Ο Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ ζητά ενότητα μέσα στην Εκκλησία

Από τη Λίζα Ζεγγερίνι
Την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, ο Λατινικός Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, Αρχιεπίσκοπος Πιερμπατίστα Πιτσαμπλάλα, OFM, αντανακλούσε την ειρήνη από μια εσωτερική, εκκλησιαστική προοπτική, που συνδέεται με τη διοικήσια ζωή της τοπικής Εκκλησίας, ζητώντας περισσότερη ενότητα υπό το φως του Ευαγγελίου.

Στην ομιλία του, ο ιερέας επισήμανε τέσσερα εμπόδια που κινδυνεύουν να παρεμποδίσουν το «εκκλησιαστικό ταξίδι» της καθολικής κοινότητας στο Πατριαρχείο και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων για να καταστήσει τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας πιο καρποφόρα.

Παπαδοκρατία
Το πρώτο εμπόδιο που ανέφερε είναι ο κληρικισμός, ο οποίος έχει συχνά επικριθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο και ο οποίος, αν και είναι κοινός σε πολλές εκκλησίες στον κόσμο, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους Αγίους Τόπους. «Η συνεργασία μεταξύ ιερέων και λαϊκών συχνά παρεξηγείται και καταλήγει να γίνει:« απλά κάνε ό, τι θέλει ο ιερέας »», είπε, σχολιάζοντας ότι ο τοπικός πολιτισμός δεν βοηθά. «Είναι δύσκολο να πείσουμε να έχουμε κοινοτικά συμβούλια και να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε ιδέες και πρωτοβουλίες. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης αλήθεια ότι είναι δύσκολο να βρεθούν σχηματισμένοι, αφοσιωμένοι λαοί πρόθυμοι να συμβάλουν θετικά στην κοινότητα », πρόσθεσε.

Χάσμα γενεών
Το δεύτερο εμπόδιο είναι το κενό παραγωγής μεταξύ εκείνων που κοιτάζουν πίσω στο παρελθόν και «λυπάται για ένα πρότυπο Εκκλησίας που δεν υπάρχει πλέον» και των νεότερων γενεών που «θέλουν να αλλάξουν ακόμη και αυτό που ίσως δεν χρειάζεται να αλλάξουν». Σημειώνοντας ότι και οι δύο αντιδράσεις είναι τρόποι διαφυγής από το παρόν, ο Πατριάρχης επεσήμανε την ανάγκη να ακούμε ο ένας τον άλλον, ενώ είναι «ευγνώμων για αυτό που έχει γίνει μέχρι τώρα και ανοιχτό σε νέους δρόμους σύμφωνα με τη χάρη του Θεού».

Συμπληρωματικότητα τοπικών και καθολικών συστατικών
Ο Αρχιεπίσκοπος Πιτσαμπάλα έπειτα μίλησε για την απόσταση μεταξύ του τοπικού και του καθολικού στοιχείου. Είπε ότι υπάρχει ένας κοινός πειρασμός, αφενός, «να θεωρήσουμε το καθολικό στοιχείο ως« επισκέπτης »και όχι ως αναπόσπαστο μέρος της Εκκλησίας» και «από την άλλη πλευρά, να θεωρούμε το τοπικό στοιχείο ως άσχετο, ξεπερασμένο ή ακόμη και σε εξαφάνιση. Ο Πατριάρχης τόνισε ότι και τα δύο μέρη είναι απαραίτητα για την Εκκλησία και πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται.

Διαφορετικές εθνικές ταυτότητες
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο Pizzaballa, οι συγκρουόμενες εθνικές ταυτότητες στα τέσσερα εδάφη που περιλαμβάνονται στο Πατριαρχείο (Ιορδανία, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Κύπρος) επηρεάζουν επίσης τη ζωή της τοπικής Εκκλησίας και μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς ο πλούτος διαφορετικών γλωσσών που ομιλούνται από τους Καθολικούς κοινότητες στην περιοχή. Και πάλι, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν τέσσερις Εκκλησίες, αλλά μόνο μία Εκκλησία, η οποία έχει διαφορετικές ταυτότητες μέσα της. Όλες αυτές οι διαφορετικές ταυτότητες συνδυάζονται για να χτίσουν μια πληθυντική, πολύμορφη, ανοιχτή και μη μονόχρωμη ταυτότητα μιας Εκκλησίας που δεν απορροφάται από συγκρούσεις ταυτότητας », πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι οι αιτίες όλων αυτών των δυσκολιών είναι, βασικά, ατομικισμός, στο τέλος της ομοφυλοφιλίας του ο Πατριάρχης είπε ότι «ο τρόπος βελτίωσης» είναι να ξεκινήσουμε «από τη σχέση μας με τον Χριστό και όχι από τις ανάγκες μας, βάζοντας την καρδιά μας στην καρδιά του Χριστού, διαβάζοντας την πραγματικότητά μας, ακόμη και εκκλησιαστική, υπό το φως του Λόγου του Θεού. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αγάπη και η αγάπη από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε είναι η αγάπη αυτού που έδωσε τη ζωή του για εμάς και τη σωτηρία μας. Αυτό θα είναι το μονοπάτι που μας περιμένει », κατέληξε.–– Ειδήσεις του Βατικανού

.Source