Ο ρόλος της ΕΕ στις συνομιλίες της Γενεύης παραμένει ισορροπημένος

Καθώς η Λευκωσία προχωρά στα τελικά στάδια των προετοιμασιών πριν από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη κορυφής στη Γενεύη, όπου οι δύο ηγέτες της κοινότητας του νησιού θα συναντηθούν υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να αναζητήσουν κοινό έδαφος για την πορεία προς το Κυπριακό εάν θα έχει η ΕΕ ένας ρόλος είναι ακόμα ασαφής.

Οι εγγυητές Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχουν επίσης στη σύνοδο κορυφής μεταξύ 27 και 29 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, η συμμετοχή της ΕΕ ως παρατηρητή δεν έχει επιβεβαιωθεί λόγω των αντιρρήσεων της τουρκικής πλευράς, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσος.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστηρίζουν ότι η ΕΕ δεν είναι ενδιαφερόμενος, επομένως η παρουσία της δεν είναι απαραίτητη. Αμφισβητούν επίσης την αμεροληψία της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι ενεργεί υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

«Θα θέλαμε να είναι παρών ο εκπρόσωπος της ΕΕ», είπε ο Κούσος. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα τέθηκε ξανά από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (FAC) που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell είπε στους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ ότι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνομιλίας που είχε με το UNSG για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε την επιθυμία της ΕΕ να συμμετάσχει σε ολόκληρη τη διαδικασία.

Ο Κούσος είπε ότι «είναι σαφές ότι η ΕΕ θα είναι παρούσα στη συζήτηση για την ουσία του Κυπριακού. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν αντιρρήσεις και κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν για αυτό το άτυπο πενταμελές στη Γενεύη », είπε.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρουσία της ΕΕ ήταν σημαντική επειδή η Κύπρος θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά τη λύση, ενώ κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών, το 2017, εκπρόσωποι της ΕΕ είχαν δώσει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν.

«Αναρωτιέται κανείς γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται την παρουσία της ΕΕ όταν θέλει να ακολουθήσει μια ευρωπαϊκή πορεία, όταν θέλει να συζητηθεί μια θετική ατζέντα (από την ΕΕ) τον Ιούνιο», δήλωσε ο Κούσους.

Ο Μπόρελ είπε επίσης στους υπουργούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ότι «τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Τη Δευτέρα, σε συνέντευξη με την Alpha TV, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για το Κυπριακό.

Απαντώντας στη διαβόητη ερώτηση για το αν αναφέρθηκε πράγματι σε λύση δύο κρατών κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου, είπε: «Δεν θα έχω αντίρρηση αν ο κ. Κάβουσογλου ήθελε να δημοσιεύσει τη συνομιλία μας. Ωστόσο, η πλήρης συνομιλία. “

Είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν δέχτηκε ποτέ να συζητήσει μια λύση δύο κρατών και κατέγραψε επίσης αυτήν τη συζήτηση και, αφού πήρε την ηχογράφηση της τουρκικής πλευράς και συνέκρινε το αντίγραφο, διαπιστώθηκε ότι συμπίπτει με εκείνη της ελληνοκυπριακής πλευράς .

Σε αυτή τη συζήτηση, ο Αναστασιάδης είπε ότι τόνισε από την αρχή ότι η λύση των δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα ή την ΕΕ. «Αυτό υπάρχει και στα δύο έγγραφα», είπε.

Ερωτηθείς την Τρίτη, ο Κούσος είπε ότι ο ΟΗΕ ενημέρωσε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει στον διεθνή οργανισμό τα πρακτικά της συνομιλίας μεταξύ του Αναστασιάδη και του Κάβουσογλου.

Ωστόσο, λίγες μέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Γενεύης, το πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Αναστασιάδης αναμένεται να έχει συνάντηση με το UNSG Antonio Guterres την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής. Την ίδια ημέρα, ο ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει δείπνο κοκτέιλ για τις δύο αντιπροσωπείες. Λόγω των πανδημικών περιορισμών, μόνο ένας μικρός αριθμός από κάθε αντιπροσωπεία θα μπορεί να λάβει μέρος.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Κούσος είπε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση τη Δευτέρα το απόγευμα μεταξύ του Αναστασιάδη, της διαπραγματευτικής ομάδας και των νομικών εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να βοηθήσουν στην προετοιμασία του άτυπου συνεδρίου.

«Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το έργο που πραγματοποίησαν οι εμπειρογνώμονες του νόμου και τους δόθηκαν διάφορα έγγραφα που ετοιμάστηκαν και τους ζητήθηκε η γνώμη τους», δήλωσε ο Κούσος.

Ο Κούσος είπε ότι τα έγγραφα ήταν μελέτες για διάφορες νομικές πτυχές στις οποίες θα βασίζονται τα επιχειρήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα έγγραφα ήταν πολιτικού περιεχομένου για «τι πρόκειται να κάνουμε στη Γενεύη, τι πρόκειται να επιδιώξουμε, τι σημαίνει πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, τι σημαίνει κυρίαρχη ισότητα, ποιες είναι οι θέσεις μας».

«Είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε και τα επιχειρήματα που θα προτείνουμε σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει», είπε. Πρόσθεσε ότι η προετοιμασία αφορά όλα τα σενάρια.

Ο Αναστασιάδης πρόκειται να ταξιδέψει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Κούσο, ο στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ενόψει του άτυπου συνεδρίου.

Την Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο πρόκειται να συγκαλέσει όπου οι ηγέτες των κομμάτων θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Γενεύη.

728x90eng 01

Source