Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο για μια λύση βασισμένη στην κυριαρχία της ισότητας

Διαφήμιση

NICOSIA (AA) – Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar δήλωσε ότι εάν ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγμάτευσης μετά τη διάσκεψη 5 + 1 για την Κύπρο, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), μπορεί να είναι μόνο για μια λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα. .

Ο Πρόεδρος Τατάρ έκανε δήλωση στον Τύπο μετά την αποδοχή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ειδική Εκπρόσωπο για την Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπεχάρ.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Spehar, ο Τατάρ δήλωσε ότι συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες της έκθεσης που παρουσίασε στο πλαίσιο της έκθεσης Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και της αποστολής καλής θέλησης και ότι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις προσδοκίες και τη στάση τους απέναντι στο συνέδριο 5 + 1.

Δηλώνοντας ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας, ο Τατάρ δήλωσε ότι μια σοβαρή μελέτη συνεχίζεται αποτελεσματικά για τη διοργάνωση του συνεδρίου 5 + 1 στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ανάλογα με την πορεία του νέου τύπου επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19).

Ο Τατάρ επεσήμανε ότι δεν έχουν επιτευχθεί αποτελέσματα στο πλαίσιο των κυπριακών συνομιλιών τα τελευταία 50 χρόνια, και σημείωσε ότι πίσω από μια ομοσπονδιακή συμφωνία.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι εάν μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τη διάσκεψη 5 + 1, μπορεί να είναι μόνο για δύο ισότιμα ​​κράτη που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας, σε συνεργασία με τα δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα και στο πλαίσιο του διεθνούς καθεστώτος.

Εκφράζοντας ότι ο ΟΗΕ, η ελληνική πλευρά και οι εγγυητικές χώρες εργάζονται σε αυτό το ζήτημα, ο Τατάρ τόνισε ότι επιβεβαίωσαν ότι θα παρευρεθούν σε αυτή τη συνάντηση ως τουρκοκυπριακή πλευρά.

– “Δίνουμε τα μηνύματά μας με σαφήνεια και σαφήνεια”

“Δίνουμε τα μηνύματά μας ξεκάθαρα και την Τουρκική Δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο όπως δίνουμε σαφή μηνύματα από άλλους” Ο Τατάρ είπε ότι με την καλύτερη προετοιμασία για τη διάσκεψη 5 + 1 της τουρκικής πλευράς, εξήγησε με τον καλύτερο τρόπο τις προσδοκίες, τις ελπίδες και την προοπτική του τουρκοκυπριακού λαού.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν αποτελεί μέρος αυτής της επιχείρησης, ο Τατάρ συνέχισε τα εξής:

“Ο αποδέκτης μας στη διάσκεψη 5 + 1 είναι ο ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις στο πλαίσιο αποστολών καλής θέλησης. Εάν ζητηθούν τεχνικές πληροφορίες, αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ζητηθούν από την ΕΕ, αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος αυτών των συναντήσεων, δεν θα έπρεπε.

Η ουσία του Κυπριακού είναι απαραίτητη για εμάς. Αυτό είναι το θέμα που θα συζητηθεί στο 5 + 1. Μιλώντας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή παρόμοια κίνηση σε συνέδριο 5 + 1 σημαίνει εκτροπή του ζητήματος. Επομένως, σε αυτή τη συνάντηση, δηλώσαμε ότι δεν το δεχόμαστε να είναι στην ημερήσια διάταξη. “

– “Δεν θα δεχτούμε το εμβόλιο που προέρχεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση”

Ο Τατάρ δήλωσε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του εμβολιασμού από την ΕΕ και ότι ζήτησαν από τον ΟΗΕ τον απαραίτητο λόγο για αυτό το ζήτημα και ότι οι αποδέκτες τους ήταν η ΕΕ και όχι η ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι σε ορισμένες προσπάθειες επιτρέπουν στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές που αποτελούνται από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους να εργαστούν για τον εμβολιασμό.

Στην έκθεση που τους παρουσίασε σήμερα η αρμόδια τεχνική επιτροπή, ο Τατάρ δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα τα εμβόλια να παραδοθούν μέσω της ελληνικής διοίκησης, αλλά ότι δεν θα το αποδεχθούν και ότι εάν αυτό το εμβόλιο θα δοθεί, θα πρέπει να γίνει απευθείας μέσω της ΕΕ.

.Source