Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Rob Cyprus προτείνει να υπηρετήσετε και στις δύο πολιτείες

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Jack E. Strauss υποστήριξε μια λύση δύο κρατών σε ένα διαδικτυακό σεμινάριο για το μέλλον της Κύπρου. Το τρίτο σεμινάριο, που διοργανώθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Τουρκικών Συλλόγων στην Κύπρο (CDCA) και τη Βρετανική Ένωση Κύπρου (PTCA), ξεκίνησε την Τετάρτη 24 Μαρτίου. Την εκδήλωση φιλοξένησε ο Brooks Newmark, ένας από τους πρώην υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητής Ames. Δρ. Ο Χασάν Ανάλ ήταν ένα από τα μέλη της ομάδας.

Το σεμινάριο ξεκίνησε με μια ερώτηση σχετικά με το γιατί ο Πρόεδρος του DRNC Erzin Tatar υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών. Ο Τζακ Γι Στράους είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν δύο κράτη, δύο περιοχές, μια διακρατική ομοσπονδιακή Κύπρος δεν είναι πλέον δυνατή! Τόνισε ότι η λύση των δύο κρατών είναι λογική και απαραίτητη. Ο πρώην Ελληνοκύπριος πρόεδρος Ντούπας Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στην ένωση το 2004, αποκαλώντας τον «φοβερό άνθρωπο». Είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να αντιμετωπίζει την Κύπρο ως διχασμένη χώρα, ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι υπέρ των Ελληνοκυπρίων.

Σύμφωνα με τον Straw, για να είναι επιτυχής η λύση των δύο κρατών, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν ορισμένες ειδικές σχέσεις συμφερόντων, ειδικά με τη Ρωσία. Ο Στράου είπε ότι η Ρωσία “παραμένει με τους Ελληνοκύπριους” λόγω των πολιτιστικών, θρησκευτικών και οικονομικών δεσμών της και ότι είναι πρόβλημα λόγω της θέσης της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παρά τις δυσκολίες, ο Στράου είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η λύση των δύο κρατών ήταν η μόνη απάντηση, καθώς ήταν αδύνατο για τους Ελληνοκύπριους να έχουν όλες τις άλλες επιλογές և θα μπορούσαν έτσι να λύσουν το Κυπριακό.

Τα μέλη της επιτροπής συζήτησαν επίσης την επικείμενη σύνοδο κορυφής 5 + 1. Ο Ergon Olgan εξήγησε τις προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «ο στόχος είναι να προσπαθήσουμε να δούμε αν υπάρχει γενική τάξη». Είπε ότι οι θέσεις των δύο πλευρών ήταν εντελώς αντίθετες. “Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να προστατεύσουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία.” Σύμφωνα με τον Όλγκαν, ο οποίος είναι απαράδεκτος από τους Τουρκοκύπριους, εάν δεν συναντηθούν με το κοινό έδαφος επί τόπου, μπορεί να υπάρξει άλλη συνάντηση σε ένα μήνα.

Τα μέλη της Επιτροπής μίλησαν επίσης για το κλείσιμο των συνόρων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Κυπριακής Δημοκρατίας από μη Ε.Ε. πολίτες από Ελληνοκύπριους. Τουρκία. «Κάτω», είπε, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις πρέπει να ξαναρχίσουν. Ένας από τους λόγους της αναστολής ήταν η πίεση από το Υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πήγασος.

Παράλληλα με τις πτήσεις Touchdown, συζητήθηκε το μοντέλο διευθέτησης δύο κρατών και ο ρόλος της Βρετανίας σε αυτήν τη διαδικασία. Ο Straw είπε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να πετάξει απευθείας στο Αεροδρόμιο Ergon στη βόρεια Κύπρο, εάν το επιθυμούσε, και ότι η ΕΕ, με την περιορισμένη ικανότητα εξωτερικής πολιτικής της, ήταν «γάτα τίγρης» και δεν μπορούσε να σταματήσει τη Βρετανία. Ο Λόρδος Northruck είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να στείλει έναν επιχειρηματικό αντιπρόσωπο στη ΛΔΚ για να πραγματοποιήσει πραγματικές πτήσεις, ότι είχε δημιουργήσει σχέσεις με την Ταϊβάν, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει. Ενώ η Olgan πληροί όλες τις προϋποθέσεις του κράτους της CC, λέγοντας ότι η διαπίστευση είναι πολιτική επιλογή, “δεν υπάρχει εμπόδιο για την αναγνώριση του C στη Βρετανία”.

Ερωτηθείς για ποιες συμβουλές θα μπορούσε να δώσει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ρόμπι για το θέμα, ο Στράους είπε ότι «πρέπει να εργαστούμε για μια λύση δύο κρατών» και ότι η Βρετανία πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της ως εγγυητής.

Source