Ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Τατάρ: «Πηγαίνουμε πιο δυνατά στη Γενεύη»

NICOSIA (Reuters) – Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Ersin Tatar, “Η Τουρκία για την υποστήριξή της στην αυξανόμενη δύναμη και την ΤΔΒΚ στην περιοχή, το κρατικό μας σημείο μεταφοράς προς τα εμπρός στη Γενεύη (ανεπίσημη διάσκεψη της Κύπρου) είμαστε ισχυρότεροι από εμάς έχω.” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση της Προεδρίας, ο Πρόεδρος Τατάρ συμμετείχε στην ηλεκτρονική συνάντηση για το «Στρατηγικό Όραμα της ΤΔΒΚ» που διοργανώθηκε από την Ευρασιατική Ένωση Οικονομικών Σχέσεων (ΕΚΟ Ευρασία).

Ο συντονιστής της συνάντησης ήταν ο Hikmet Eren, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της EKO Eurasia, και ο Ahmet Hamdi, σύμβουλος γεωργίας, κτηνοτροφίας και επιχειρηματικότητας της Προεδρίας της ΤΔΒΚ, ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση.

Στη συνάντηση, οι καινοτόμες και προοδευτικές στρατηγικές της ΤΔΒΚ, η οποία θα μετατρέψει την 50ή επέτειό της το 2033, στο πλαίσιο του πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού μετασχηματισμού την παραμονή της ψηφιακής επανάστασης, και το νέο όραμα της ΤΔΒΚ συζητήθηκαν.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι θα πάει στη Γενεύη με ένα νέο όραμα για την ανεπίσημη διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και τη συμμετοχή των εγγυητικών χωρών, σε Μορφή 5 + 1. Τόνισε ότι ήταν ένα βήμα.

“Η Τουρκία και η ΤΔΒΚ για την υποστήριξη της αυξανόμενης δύναμης στην περιοχή, έχουμε προχωρήσει στη Γενεύη πρόκειται να δείξουν το κράτος μας ισχυρότερο.” Χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις του, ο Τατάρ σημείωσε ότι το νέο όραμα βασίζεται στον αγώνα, τους μάρτυρες, την εργασία, τη θυσία και την αυτοδιάθεση του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να επιστρέψουμε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης βάσει της ομοσπονδίας, η οποία τελείωσε με την ελληνική πλευρά να αφήνει το τραπέζι στο Crans Montana, και ότι οι προσπάθειες προς την ομοσπονδία εξαντλήθηκαν.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι στο νέο όραμα που βασίζεται στη συνεργασία των δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, τα δύο κράτη οραματίζονται να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς όπως το νερό, το φυσικό αέριο, τα εγκλήματα και η ηλεκτρική ενέργεια.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έκανε πολλές υποσχέσεις στους Τουρκοκύπριους κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν ως αντάλλαγμα για το ναι «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά δεν εκπλήρωσε κανένα από αυτά, ο Τατάρ είπε ότι η ΕΕ υποσχέθηκε στους Ελληνοκύπριους να ενταχθούν στο ΕΕ ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, και είναι δυνατόν στο δημοψήφισμα. Σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά, η οποία είπε “όχι” σε μια συμφωνία, προσχώρησε μονομερώς στην ΕΕ μετά από λίγο.

Με πληθυσμό τουλάχιστον μιας ελληνοκυπριακής πλευράς, διότι σε αυτό το βήμα που η ΕΕ, αντιμετωπίζοντας την αδικία της χρήσης βέτο στην ΕΕ για την Τουρκία, με πληθυσμό 85 εκατομμυρίων τατάρων, είπε ότι ήταν δυνατόν να αμφισβητηθεί η αμεροληψία του ΕΕ.

Ο Τατάρ τόνισε ότι, παρά τα εμπάργκο και τις απομόνωση, ο Τουρκοκύπριος λαός αγωνίζεται αποφασιστικά εδώ και χρόνια και έχει μαχητικό πνεύμα και είπε ότι οι επενδύσεις στην ΤΔΒΚ έχουν αυξηθεί τα τελευταία 25 χρόνια, και ότι οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό τομέα και ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών όπως ο τουρισμός και η τριτοβάθμια εκπαίδευση συνεχίζονται.

– “Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί”

Ο Τατάρ είπε ότι η ΤΔΒΚ εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με την εναρκτήρια διαδικασία του Βαρόσα και είπε: «Οι μαθητές που προέρχονται από περισσότερες από εκατό χώρες στη χώρα μας γίνονται επίτιμοι εκπρόσωποι της ΤΔΒΚ όταν επιστρέφουν στις χώρες τους. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας τομέας που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω της προώθησης και της συμβολής στην οικονομία. ” χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι το άνοιγμα της Βαρόσα μετά από 46 χρόνια ήταν υπηρεσία προς την ανθρωπότητα και δήλωσε ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας (TMK) στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Τατάρ δήλωσε ότι κατά την περίοδο της Βρετανικής Αποικιακής Διοίκησης, πολλές ιδρυτικές ιδιότητες στην περιοχή άλλαξαν χέρια παραβιάζοντας τον Κανονισμό Ιδρυμάτων και ότι η Κυπριακή Διοίκηση Ιδρυμάτων θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση στο TMK και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους.

Ο Τατάρ, σε απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με την τηλεοπτική σειρά “Once Upon a Time in Cyprus”, η οποία συναντήθηκε με το κοινό στις οθόνες TRT1 την 1η Απριλίου, δήλωσε ότι η σειρά πέτυχε τον στόχο της όσον αφορά την προβολή του αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού , και ότι κατάφερε να μεταφέρει αυτό που υπέστη ο Τουρκοκύπριος λαός σε εκατομμύρια θεατές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν.

Ο Τατάρ απάντησε σε μια ερώτηση ότι τα μαθήματα Κορανίου απαγορεύονται στην ΤΔΒΚ και είπε, “Ο Τουρκοκύπριος λαός είναι λαός αφοσιωμένος στη θρησκεία και την πίστη του.” είπε.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι τα μαθήματα Κορανίου θα συνεχιστούν και ότι εάν υπάρχει νομική ανεπάρκεια, θέλει να ολοκληρωθούν συναντώντας τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Πολιτισμού και ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν με την εξουσία του τη Διεύθυνση Θρησκευμάτων και εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Πρόεδρος Ersin Tatar δήλωσε επίσης ότι ο κοσμισμός είναι σημαντικός για όλους να ασκούν τη θρησκεία και την ελευθερία της συνείδησης.

Source