“Ο συνομιλητής μας σχετικά με το εμβόλιο προέρχεται από την ΕΕ, ελληνικά

Πρόεδρος Έρσιν Τατάρ, Έκανε δηλώσεις στον Τύπο μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) με την Ειδική Εκπρόσωπο της Κύπρου Elizabeth Spehar.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι εργάζονται σε αρκετές προσπάθειες για να επιτρέψουν στις δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές να λειτουργήσουν και ότι συζήτησαν επίσης το θέμα του εμβολιασμού από την ΕΕ, ζήτησαν από τον ΟΗΕ τον απαραίτητο λόγο για αυτό το θέμα, και τελικά οι αποδέκτες τους ήταν η ΕΕ, όχι η ελληνική διοίκηση.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι στην έκθεση που τους παρουσίασε σήμερα η αρμόδια τεχνική επιτροπή, δήλωσαν ότι τα εμβόλια μπορούν να παραδοθούν μέσω της ελληνικής διοίκησης, αλλά δεν θα το αποδεχτούν και ότι εάν αυτό το εμβόλιο θα χορηγηθεί, θα πρέπει να γίνει απευθείας μέσω της ΕΕ.

Ο Spehar ήταν πολύ κοντά τους, ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν σαφώς κατανοητή από την αντίθετη πλευρά στα σχόλιά του, τα Ηνωμένα Έθνη ακολούθησαν στενά το θέμα και ότι οι διαπραγματεύσεις δημιούργησαν τώρα την αντίληψη ότι μια νέα θέση στην Κύπρο και την περιοχή είναι τώρα. Ο Τατάρ επεσήμανε ότι η Κύπρος και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι πια ίδια όπως πριν.

Ο Τατάρ τόνισε ότι τα δύο κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας μπορούν να συναντηθούν σε ένα επίσημο τραπέζι διαπραγματεύσεων με το ίδιο καθεστώς όσον αφορά την αμοιβαία καλή θέληση και ότι αυτός ο λόγος πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω προκειμένου να προκύψει μια δίκαιη, διαρκής και πραγματικά βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο.

.Source