Ο Πρωτόπαπας “Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μπορούν να πάνε στη Σελήνη με την αποστολή της NASA”

Πώς βλέπει ο “διαστημικός τεχνοκράτης” την Κύπρο και τη δυνατότητα συνεργασίας K / R – C / T;

Ελένη Κωνσταντίνου

Hristodulos Protopapa: Ο άνθρωπος που τόλμησε να προωθήσει πρώτα την ιδιωτική τηλεόραση της Κύπρου, μετά το Διαδίκτυο, και μερικά χρόνια αργότερα έβαλε το πόδι του στο διαστημικό χάρτη και ήταν διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat για δεκαεννέα χρόνια. Ο Πρωτόπαπας περιγράφει τον εαυτό του ως «διαστημικό τεχνοκράτη» και, ως «διαστημικός τεχνοκράτης», κάνει τολμηρές προτάσεις, εξετάζοντας τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, δηλαδή «από ψηλά» και πιθανώς πιο ξεκάθαρα.

Σήμερα τολμά και προτείνει η Αμμόχωστος να γίνει η πρώτη «έξυπνη» πόλη που θα κυβερνάται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο Χριστόδουλος Πρωτοπάπας μίλησε στη Φωνή του Νησιού για αυτές και άλλες προτάσεις, τονίζοντας ότι αν δεν ενθαρρυνθεί, δεν θα υπάρξει επιτυχία.

Ένας άνθρωπος που τολμά

Το 1992 ήταν μια σημαντική χρονιά στην οποία η ιδιωτική τηλεόραση εισήχθη στην Κύπρο. «Ήμουν υπεύθυνος για την κατασκευή του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού Logos και ήμουν ο πρώτος τεχνικός διευθυντής. Αργότερα, ήμουν Γενικός Διευθυντής έως το 1996-1999. Η επανάσταση που κάναμε ήταν τότε. Για πρώτη φορά, μεταφέραμε έναν διαφορετικό ήχο στις τηλεοράσεις, γιατί μέχρι τότε υπήρχε μόνο RIK ».

Τρία χρόνια αργότερα, στις 31 Αυγούστου 1995, όταν έγινε τεχνικός διευθυντής του Protopapas Logos, δημιούργησε μεγάλο ενθουσιασμό παρουσιάζοντας το LOGOSNET, την πρώτη διαδικτυακή υπηρεσία. Έσπασε ένα ακόμη μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών με μυστικές διαδικασίες. Και οι διαδικασίες ήταν εμπιστευτικές, επειδή σύμφωνα με το νόμο μόνο η Cyta είχε το δικαίωμα να φέρει το Διαδίκτυο στην Κύπρο. Αυτή η θαρραλέα πράξη του Protopapas κατάφερε να ανοίξει μια μεγάλη πόρτα για τους κατοίκους της Κύπρου, που δεν είχαν ιδέα μέχρι τότε, να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Η Κύπρος είχε ήδη καθυστερήσει τρία χρόνια στην προώθηση του Διαδικτύου σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Ήταν ένας πόλεμος για το Διαδίκτυο να έρθει στην Κύπρο λόγω της ανεπάρκειας τόσο της κλειστής αγοράς όσο και του συστήματος. Το ίδιο συνέβη όταν ξεκινήσαμε το Hellas Sat. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την εκτόξευση του δορυφόρου, κανείς στην Κύπρο ούτε εμπιστεύτηκε ούτε πίστευε ότι θα εκτοξεύσουμε έναν δορυφόρο. Αυτή η ερασιτεχνική αντιμετώπιση του συστήματος είναι η πηγή του κακού και για τις δύο κοινωνίες. Διότι εάν κάποιος είναι ανίκανος να κινηθεί, μπορεί να μιλήσει και να μιλήσει χωρίς να αναστείλει τα γεγονότα και να κρυφτεί στο θερμοκήπιο του όταν δεν μπορεί να γίνει διεθνής πολίτης. Στην Κύπρο υπάρχει μια εξέταση του ομφάλιου λώρου και η τάση να διαιρούνται, να γίνονται φανατικοί. Γιατί οι άνθρωποι γίνονται φανατικοί;

Γίνεται φανατικός λόγω της ανικανότητας των ηγετών του που θέλουν να φανατίσουν τα πλήθη για να κρύψουν τις αδυναμίες και τη διαφθορά τους. “

Ο Χριστόδουλος Πρωτοπάπας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «διαστημικό τεχνοκράτη», βλέπει τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Ο τεχνοκράτης, ο οποίος έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στις σημαντικές αλλαγές στην κυπριακή κοινωνία, μιλά για την αντίσταση που υπάρχει ενάντια στην εισαγωγή οποιασδήποτε καινοτομίας στην αποτυχία του συστήματος. «Αυτό σχετίζεται τόσο κοινωνιολογικά όσο και πολιτικά με το πόσο ξεπερασμένη ήταν η ιδέα του πολιτικού συστήματος από την ίδρυση της δημοκρατίας. Όταν πραγματοποιείται μια επανάσταση, είτε βάζει το σύστημα σε τετελεσμένο γεγονός είτε το συγκρίνει με μια έκπληξη. Υπάρχει μια ανεπάρκεια των ανθρώπων του συστήματος, και αυτό δεν είναι ότι είναι η πραγματική τους αξία στη θέση τους, αλλά ότι επωφελούνται από διάφορες πολιτικές καταστάσεις. Οι αντιδράσεις αυτών των ανθρώπων στην αλλαγή είναι πάντα περίεργες, παρακολουθούν με φόβο και γυαλιά ».

Hellas Sat

Ο Protopapas είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat από το 2001. «Η Hellas Sat είναι μία από τις δορυφορικές εταιρείες με άδεια από την Κύπρο και τη μόνη εταιρεία εκτόξευσης δορυφόρων. Λόγω της φύσης της επιχείρησής μας, συνεργαζόμαστε με διάφορες χώρες. Συχνά προσκλήθηκα στην Κωνσταντινούπολη και μίλησα σε συνέδρια. Τον Μάιο του 2007, εξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δορυφορικών Χειριστών (European Satellite Operators Organisation) με τις ψήφους των Τούρκων συναδέλφων ΤΟΥΡΚΣΑΤ και διοργανώσαμε μια 50ετή διαστημική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-50 ετών στην Αθήνα και ο κ. παρακολούθησε αυτήν την εκδήλωση. ” Εν τω μεταξύ, ο Πρωτόπαπας φιλοξένησε τους Μουσταφά Ακίνσι, τον κ. Μπίρντσι και τον Χούσεν Χουρσάν στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, το 2004, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στην Αθήνα.

Πρέπει να αναπτυχθεί συνεργασία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

«Έχουμε συνεργαστεί με πολλούς Τουρκοκύπριους, και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, πρέπει να δηλώσω ότι το 2004 καταφέραμε να μεταδώσουμε για πρώτη φορά στην τηλεόραση την τελετή της εκκλησίας του Αγίου Mamandos στο Güzelyurt.

«Όπως τονίζει, πρέπει να υπάρξουν τέτοιες επαφές μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα ηρεμίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. «Προσωπικά, είμαι για ενοποίηση, όχι διαίρεση, και ως εκ τούτου θέλω να ονομαστεί Έλληνας παρά Έλληνας, επειδή ένας Έλληνας είναι ανεκτικός από όλους τους ανθρώπους, επικοινωνώντας με όλους τους πολιτισμούς, είναι πολίτης του σύμπαντος, ενώ ένας Έλληνας είναι πιο εθνικιστικός. Πρέπει να είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία με το P / Ts ότι βρισκόμαστε στο ίδιο μικρό νησί εδώ και πολλά χρόνια. “

Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ο Πρωτόπαπας είπε ότι υπάρχει περιθώριο για καινοτομία, ειδικά στις διαστημικές και διαστημικές εφαρμογές. «Ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά πανεπιστήμια μπορούν να συνεργαστούν και να πάνε στη Σελήνη μαζί σε μελλοντικές αποστολές της NASA. Αυτό μπορεί να είναι δυνατό με τις διεθνείς συνδέσεις μου. Ωστόσο, τα νομικά προβλήματα θα ξεκινήσουν ξανά και στις δύο πλευρές (για παράδειγμα, τα τουρκοκυπριακά πανεπιστήμια αναγνωρίζονται από Ελληνοκύπριους; Ποιος θα είναι ο συντονιστής; κ.λπ.). Έτσι, όταν αρχίζω να σκέφτομαι έτσι, για παράδειγμα ένα Σπίτι για Συνεργασία στο διαστημικό πεδίο ή ένα Σπίτι για Αλληλεγγύη στην οποία παρακολούθησαν νέοι επιστήμονες K / R – K / T για την προώθηση της καινοτομίας, βρίσκω συχνά αυτά τα νομικά προβλήματα ως εμπόδια από τους δικηγόρους και των δύο πλευρών. Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να είναι ένας κόμβος καινοτομίας με τους επιστήμονες K / R και K / T.

Μια τολμηρή πρόταση για την Αμμόχωστο

«Ως τεχνοκράτης παρακολουθώντας εκδηλώσεις από το διάστημα, η πρότασή μου είναι να ξεκινήσω τη συνεργασία των C / Rs και C / Ts από την Αμμόχωστο. Με άλλα λόγια, να κάνουμε το getirağusa μια έξυπνη πόλη που θα λειτουργεί ως πόλη-εταίρος. Εφαρμόστε όλες τις νέες τεχνολογίες, την τηλεματική, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την ηλεκτροκινητικότητα, την πράσινη ενέργεια μιας σύγχρονης έξυπνης πόλης, ας είναι ένα επιχειρηματικό κέντρο που θα φιλοξενεί κέντρα καινοτομίας και μεγάλες εταιρείες. Αφήστε την άλλη περιοχή να είναι τουριστική περιοχή. Οι μεγάλοι οργανισμοί είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση για να κάνουν την Αμμόχωστο τον σύγχρονο, συνδιαχειριζόμενο χώρο για το καλό των K / R και C / Ts. Υπό την κοινή διαχείριση των Αμμοχώστου, K / R και K / Ts, μια πλατφόρμα εμπειρίας που κατοικούνταν από τους K / R και K / T θα μπορούσε, όπως το λέμε οι τεχνοκράτες, να είναι ένας πάγκος δοκιμών.

Εάν το πείραμα της Αμμοχώστου είναι επιτυχές, θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με ευρύτερη συνεργασία για ένα ομοσπονδιακό κράτος που προωθείται από πολιτικούς και από τις δύο πλευρές και τη διεθνή κοινότητα για χρόνια.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων δεν θα πρέπει να περιορίζεται στο σπίτι συνεργασίας στο Ledra Palace. Θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος για νέους και από τις δύο κοινότητες. Με την ίδρυση κοινών κέντρων καινοτομίας, θα πρέπει να επεκταθεί και στην καινοτομία καθώς και στο χώρο και τον πολιτισμό. Πρέπει να στοχεύσουμε τους νέους απαλλαγμένους από τις πληγές του παρελθόντος για να επανενώσουμε τις δύο κοινότητες. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να χωριστεί. “

Η φωνή του νησιού 2020

Source