Ο Σαουδάραβας de facto κυβερνήτης ενέκρινε επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Khashoggi: ΗΠΑ

Ο εκ των πραγμάτων κυβερνήτης της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, σύμφωνα με μια έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ορισμένους από τους εμπλεκόμενους αλλά όχι στον ίδιο τον πρίγκιπα.

Ο Khashoggi, κάτοικος των ΗΠΑ που έγραψε στήλες γνώμης για την Washington Post επικριτική για τις πολιτικές του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, σκοτώθηκε και διαλύθηκε από μια ομάδα χειριστών που συνδέονται με τον πρίγκιπα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Σαουδική κυβέρνηση, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του πρίγκιπα του στέμματος, εξέδωσε δήλωση απορρίπτοντας τα ευρήματα της αμερικανικής έκθεσης και επανέλαβε τη θέση της ότι η δολοφονία του Khashoggi ήταν ένα φρικτό έγκλημα από μια αδίστακτη ομάδα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι οι δολοφονίες πολιτικών αντιπάλων δεν ήταν αποδεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, διατηρώντας παράλληλα δεσμούς με τον 35χρονο πρίγκιπα, που μπορεί να κυβερνήσει έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο για δεκαετίες και να είναι σημαντικός σύμμαχος εναντίον κοινού εχθρού Ιράν.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες, ο Μπάιντεν είπε ότι είπε στον Σαουδάραχο Βασιλιά Σαλμάν ότι η Σαουδική Αραβία πρέπει να αντιμετωπίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«(Εγώ) του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα», δήλωσε ο Μπάιντεν στο ισπανικό δίκτυο Univision.

Μεταξύ των ποινικών μέτρων που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν η επιβολή απαγόρευσης βίζα σε μερικούς Σαουδάραβες που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στη δολοφονία του Khashoggi και επέβαλε κυρώσεις σε άλλους, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αναπληρωτή επικεφαλής πληροφοριών, που θα παγώνει τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να διαπραγματεύονται με αυτούς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι σκέφτονται να ακυρώσουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και να περιορίσουν τις μελλοντικές πωλήσεις σε «αμυντικά» όπλα, καθώς επανεξετάζει τη σχέση του με το βασίλειο και τον ρόλο του στον πόλεμο της Υεμένης.

«Εκτιμούμε ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μωάμεθ μπιν Σαλμάν ενέκρινε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», ανέφερε στην τετρασέλιδη έκθεση του Υπουργείου Εθνικών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η υπηρεσία πληροφοριών βασίστηκε στην αξιολόγησή της στον έλεγχο της λήψης αποφάσεων από τον πρίγκιπα του πρίγκιπα, την άμεση συμμετοχή ενός από τους βασικούς συμβούλους του και τις δικές του προστατευτικές λεπτομέρειες και την «υποστήριξή του για τη χρήση βίαιων μέτρων για τη σιωπή των αντιφρονούντων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Khashoggi», πρόσθεσε. .

«Από το 2017, ο Πρίγκιπας είχε τον απόλυτο έλεγχο των οργανισμών ασφάλειας και πληροφοριών του Βασιλείου, καθιστώντας εξαιρετικά απίθανο οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι να είχαν πραγματοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση χωρίς την άδεια του», ανέφερε.

Αποχαρακτηρίζοντας την έκθεση, ο Μπάιντεν ανέστρεψε την απόρριψη του προκάτοχου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νόμο του 2019, αντικατοπτρίζοντας μια νέα προθυμία των ΗΠΑ να αμφισβητήσουν το βασίλειο σε ζητήματα από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως την Υεμένη.

«Αυτή η έκθεση έχει καθίσει εκεί, η τελευταία διοίκηση δεν θα την εξέδιδε καν. Αμέσως, όταν μπήκα, καταθέσαμε την αναφορά, την διαβάσαμε, την πήραμε και την κυκλοφορήσαμε σήμερα. Και είναι εξωφρενικό τι συνέβη », είπε ο Μπάιντεν στο Univision.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ακολουθεί μια λεπτή γραμμή για να διατηρήσει τους δεσμούς με το βασίλειο καθώς επιδιώκει να αναζωογονήσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τον περιφερειακό αντίπαλό του Ιράν και να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και η προώθηση των αραβο-ισραηλινών δεσμών.

«KHASHOGGI BAN»

Ανακοινώνοντας την απόφαση να απαγορευτεί η είσοδος 76 Σαουδάραβες στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής που ονομάζεται «Απαγόρευση Khashoggi», το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι δεν θα ανέχεται αυτούς που απειλούν ή επιτίθενται σε ακτιβιστές, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στον Ahmed Hassan Mohammed al-Asiri, τον πρώην Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και τη Δύναμη Ταχείας Παρέμβασης (RIF) της Σαουδικής Αραβίας σε σχέση με τη δολοφονία του Khashoggi.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατηγόρησε τον Asiri ότι ήταν ο αρχηγός της επιχείρησης Khashoggi και είπε ότι αρκετά μέλη της επιτυχημένης ομάδας που στάλθηκε για να παρακολουθήσουν τον δημοσιογράφο ήταν μέρος του RIF, ένα υποσύνολο της Βασιλικής Φρουράς της Σαουδικής Αραβίας που απαντά μόνο στον πρίγκιπα.

Η έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ έκρινε ότι τα μέλη της RIF δεν θα είχαν ενεργήσει χωρίς την έγκριση του πρίγκιπα.

Πριν από τις ανακοινώσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είπαν ότι οι κυρώσεις και οι απαγορεύσεις βίζας δεν θα στοχεύουν στον κορώνα.

Source