Ο Ντέντιας θα ηγηθεί του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών: Η Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία, μίλησα στην ημερήσια διάταξη όλων των χωρών

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς δήλωσε στην ιδιωτική του συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή ότι ευνοεί την επανάληψη του τουρκο-ελληνικού διαλόγου.

“Σήμερα στην Τουρκία προχωράει στην πορεία της ΕΕ το 2000 και ο τουρκο-ελληνικός διάλογος διακόπηκε δεν μοιάζει με το 2016”, υποδεικνύοντας ότι ο Ντέντιας θα ηγηθεί του επεκτατικού, νέου οθωμανικού στιλ και απειλητικό “της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια που πρότεινε ότι ακολούθησε πολιτική.

“Η Τουρκία είναι στην ατζέντα όλων των χωρών που γνώρισα”

Η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με καθιερωμένα μέλη δήλωσαν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συνεργασία της Τουρκίας, ο Ντέντιας θα ηγηθεί, “Αλλά η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά τους και το διεθνές δίκαιο προβλέπει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, όπως συμφωνήθηκε σε κάθε χώρα οι κανόνες πρέπει να είναι σεβαστοί “, είπε.

Ο Ντενίντας, “Πριν από 100 χρόνια στη Δύση ως ο άρρωστος μεγάλος εναλλάκτης, όπως ορίζεται η Τουρκία, τώρα προσπαθεί να παίξει το ρόλο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, βρίσκονται στην ατζέντα όλων των χωρών που έχω δει”, είπε.

Συμφωνία με την Αλβανία

δηλώνοντας ότι από τη στιγμή που η Τουρκία και η Ελλάδα θα συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκε το 2016, θα προχωρήσει ο Dendias, “η ημερήσια διάταξη των διερευνητικών συνομιλιών είναι σαφής και δεν μπορεί να αλλάξει. Από τότε, 20 χρόνια θα πραγματοποιηθούν 61 συναντήσεις των διαπραγματεύσεων. «Θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι η Άγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με μια ειλικρινή και εποικοδομητική πρόθεση».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες της Ελλάδας μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου που ορίζουν τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο Ντέντιας δήλωσε ότι η Ελλάδα κατέληξε σε συμφωνία με την Αλβανία για να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών και για το σκοπό αυτό τα μέρη να προετοιμάσουν κοινή διαιτησία μετά τις εκλογές του Απριλίου στην Αλβανία ανακοίνωσαν ότι είχαν αποφασίσει.

Ο Ντέντιας θα ηγηθεί δηλώνοντας ότι η προτεινόμενη εισαγωγή παρόμοιων συμφωνιών με την Τουρκία, σε διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση για κανένα άλλο θέμα να συζητήσει τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που συχνά προτείνονται. Στην ίδια συνέντευξη, ο Υπουργός Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα στοχεύει να επεκτείνει την αμυντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ το 2021 και τη σημασία των ΗΠΑ στην αύξηση της παρουσίας τους, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυξάνεται στα 12 μίλια στη Δύση

Εξηγώντας ότι ο νόμος, ο οποίος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από 6 μίλια σε 12 μίλια, θα εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε ο Ντέντιας: «Με αυτόν τον νόμο, η Ελλάδα επεκτάθηκε για πρώτη φορά από το 1947. Η Ελλάδα έχει “Το δικαίωμα επέκτασης της επέκτασης μπορεί να εφαρμοστεί στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές. Ωστόσο, οι πολιτικοί θα αποφασίσουν να εφαρμόσουν αυτό το δικαίωμα, όταν και όταν κρίνεται απαραίτητο.”

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το Timeturk.com.

.Source