Ο Πρόεδρος της Ένωσης για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων, Avcı δήλωσε ότι ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είναι διαθέσιμος σε κέντρα επιθεώρησης οχημάτων – BRTK

Ο Mehmet Zeki Avcı, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Πρόληψη Τροχαίων Ατυχημάτων, δήλωσε ότι πέντε κέντρα επιθεώρησης οχημάτων βρίσκονται μόνο στη Λευκωσία, υπάρχουν όργανα επιθεώρησης για οχήματα κομμωτηρίου και δεν υπάρχουν τεχνικά μέσα σε κανένα κέντρο επιθεώρησης οχημάτων όπως φορτηγά και λεωφορεία.

Στη γραπτή του δήλωση, ο Avcı είπε, «Από τα πέντε κέντρα επιθεώρησης, μόνο το Κέντρο Επιθεώρησης Οχημάτων Λευκωσίας διαθέτει τεχνικά όργανα επιθεώρησης οχημάτων. Ένα από αυτά τα δύο συστήματα αποκτήθηκε από την ΤΔΒΚ και το άλλο δωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα άλλα τέσσερα κέντρα δεν διαθέτουν τεχνικό εξοπλισμό επιθεώρησης οχημάτων. Αυτό που είναι ακόμη πιο λυπηρό είναι ότι δεν υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός επιθεώρησης για οχήματα όπως φορτηγά και λεωφορεία σε κανένα από τα κρατικά κέντρα επιθεώρησης οχημάτων στην ΤΔΒΚ.

Ο Avcı, ο οποίος υποστηρίζει ότι δεν παρέχεται η υπηρεσία που πρέπει να παρέχεται σε αντάλλαγμα για το τέλος που εισπράττει το κράτος για επιθεώρηση οχημάτων, είπε: “Επειδή δεν πρέπει να είναι δίκαιο να λαμβάνετε αμοιβή σαν να εξετάστηκε χειροκίνητα και οπτικά χωρίς τεχνικό εξοπλισμός.”

“ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ”

Σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι 40 εκατομμύρια TL συλλέγονται ετησίως από επιθεωρήσεις οχημάτων, είναι προκλητικό ότι δεν αγοράζονται τα απαραίτητα εργαλεία, είπε ο Avci, “Ωστόσο, ο τεχνικός έλεγχος των οχημάτων και η ασφάλεια του οχήματος είναι επικίνδυνοι για ο άνθρωπος ζει εντός και εκτός. “

Αναφέροντας ότι οι επιθεωρήσεις οχημάτων πραγματοποιούνται από αστυνομικούς, αλλά η επιθεώρηση του οχήματος είναι τεχνικό γεγονός και πρέπει να γίνεται από τεχνικό προσωπικό, είπε ο Avci, «Οι τεχνικοί και οι μηχανικοί που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές συσκευές πρέπει να εργάζονται σε χώρους επιθεώρησης οχημάτων. Το προσωπικό του πρέπει να είναι στο Υπουργείο Μεταφορών και όχι στη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας », είπε.

“ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΤΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ”

Σύμφωνα με τα έργα οδικής ασφάλειας της Βόρειας Κύπρου που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκαλύφθηκε ότι τα κέντρα επιθεώρησης θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα και ότι τα οχήματα με ανεπάρκεια δεν θα μπορούσαν καν να πάνε στο Νότο. Τα φορτηγά πρέπει να επιθεωρήσουν στο Νότο », είπε .

Υποδεικνύοντας πόσα κέντρα και τοποθεσίες έχουν προγραμματιστεί στη χώρα στο πλαίσιο του έργου και ότι ένα σύστημα επιθεώρησης οχημάτων αίθουσας έχει δωρίσει από την ΕΕ στο Κέντρο Επιθεώρησης Οχημάτων Λευκωσίας, ο Avci εξήγησε ότι η ανάγκη αναβάθμισης των κέντρων επιθεώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα πρότυπα συζητήθηκαν στις συναντήσεις και ότι η ιδιωτικοποίηση ήταν στην ημερήσια διάταξη λόγω της έλλειψης προϋπολογισμού.

Ο Avci είπε, «Ενώ τα έργα συνεχίζονται, οι αξιωματούχοι της ΤΔΒΚ ενημέρωσαν την πλευρά της ΕΕ ότι η ιδιωτικοποίηση θα ήταν κατάλληλη. Σε αυτές τις μελέτες, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού και του προσωπικού των κέντρων που θα δημιουργηθούν.
Αποφασίστηκε ότι το υπάρχον κέντρο στη Λευκωσία θα αναπτυχθεί και θα λειτουργεί από το κράτος ως κέντρο επιθεώρησης και ελέγχου. Κανόνες όπως η δημόσια επιθεώρηση ιδιωτών και η τυχαία επιθεώρηση οχημάτων 3% στους δρόμους συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη, “είπε.

Ο Avci δήλωσε ότι οι μελέτες ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και ότι πρέπει να προστεθούν κέντρα τεχνικής επιθεώρησης οχημάτων στην ΤΔΒΚ.

BRT / TAK

Source