Ο ΠΟΥ εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer-Biontech για επείγουσα χρήση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χορηγήσει επείγουσα επικύρωση στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech, ανοίγοντας το δρόμο για χώρες παγκοσμίως να εγκρίνουν γρήγορα την εισαγωγή και τη διανομή του.

Η απόφαση «καθιστά το εμβόλιο το πρώτο που έλαβε επικύρωση έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα του κοροναϊού από τότε, ένα χρόνο», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η Βρετανία ξεκίνησε τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο ΗΠΑ-Γερμανίας στις 8 Δεκεμβρίου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τις χώρες της ΕΕ να ακολουθούν το ίδιο.

«Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα προς τη διασφάλιση της παγκόσμιας πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19», δήλωσε η Mariangela Simao, ανώτατη αξιωματούχος της ΠΟΥ που είναι επιφορτισμένη με τη διασφάλιση της πρόσβασης σε φάρμακα.

Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη για μια ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη επαρκούς εφοδιασμού εμβολίων για την κάλυψη των αναγκών των πληθυσμών προτεραιότητας παντού.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι η καταχώρισή του για χρήση έκτακτης ανάγκης ανοίγει το δρόμο για τις ρυθμιστικές αρχές σε διάφορες χώρες να εγκρίνουν την εισαγωγή και διανομή του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι επιτρέπει στη UNICEF, η οποία διαδραματίζει βασικό υλικοτεχνικό ρόλο στη διανομή αντι-Covid εμβολίων, και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας να προμηθεύσει το εμβόλιο σε χώρες που το χρειάζονται.

Ο ΠΟΥ συνέστησε τους δικούς του εμπειρογνώμονες και εκείνους από όλο τον κόσμο για να επανεξετάσουν τα δεδομένα σχετικά με την «ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα» του εμβολίου Pfizer / BioNTech, σταθμίζοντας τα οφέλη από τους κινδύνους.

Source