Ο παραγωγός της Ελύλης σε μπελάδες

πανό8

Güren TİLKİ

Doğancı… Ένα από τα χωριά μας στο Λεύκα… Διάσημο για τα ελαιόδεντρα του, το χωριό ονομάζεται «Ελιά», που σημαίνει ελιά στα ελληνικά και «Elye» με την τουρκική προφορά.

Κοιτάζοντας την ιστορία γέννησης του ονόματος του χωριού Doğancı, υπάρχουν διάφοροι θρύλοι.

Σύμφωνα με έναν ισχυρισμό, το όνομα “Doğancı” προήλθε από τις γυναίκες του χωριού που γεννήθηκαν πάρα πολλές. Σύμφωνα με έναν άλλο ισχυρισμό, οι άνδρες του χωριού συγκρίθηκαν με το πουλί που γεννήθηκε λόγω των φιλονικιών τους, και ως εκ τούτου το χωριό ονομάστηκε Doğancı.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα σε αυτό το χωριό, το οποίο φημίζεται για τη φυσική του ομορφιά, είναι τα δεινά των παραγωγών.

Όταν η διαδικασία πανδημίας προστέθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Ειδικότερα, οι παραγωγοί πατάτας έχουν μεγάλο πρόβλημα

Λόγω της επιδημίας του κοροναϊού (Covid-19), οι παραγωγοί που διαμαρτύρονται για την αδυναμία εξαγωγής δηλώνουν ότι πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, παραμένουν στα χέρια τους εξαιτίας της έλλειψης σπουδαστών και πολλών ξενοδοχείων που κλείνουν. Όταν προστέθηκαν τα αποτελέσματα των χειμερινών μηνών, οι παραγωγοί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες.

πανό134

Çölaşan: Η ανεργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα

Ο Doğancı Muhtar Ali Çölaşan είπε ότι ο πληθυσμός του χωριού ήταν 350 χιλιάδες.

Δηλώνοντας ότι υπάρχει πρόβλημα ανεργίας στο χωριό, ο Çölaşan δήλωσε ότι στο χωριό όπου υπάρχουν λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι είναι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Ο Çölaşan σημείωσε ότι, με αποτέλεσμα την επιδημία του κοροναϊού, πολλοί άνθρωποι είτε σταμάτησαν από τη δουλειά είτε δεν μπορούσαν να βρουν καθόλου εργασία.

Ο Çölaşan είπε ότι συνδέονται με το Δήμο Lefke αλλά δεν μπορούσαν να λάβουν αρκετή εξυπηρέτηση. Ο Çölaşan δήλωσε ότι έχουν απομείνει χρέη από τους δήμους στο παρελθόν και ότι συναντώνται συνεχώς ενώ λαμβάνουν υπηρεσίες από τον σημερινό δήμο.

“Κατασκευάστηκαν 4 λίμνες αλλά ανεπαρκείς”

Ο Muhtar Ali Çölaşan δήλωσε ότι το νεκροταφείο του χωριού έφτασε στο σημείο πλήρωσης και ότι τους επόμενους μήνες δεν θα υπάρχει χώρος και θα ζητήσουν ένα μέρος.

Δηλώνοντας ότι 4 λίμνες χτίστηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της 22χρονης θητείας του ως Μουχτάρ, αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός και τα ρεύματα συνεχίζουν να ρέουν στη θάλασσα, ο Çölaşan τόνισε ότι απαιτείται ένας σοβαρός πόρος για την κατασκευή μιας νέας λίμνης.

Εξηγώντας ότι υπήρχε μια δεξαμενή νερού και μια εκκλησία στο χωριό ιστορικά, ο Çölaşan είπε ότι υπήρχε επίσης ένα σκοπευτήριο που χτίστηκε για λογαριασμό του Fikri Orakcıoğlu.


Ημερομηνία ενημέρωσης: 03 Ιανουαρίου 2021, 10:42

Source