Ο ΠΟΥ θέλει να εξαλείψει την ελονοσία σε 25 επιπλέον χώρες εντός 5 ετών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να εξαλείψει την ελονοσία σε 25 άλλες χώρες έως το 2025, χάρη σε μια νέα πρωτοβουλία που ξεκίνησε σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Νόσων, η οποία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

“Η πρωτοβουλία E-2025 θα βοηθήσει αυτές τις χώρες να εξαλείψουν την ελονοσία”, ανέφερε ο Anofeles σε δήλωση που εκδόθηκε σήμερα. Οκτώ νέες χώρες προστέθηκαν στις 17 λίστες που είχαν ήδη συμμετάσχει στην προηγούμενη εκστρατεία αλλά δεν είχαν ακόμη καταφέρει να εξαλείψουν την ασθένεια.

Αυτά είναι: Γουατεμάλα, Ονδούρα, Παναμάς, Δομινικανή Δημοκρατία, Βόρεια Κορέα, Σάο Τομέ և Πρίνσιπε, Ταϊλάνδη և Βανουάτου. Οι 17 χώρες που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα “Ήδη” είναι: Timor-Leste Μερικοί από αυτούς δεν ανέφεραν τη φυσική περίπτωση της ελονοσίας, αλλά δεν ζήτησαν επίσημη πιστοποίηση της χώρας χωρίς ελονοσία από την ΠΟΥ.

Αυτές οι χώρες επιλέχθηκαν κυρίως επειδή έχουν ήδη ένα σχέδιο για την καταπολέμηση της ελονοσίας, αξιωματούχοι που είναι ειδικά υπεύθυνοι για την εφαρμογή της, καθώς οι ειδικοί του ΠΟΥ θεωρούν ότι είναι ικανοί να επιτύχουν αυτόν τον στόχο, επίσης λόγω του αριθμού των περιπτώσεων το 2019. το μέγιστο ήταν 5.000. Το 2019, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν περίπου 229 εκατομμύρια, αριθμός που είναι σχετικά σταθερός τα τελευταία 4 χρόνια. Και από το 2018, οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε περίπου 400.000 ετησίως.

“Το 90% αυτών των θανάτων είναι στην Αφρική, όπου περισσότερα από 265.000 βρέφη πέθαναν το 2019. “Η επιτυχία στην καταπολέμηση της ελονοσίας οφείλεται κυρίως στην πολιτική βούληση για τερματισμό της νόσου σε μια χώρα όπου είναι ενδημική”, είπε. Pedro Alonso, υπεύθυνος προγράμματος για την ελονοσία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι χώρες που κατάφεραν να εξαλείψουν την ασθένεια έχουν γενικά ισχυρά υποστηρικτικά συστήματα υγείας που μπορούν να αποτρέψουν: θεραπεία.

Αξιόπιστα δεδομένα commitment Η δέσμευση της Κοινότητας είναι επίσης βασικός παράγοντας για την καταπολέμηση της νόσου, δήλωσε ο ΠΟΥ. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, 87 χώρες στον κόσμο έχουν πληγεί από ελονοσία, 46 από τις οποίες κατέγραψαν λιγότερες από 10.000 περιπτώσεις το 2019, ενώ μόνο 26 χώρες το 2000. Μέχρι το τέλος του 2020, 24 χώρες διέκοψαν τη μετάδοση ελονοσίας κατά τρεις. ή περισσότερα χρόνια, 11 συνολικά 11 χώρες κηρύχθηκαν χωρίς ελονοσία.

Πηγή: KYPE

Source