“Ο ΟΗΕ υιοθετεί μια αρνητική προσέγγιση στη δομή των δύο κρατών.

Αναπληρωτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) Oguzhan HasipogluΉταν προσκεκλημένος του προγράμματος “Objektif” που φιλοξένησε ο Erçin Şahmaran στην Κυπριακή τηλεόραση.

“ΑΦΗΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΚΑΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΡΗ”

Δηλώνοντας ότι η ομοσπονδία έχει διαπραγματευτεί εδώ και 40 χρόνια και δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα, ο Hasipoğlu είπε: «Ας υποστηρίξουμε, ας συζητήσουμε τα δύο κράτη» και δήλωσε ότι θα αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες που θα ευχαριστήσουν επίσης την ελληνική πλευρά. Ο Hasipoğlu τόνισε ότι σκοπεύουν να λάβουν κάποια μέτρα που θα κερδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Ο Hasipoğlu δήλωσε ότι η Ελληνοκυπριακή διοίκηση είπε «Ας μιλήσουμε με την ομοσπονδία» επειδή τροφοδοτείται από το σημερινό status quo, «Οι Έλληνες έχουν καθιερωθεί ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία σφετερίστηκαν, η ΕΕ έχει γίνει εταίρος σε αυτό». Ας πούμε “πρόσθεσε τα λόγια του.

“Και οι δύο Έλληνες ήταν το κόμμα που αρνήθηκε τις προτάσεις μας”

Δηλώνοντας ότι οι προτάσεις της επιτροπής το 2011 βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, ο Hasipoğlu είπε: «Μιλάμε για το πώς θα συνάψουμε συμφωνίες με ξένες χώρες και πώς θα γίνει η κοινή χρήση. Κάναμε προτάσεις όπως η ίδρυση του ταμείου. Ήταν πάντα οι Έλληνες που απέρριπταν τις προτάσεις μας. Αυτό γράφεται επίσης στις εκθέσεις του ΟΗΕ ».

Υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει κοινή χρήση, ο Hasipoğlu είπε: «Εάν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε να μοιραστούμε τον πλούτο σε όλο το νησί, τότε η ΤΔΒΚ θα ασκήσει τις δραστηριότητές της εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Αλλά τουλάχιστον θα υπάρξει σαφήνεια και συμβιβασμός. Ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο στην Τουρκία. Η λύση δύο κρατών έχει τέτοια οφέλη ».

Η ΔΙΕΘΝΗΣ «ΜΟΝΟ» ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ »

Ο Hasipoğlu είπε, “Εάν δεν θέλετε να μοιραστείτε τη διοίκηση, λέμε ότι ας κυβερνήσουμε και την κυριαρχία σας”, δήλωσε ο Hasipoğlu, προσθέτοντας ότι εάν τα δύο κράτη καταλήξουν σε συμφωνία στο τέλος της ημέρας, μπορεί να υπάρχει μια ενιαία διεθνής ταυτότητα στη διεθνή κοινότητα.

Δηλώνοντας ότι «Εμείς, ως τουρκοκύπριος λαός, λέμε ότι είμαστε ο ίδιος κυρίαρχος του νησιού», ο Hasipoğlu δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να καθίσουμε στο τραπέζι με βάση την κυρίαρχη ισότητα και ότι ο ΟΗΕ δεν έδειξε αρνητική προσέγγιση σε αυτήν την ιδέα. Δηλώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά του ΟΗΕ έχει καταγράψει την ιδέα μιας «λύσης δύο κρατών», ο Χασίπογλου είπε, «Οι σκέψεις μας θα είναι οι νέες παράμετροι του ΟΗΕ».

“Ο ΟΗΕ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ”

Επισημαίνοντας τη σημασία του ΟΗΕ 5 +, ο Hasipoğlu είπε: «Θα παρουσιάσουμε τις σκέψεις μας στο τραπέζι. Η συνάντηση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί εάν υπήρχε αρνητική άποψη τόσο για τον ΟΗΕ όσο και για την ελληνική πλευρά. Ο ΟΗΕ είναι πρόθυμος και πιστεύει να μας ακούσει, να μας ακούσει, να κάνει μια προσπάθεια να δει αν υπάρχει κοινό όραμα ή όχι ».

Μιλώντας για το βήμα του Maraş, ο Hasipoğlu είπε: «Με τον Maraş, έγινε ένα παράλληλο βήμα με τη σκέψη των δύο κρατών. Η Βαρόσα ήταν μέρος των εκτεταμένων συνομιλιών για την ομοσπονδία. Μια μέρα, “Αν η κυβέρνηση της Νότιας Κύπρου μοιραστεί μαζί μας, θα αφήσουμε τη Βαρόσα στη Νότια Κύπρο.” Τώρα θέσαμε τέλος σε αυτήν την κατανόηση. Βγήκαμε από αυτόν τον τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για τον Güzelyurt. Το Maraş είναι το έδαφος της ΤΔΒΚ. Δεν μπορούμε να το δώσουμε στον ΟΗΕ. Κάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία υπό τον έλεγχο της ΤΔΒΚ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η προσδοκία μας από το Συμβούλιο Υπουργών είναι ότι ο Μαράς θα αφαιρεθεί από το ελάχιστο περιφερειακό καθεστώς μόλις συγκληθούν. “Ήταν ένα βήμα που θα ενισχύσει τα χέρια μας όσον αφορά μια λύση δύο κρατών”.

.Source