Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης συναντά τον ηγέτη της Τουρκίας για ενίσχυση των δεσμών – WGAU

ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία – (AP) – Ο επικεφαλής της νέας προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, ο πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Νμπίμπα, συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Δευτέρα για Άγκυρα για συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθνών τους.

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο μήνα, έχει σκοπό να φέρει κοντά μια χώρα που έχει καταστραφεί από εμφύλιο πόλεμο για σχεδόν μια δεκαετία. Στόχος του είναι επίσης να οδηγήσει σε γενικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί στενά στη Λιβύη, υποστηρίζοντας την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη που ελέγχει τη Δύση, εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με έδρα τη Βεγγάζη που ελέγχει την Ανατολή. Η Τουρκία έστειλε στρατιωτικά εφόδια και μαχητές στη Λιβύη, βοηθώντας στην κλίση της ισορροπίας δυνάμεων υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών – μια κίνηση που εξοργίζει την Ελλάδα και την Κύπρο. Και οι δύο χώρες κατήγγειλαν τη συμφωνία που ανέφεραν ότι συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβιάζοντας τα δικαιώματα άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Ντέμπιχα, ο οποίος συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει 14 υπουργούς, θα προεδρεύσει από κοινού την πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης μαζί με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, οι δύο χώρες θα στοχεύσουν στην αύξηση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της υγείας και θα συζητήσουν επίσης την επιστροφή των τουρκικών εταιρειών στην ολοκλήρωση των καθυστερημένων έργων στο πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος της Βόρειας Αφρικής.

Η Dbeibah προσπαθεί να επιτύχει ισορροπία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, μετά τις ανησυχίες της Αθήνας σχετικά με τη θαλάσσια συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης που είχε επιτύχει με την Τουρκία. Ο Ντεμπίμπα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να δημιουργήσει μια κοινή Λιβύη-Ελληνική επιτροπή για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του θαλάσσιου ορίου μεταξύ των δύο χωρών και να ορίσει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη για τα δικαιώματα γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος όταν μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011 ανέτρεψε τον μακροχρόνιο κυβερνήτη Μοϊμάρ Καντάφι, ο οποίος αργότερα σκοτώθηκε. Η χώρα χωρίστηκε τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε αντίπαλες διοικήσεις με βάση την Ανατολή και τη Δύση, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές ένοπλες ομάδες και ξένες κυβερνήσεις.

Source