Ο πρόεδρος του Τσαντ Ίντρις Ντέμπυ πέθανε σε σύγκρουση

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ίντρις Ντέμπυ τραυματίστηκε και πέθανε στη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.

Ο Ντέμπυ, 68 ετών, ο οποίος ήρθε στην εξουσία μετά την εξέγερση το 1990, εξελέγη Πρόεδρος για έκτη συνεχόμενη θητεία.

Ο Ντέμπυ έλαβε το 79,3% των ψήφων στις εκλογές της 11ης Απριλίου.

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ίντρις Ντέμπυ τραυματίστηκε και πέθανε στη σύγκρουση στην πρώτη γραμμή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 1990

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ίδρις Ντέμπι Ίτνο κυβερνά τη χώρα από το 1990, όταν το κόμμα του ήρθε στην εξουσία με το Εθνικό Απελευθερωτικό Κίνημα.

Οι διακεκριμένοι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν για τον διορισμό του αρχηγού του κόμματος του Νέου Μετώπου Yaya Dillo και του ηγέτη του μετασχηματιστή Succes Masra με το επιχείρημα ότι δεν υπήρχαν νομικές προϋποθέσεις για την ίδρυση ενός κόμματος και ότι είχαν κολλήσει στο όριο ηλικίας.

Ο Salih Kebzabo, ηγέτης της Εθνικής Ένωσης Ανάπτυξης και Ανανέωσης, ισχυρίστηκε ότι ο σημερινός Πρόεδρος Idriss Debi Itno χρησιμοποίησε βία για να εκφοβίσει τους αντιπάλους του, ενώ άλλοι υποψήφιοι Ngarledjy Koji-Yorongar Le Moiban και Bongoro Bebzoune Theophile ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από την υποψηφιότητα καλώντας για μποϊκοτάζ.

Ορισμένοι ηγέτες της αντιπολίτευσης ζήτησαν μποϊκοτάζ των εκλογών.

Ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ίτνο, ο οποίος κυβερνούσε το Τσαντ για περισσότερα από 30 χρόνια, ότι προσπάθησε να ιδρύσει μοναρχία στη χώρα, ο Ίτνο δήλωσε ότι ήταν και πάλι υποψήφιος λόγω της εμπιστοσύνης των ανθρώπων σε αυτόν.

ΑΝΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ

Ο στρατός του Τσαντ ανακοίνωσε ότι 300 αυτονομιστές, μέλη της ένοπλης ομάδας που ονομάζεται Μέτωπο για Αλλαγή και Αρμονία (FACT) στο Τσαντ, εξουδετερώθηκαν στην επιχείρηση.

Στη γραπτή δήλωση του στρατού, αναφέρεται ότι κατά την επιχείρηση εναντίον της ομάδας FACT στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή Kanem, ξέσπασαν συγκρούσεις, 300 αυτονομιστές εξουδετερώθηκαν και 150 από αυτούς συνελήφθησαν.

Ο στρατηγός Azem Bermandoa Agouna δήλωσε ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν στη σύγκρουση.

.Source