Ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα σχεδιάσει το μονοπάτι εκτός κλειδώματος τη Δευτέρα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα καταγράψει το μονοπάτι της Αγγλίας από το κλείδωμα COVID-19 τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να ξανανοίξει σταδιακά την κακοποιημένη οικονομία της, με τη βοήθεια ενός από τα ταχύτερα εμβόλια εμβολίων στον κόσμο.

Με περισσότερους από 120.000 θανάτους, η Βρετανία υπέστη τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία και η οικονομία της ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι η μεγαλύτερη συντριβή σε περισσότερα από 300 χρόνια.

Αλλά μια γρήγορη έναρξη της διάθεσης των εμβολίων συν ένα σκληρό εθνικό κλείδωμα σχεδόν δύο μηνών σημαίνει ότι ο Τζόνσον μπορεί τώρα να καθορίσει μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην Αγγλία, δίνοντας προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και την κοινωνική ανάμειξη σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι αποφάσεις μας θα λαμβάνονται με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε κάθε βήμα και θα είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτήν την προσέγγιση, ώστε να μην αναιρέσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα», θα πει, σύμφωνα με το γραφείο του.

Οι νομοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν για το σχέδιο του Τζόνσον στο κοινοβούλιο. Οι αρχές στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες έχουν την ευθύνη για τις δικές τους αποφάσεις για τη δημόσια υγεία, αναμένεται επίσης να μειώσουν τους περιορισμούς τους επόμενους μήνες.

Ο Nadhim Zahawi, υπουργός υπεύθυνος για τη διάθεση εμβολίων, δήλωσε ότι τα σχολεία αγγλικών θα ανοίξουν ξανά στις 8 Μαρτίου. Είναι ανοιχτά μόνο σε ευάλωτους μαθητές και σε παιδιά βασικών εργαζομένων από τις 5 Ιανουαρίου, με όλους τους άλλους να σπουδάζουν στο σπίτι.

Ο Ζαχάουι είπε επίσης στο LBC Radio ότι δύο άτομα από ξεχωριστά νοικοκυριά θα είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν σε εξωτερικούς χώρους από τις 8 Μαρτίου, ενώ από τις 29 Μαρτίου θα επιτρέπεται η υπαίθρια κοινωνικοποίηση για ομάδες έξι ατόμων το πολύ, ή για δύο νοικοκυριά μαζί. Τα υπαίθρια αθλήματα θα επιτρέπεται επίσης να ξαναρχίσουν από τις 29 Μαρτίου, είπε.

ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΟΥ SPEEDY

Υπό πίεση από τη μία πλευρά από πολιτικούς του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που θέλουν να ξαναρχίσουν την οικονομία και από την άλλη από επιστημονικούς συμβούλους που φοβούνται την επανεμφάνιση του ιού εάν ξεκλειδώσει πολύ γρήγορα, ο Τζόνσον αντιμετωπίζει δύσκολες επιλογές.

Έχει εμφανιστεί πολύ πιο προσεκτικός τους τελευταίους μήνες από ό, τι νωρίτερα στην πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή ότι μετά από κάθε βήμα για την ελάφρυνση των περιορισμών, θα υπάρξει μια παύση δύο εβδομάδων για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στον ευρύτερο πληθυσμό προτού εφαρμοστεί οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση.

Ο Johnson αναμένεται να ορίσει τέσσερα κριτήρια που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από κάθε νέο βήμα, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας και της επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμού, της κατάστασης των ποσοστών μόλυνσης και του αντίκτυπου τυχόν νέων παραλλαγών του ιού.

Η Βρετανία κινήθηκε γρηγορότερα από πολλές άλλες Δυτικές χώρες για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό εμβολίων και εμβολιάζει τους ανθρώπους γρήγορα από τον Δεκέμβριο, μια στρατηγική που οδήγησε τις στερλίνα και τις χρηματιστηριακές αγορές υψηλότερα στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το ένα τέταρτο των 67 εκατομμυρίων πληθυσμών, έλαβαν τώρα μια πρώτη δόση, πίσω από μόνο το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε εμβόλια ανά κεφαλή πληθυσμού. Η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο Χάνκοκ είπε επίσης ότι η Βρετανία κατάφερε πρόσφατα να μειώσει τις περιπτώσεις της πιο μολυσματικής παραλλαγής της Νότιας Αφρικής. Συνολικά, οι καθημερινές περιπτώσεις κορανοϊού κυμαίνονταν περίπου 11.000 την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύγκριση με τα υψηλότερα από 80.000 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Source