μακροπρόθεσμους στόχους του, όπως η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και η καθιέρωση διπλωματικών σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.
Ο Νετανιάχου το παρουσίασε ως προσωπικό πολιτικό θρίαμβο. Αυτή τη φορά, ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Ιανουάριο και θα αντικατασταθεί από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να επιδιώξει να αναιρέσει πολλά από τα όσα έχει κάνει ο Τραμπ σχετικά με το ζήτημα των Παλαιστινίων και σίγουρα θα καταβάλει προσπάθεια για συνεργασία με το Ιράν.
Ο Reuven Hazan, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, λέει ότι με τον Μπάιντεν στο τιμόνι των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου θα χάσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την εκστρατεία. Και δεν είναι μόνο αυτό.
Αυτή τη φορά το κόμμα του Νετανιάχου έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς ένας εξέχων πολιτικός του Likud, ο Gideon Sa’ar, εγκατέλειψε το Likud και δημιούργησε ένα νέο κόμμα που ονομάζεται «Νέα Ελπίδα».
Λίγες μέρες αργότερα, η κορυφαία φιγούρα Likud Zeev Elkin, που υπηρέτησε Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης και Υπουργός Υδατικών Πόρων, προσχώρησε στο νέο κόμμα, το οποίο αναμένεται να προσελκύσει περίπου 15 μέλη του Knesset και να παρουσιάσει μια μεγάλη πρόκληση για τον Νετανιάχου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το 12ετές θητεία του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού του Ισραήλ μπορεί να τελειώσει. (ΕΝΑ I)

Αποποίηση ευθυνών: Οι απόψεις που εκφράζονται στο παραπάνω άρθρο είναι αυτές των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα ούτε αντανακλούν τις απόψεις αυτού του εκδοτικού οίκου. Εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά, ο συγγραφέας γράφει με την προσωπική του ιδιότητα. Δεν προορίζονται και δεν πρέπει να θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν επίσημες ιδέες, στάσεις ή πολιτικές οποιουδήποτε οργανισμού ή ιδρύματος.


.Source