Ο Σαουδάραβος πρίγκιπας ενέκρινε επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Khashoggi, σύμφωνα με πληροφορίες των ΗΠΑ

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Jamal Khashoggi που δολοφονήθηκε το 2018, σύμφωνα με μια αποχαρακτηριμένη εκτίμηση πληροφοριών των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε την Παρασκευή με τρόπο χορογραφημένο για τον περιορισμό των ζημιών στους δεσμούς ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Ο Khashoggi, κάτοικος των ΗΠΑ που έγραψε στήλες γνώμης για την Washington Post επικριτική για τις πολιτικές του πρίγκιπα, σκοτώθηκε και διαλύθηκε από μια ομάδα πράξεων που συνδέονται με τον πρίγκιπα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Το Ριάντ αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του πρίγκιπα του στέμματος, του de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας.

«Εκτιμούμε ότι ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μωάμεθ μπιν Σαλμάν ενέκρινε επιχείρηση στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του Σαουδάραβου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», δήλωσε το αμερικανικό γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της.

«Βασίζουμε αυτήν την αξιολόγηση στον έλεγχο του Πρίγκιπα Πρίγκιπα στη λήψη αποφάσεων στο Βασίλειο, την άμεση συμμετοχή ενός βασικού συμβούλου και μελών της προστατευτικής λεπτομέρειας του Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν στη λειτουργία, και την υποστήριξη του Πρίγκιπα Πρίγκιπα για τη χρήση βίαιων μέτρων για τη σιωπή των αντιφρονούντων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων Khashoggi », πρόσθεσε.

Κατά την αποκήρυξη της έκθεσης, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέστρεψε την απόρριψη του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με νόμο του 2019, αντικατοπτρίζοντας μια νέα προθυμία των ΗΠΑ να αμφισβητήσουν το βασίλειο σε ζητήματα από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τον πόλεμο στην Υεμένη.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ακολουθεί μια λεπτή γραμμή για να διατηρήσει τους δεσμούς με το βασίλειο καθώς επιδιώκει να αναζωογονήσει την πυρηνική συμφωνία του 2015 με τον περιφερειακό αντίπαλό του Ιράν και να αντιμετωπίσει άλλες προκλήσεις, όπως η καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού και η προώθηση των αραβο-ισραηλινών δεσμών.

Η Ουάσινγκτον χορογράφησε γεγονότα για να μαλακώσει το χτύπημα, με τον Μπάιντεν να μιλά την Πέμπτη με τον 85χρονο πατέρα του βασιλιά Σαλμάν, σε μια κλήση στην οποία και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι επιβεβαίωσαν τη δεκαετή συμμαχία τους και δεσμεύθηκαν για συνεργασία.

Ωστόσο, η διοίκηση του Μπάιντεν εξετάζει την ακύρωση συμφωνιών όπλων με τη Σαουδική Αραβία που θέτουν ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις μελλοντικές στρατιωτικές πωλήσεις σε «αμυντικά» όπλα, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με τη σκέψη της κυβέρνησης.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι η αμερικανική εστίαση ήταν να τερματιστεί η σύγκρουση στην Υεμένη, ακόμη και καθώς διασφαλίζει ότι η Σαουδική Αραβία έχει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί την επικράτειά της.

Η αποχαρακτηριμένη νοημοσύνη, που εκπονήθηκε από το αμερικανικό γραφείο του διευθυντή της εθνικής νοημοσύνης, απηχούσε μια διαβαθμισμένη έκδοση μιας έκθεσης σχετικά με τη δολοφονία του Khashoggi, την οποία ο Τραμπ μοιράστηκε με μέλη του Κογκρέσου στα τέλη του 2018.

Η απόρριψη του Τραμπ από τα αιτήματα των νομοθέτων και των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να απελευθερώσουν μια αποχαρακτηριμένη εκδοχή τότε αντανακλούσε την επιθυμία να διατηρηθεί η συνεργασία με το Ριάντ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν και να προωθηθούν οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο βασίλειο.

Ο νέος διευθυντής εθνικών μυστικών υπηρεσιών της Μπάιντεν, Avril Haines, δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με νομοσχέδιο άμυνας του 2019 που απαιτούσε από το γραφείο της να εκδώσει εντός 30 ημερών μια αποχαρακτηριμένη έκθεση για τη δολοφονία του Khashoggi.

Ο 59χρονος Khashoggi ήταν Σαουδάραβος δημοσιογράφος που ζούσε σε αυτοεπιβαλλόμενη εξορία στη Βιρτζίνια, ο οποίος έγραψε κομμάτια γνωμοδότησης για την Washington Post επικριτική για τις πολιτικές του πρίγκιπα – που είναι γνωστοί σε ορισμένους στη Δύση ως MbS.

Δελεάστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη με την υπόσχεση ενός εγγράφου ότι έπρεπε να παντρευτεί τον τουρκικό αρραβωνιαστικό του. Μια ομάδα χειριστών που συνδέονται με τον MbS τον σκότωσαν εκεί και χώρισαν το σώμα του. Τα λείψανα του δεν έχουν βρεθεί.

Το Ριάντ αρχικά εξέδωσε αντιφατικές ιστορίες για την εξαφάνισή του, αλλά τελικά παραδέχτηκε ότι ο Khashoggi σκοτώθηκε σε αυτό που αποκαλούσε «απατεώνας» επιχείρηση έκδοσης πήγε στραβά.

Είκοσι ένας άνδρες συνελήφθησαν κατά τη δολοφονία και πέντε ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής πληροφοριών, Ahmad Asiri και Saud al-Qahtani, ανώτερος βοηθός του MbS, απολύθηκαν.

Τον Ιανουάριο του 2019, 11 άτομα δικάστηκαν σε κλειστές πόρτες. Σε πέντε καταδικάστηκαν σε θανατικές ποινές, οι οποίες μετατράπηκαν σε 20 χρόνια φυλάκισης μετά τη συγχώρεσή τους από την οικογένεια Khashoggi, ενώ τρεις άλλοι τιμωρήθηκαν με φυλάκιση.

Ο Asiri δικάστηκε αλλά αθωώθηκε «λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων», δήλωσε η εισαγγελία, ενώ ο Qahtani διερευνήθηκε αλλά δεν κατηγορήθηκε.

Ως μέρος της εξισορρόπησης των σχέσεων του Μπάιντεν με τη Σαουδική Αραβία, θα επικοινωνήσει μόνο με τον Βασιλιά Σαλμάν, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, μια κίνηση που μπορεί να επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να βρει κάποια απόσταση μεταξύ του και του πρίγκιπα της κορώνας, ηλικίας 35 ετών.

Αυτό θα αποκαταστήσει το πρωτόκολλο που έσπασε ο Τραμπ και ο γαμπρός του και ο κορυφαίος βοηθός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο οποίος διατήρησε ένα άμεσο κανάλι στον πρίγκιπα.

Ο MbS έχει εδραιώσει την εξουσία από την εκδίωξη του θείου του ως κληρονόμου του θρόνου σε πραξικόπημα στο παλάτι του 2017, επιδιώκοντας να κερδίσει δημόσια υποστήριξη παρακολουθώντας δημοφιλείς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, είχε επίσης κρατήσει αντιπάλους και ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και διώκουν επικίνδυνα ξένα στοιχήματα, μερικά από τα οποία πυροδοτήθηκαν, όπως η επέμβαση στην Υεμένη, όπου ένας πόλεμος μεταξύ Σαουδάραβων και Ιρανών αντιπροσώπων δημιούργησε μια ανθρωπιστική κρίση.

Source