Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να «αυξήσει τα πρότυπα του»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αδάμος Αδάμου είπε ότι το Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να ανυψώσει τα πρότυπα του, να βελτιώσει την εικόνα του στο κοινό, οι οποίοι απομακρύνουν το πρόσωπό τους από την πολιτική και τους πολιτικούς και ειδικά από το Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Αδάμου που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου του Κυπριακού Κοινοβουλίου τον περασμένο Οκτώβριο, μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου του λόγω σκάνδαλου διαβατηρίων για πώληση, δήλωσε ότι αποδέχθηκε τη θέση για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2021

«Όταν δέχτηκα να αναλάβω αυτό το βαρύ καθήκον, υπό τις δεδομένες συνθήκες για σύντομο χρονικό διάστημα περίπου επτά μηνών, ήταν επειδή είχα στο μυαλό μου να διευκρινίσω ορισμένα πράγματα», είπε.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της διαφθοράς, οι στόχοι του Αδάμου περιλαμβάνουν κυρίως τη δημοσίευση ενός καταλόγου με δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων (λίστα Γιορκάτζι), την έγκριση ενός Κώδικα Συμπεριφοράς των μελών του κοινοβουλίου και άλλων νομοσχεδίων, όπως η καθιέρωση της Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς και καταγγελία. Οι πρώτοι δύο από τους στόχους έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι άλλοι δύο αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της θητείας του τρέχοντος Κοινοβουλίου, είπε.

Ο Αδάμου εξέφρασε την άποψη ότι το Κοινοβούλιο έχει την υποχρέωση να αυξήσει τα πρότυπα του. Είπε ότι οι άνθρωποι δυσπιστούν την πολιτική και τους πολιτικούς, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ όπως είπε στα μάτια του λαού, το Κοινοβούλιο κατέχει την τελευταία θέση.

«Φυσικά, είμαστε υπεύθυνοι για την αύξηση αυτού του ποσοστού αποδοχής μας από τον λαό, με τις ενέργειές μας ως Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να μπορέσουμε να ανεβάσουμε ακόμη και λίγο το κοινοβουλευτικό επίπεδο στη χώρα μας», είπε.

Ο Αδάμου σχολίασε επίσης τις πρόσφατες δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει την ψηφοφορία στο Σώμα για τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021. Η σύνοδος ολομέλειας του Κοινοβουλίου απέρριψε τον κρατικό προϋπολογισμό τον περασμένο Δεκέμβριο και τον ψήφισε με μικρή πλειοψηφία σε άλλη σύνοδο τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Αδάμου εξέφρασε την άποψη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν ο προϋπολογισμός δεν είχε εγκριθεί και πώς θα μπορούσε το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί. Είπε επίσης ότι κάθε κυβέρνηση που έχει την εξουσία πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εκ των προτέρων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα ψηφίσουν για τον προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθούν διλήμματα.

Όσον αφορά τα κυβερνητικά διατάγματα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19 και η άποψη που εξέφρασε ότι έπρεπε να δοθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου, ο Αδάμου είπε ότι παρόλο που αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί νομικά, εδώ αντιμετωπίζουμε μια πανδημία που κοστίζει ανθρώπινες ζωές. Πρόσθεσε ότι εάν η κυβέρνηση δεν λάβει τα μέτρα εγκαίρως, η Κύπρος δεν θα ήταν σε τόσο καλή θέση σήμερα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για την πανδημία, αλλά και από το ποσοστό εμβολιασμών.

Ο Αδάμου, ο οποίος είναι επαγγελματίας γιατρός, αναφέρθηκε στην πανδημική κούραση, λέγοντας ότι με αργό και συντονισμένο τρόπο, οι αρχές θα πρέπει να ανοίξουν τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής, προκειμένου η κατάσταση να παραμείνει διαχειρίσιμη.

Εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας και είπε ότι η Κύπρος θα είναι σε πολύ καλή θέση μέχρι τον Ιούνιο, όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα εμβολιαστεί.

Χαιρέτισε την απελευθέρωση διαφορετικών εμβολίων, αλλά είπε ότι ως γιατρός είχε επίσης ερωτήσεις σχετικά με το πόσο διαρκεί ένα εμβόλιο, πόσες δόσεις θα χρειαστούν ή αν θα καλύψουν τις μεταλλάξεις στον ιό.

«Υπάρχουν αναπάντητες ερωτήσεις. Αλλά αυτά δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, επειδή είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας », είπε.

Ο Αδάμου, ο οποίος δεν θα ξαναεμφανιστεί στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, υπήρξε και μέλος του Κυπριακού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Όλη η καριέρα μου στην πολιτική είχε το ίδιο επίκεντρο με την επιστημονική και ιατρική καριέρα μου, τους ανθρώπους. Προσπάθησα να υπηρετήσω τους ανθρώπους », είπε.

Ως γιατρός, πρόσθεσε, πιστεύει ότι έχει υπηρετήσει τους ανθρώπους καλά και ευσυνείδητα, ενώ στον τομέα της πολιτικής είπε, «Έκανα ό, τι μπορούσα να κάνω». Τέλος, ο Αδάμου είπε ότι αφήνει την πολιτική «ψηλά».

(CNA)

Source