Ο Πούτιν, ο Aliyev και ο Pashinyan θα συζητήσουν το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στη Μόσχα

Σύμφωνα με τη δήλωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε ότι η τριμερής συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Πούτιν.

Στη συνάντηση, σημειώθηκε ότι η κοινή μόνιμη δήλωση κατάπαυσης του πυρός των τριών ηγετών για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων στην περιοχή θα συζητηθούν στις 10 Νοεμβρίου πέρυσι.

Στη δήλωση, αναφέρεται ότι θα εξεταστούν επίσης τα ζητήματα της βοήθειας προς τους ανθρώπους που υπέστησαν τις συγκρούσεις στην περιοχή, το άνοιγμα και την ανάπτυξη εμπορικών, οικονομικών και μεταφορικών συνδέσεων.

Ο Πούτιν συνομιλεί με τον Μακρόν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Επιπλέον, σύμφωνα με τη δήλωση του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών των συμπροέδρων του Ομίλου Μινσκ του ΟΑΣΕ, ο Πούτιν μίλησε για τα ζητήματα που σχετίζονται με την τριμερή συνάντηση που σχεδιάστηκε αύριο στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.

Ο Μακρόν εξέφρασε ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας για σταθερότητα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τονίστηκε επίσης η σημασία της παροχής έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση.

Υπογράφηκε συμφωνία από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσία στις 9 Νοεμβρίου μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο οποίο χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν και από τις δύο πλευρές.

Βάσει της συμφωνίας, τα εδάφη που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ο έλεγχος τριών περιοχών αφέθηκαν στο Μπακού. Ρώσοι ειρηνευτές αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να ενεργήσουν ως προστατευτικά.

Source