Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα αναγνωρίσει επίσημα τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία”

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον αμερικανικό Τύπο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915, τα οποία αναφέρθηκαν από ειδικούς ότι είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ως «γενοκτονία» αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στους New York Times, μια γνωστή πηγή για το θέμα είπε ότι περίμενε να γίνει η δήλωση στις 24 Απριλίου, το Σάββατο, την ημέρα των εκδηλώσεων του 1915. Ενώ η πηγή δήλωσε ότι ο Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει τη δήλωση, πολλά ονόματα από τη διοίκηση του Μπάιντεν και εκείνα που εργάζονται στα προξενεία σε διαφορετικές χώρες δήλωσαν ότι αναμένουν δήλωση προς αυτή την κατεύθυνση το Σάββατο.

Μιλώντας στο Wall Street Journal, μια πηγή δήλωσε ότι η τελική απόφαση επί του θέματος δεν έχει ληφθεί ακόμη και ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να μιλήσει για τα γεγονότα του 1915 χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία», όπως έκαναν οι πρόεδροι στο παρελθόν. Οι New York Times έγραψαν επίσης ότι ο Μπάιντεν μπορεί να αλλάξει γνώμη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη αρνήθηκε να σχολιάσει την Τετάρτη, λέγοντας ότι έχουν περισσότερα να πουν το Σάββατο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας τον Δεκέμβριο Αϊβάζι ότι την Τετάρτη σε συνέντευξή του έδωσε, “Η απόφαση αναγνώρισης των ΗΠΑ να γίνει ηθικός παράγοντας για πολλές χώρες. Αυτό το ζήτημα δεν σχετίζεται με την Αρμενία και την Τουρκία. Αυτά τα ζητήματα παρελθόν, αναγνωρίζουν την παρούσα και μελλοντική γενοκτονία, που σχετίζονται με καταδικάζω », είπε.

Δύο εφημερίδες έχουν ήδη επισημάνει μια απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ δεν έχουν περιγράψει τα γεγονότα του 1915 ως “γενοκτονία” στο παρελθόν. Εάν ο Μπάιντεν κάνει μια δήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση στις 24 Απριλίου, θα είναι ο πρώτος ηγέτης των ΗΠΑ που θα αναγνωρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία. Τον περασμένο μήνα, 38 γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα έγραψαν μια επιστολή στον Μπάιντεν ζητώντας να χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία». Ο Μπάιντεν είπε ότι θα αποφασίσει προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της εκστρατείας που οδήγησε στις εκλογές του 2020 που κέρδισε.

Μέχρι σήμερα, 29 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και νοτιοαμερικάνικες, έχουν αναγνωρίσει τα γεγονότα του 1915 ως γενοκτονία. Η Ρωσία και η Συρία είναι επίσης μεταξύ εκείνων που έλαβαν την απόφαση.

.Source