Ο Πρόεδρος δείχνει το Eide για τη διάδοση λύσης δύο κρατών «μυθοπλασία»

Ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Espen Barth Eide είναι αυτός που διαδίδει την αβάσιμη «μυθοπλασία» που υποστήριξε μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο».

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι ο Νορβηγός αξιωματούχος άρχισε να διαρρέει αυτές τις φήμες μετά το αδιέξοδο στο Cran Montana, προσθέτοντας ότι ο Eide ήταν πάντα γυαλιστερός και ζάχαρη επικαλύπτοντας τις τουρκικές θέσεις σε όσους μίλησε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ύστερα από σχετικές παρατηρήσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι αυτοί που έχουν τον τελευταίο λόγο για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι λαοί της Κύπρου.

«Είμαι αρκετά ρεαλιστής για να ξέρω ότι μια λύση δύο κρατών δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή», τόνισε ο Πρόεδρος.

Στη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος αποκάλυψε ότι θα στείλει μια σειρά προτάσεων στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα θετικό κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο της τελευταίας πρωτοβουλίας Guterres.

«Ο στόχος της επιστολής προτάσεων είναι να δείξει με σαφήνεια τις ειλικρινείς προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για ουσιαστικό διάλογο και να αποτρέψει τη μονομερή δράση», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις (χωρίς να αποκαλυφθούν λεπτομέρειες), εάν εφαρμοστούν, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο τόσο στη βελτίωση του κλίματος όσο και στην πρόοδο στις προσπάθειες διευθέτησης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε επίσης σαφές ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα υποστηρίξει την πενταμερή διάσκεψη που καλούσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς η πλευρά που αρνείται να παραστεί θα κατηγορηθεί.

Source