Ο ταξιδιωτικός πόλεμος Covid-19 λικνίζει τις σχέσεις Κένυας-ΗΒ

Η τρέχουσα διαμάχη σχετικά με την απαγόρευση ταξιδιού Covid-19 άφησε το καπάκι στις διπλωματικές εντάσεις που έχουν σιγοβράσει μεταξύ της Κένυας και του Ηνωμένου Βασιλείου για χρόνια.

Οι δύο κομητείες είχαν ψυχρές αλλά υποτονικές σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ένταση και το φαινομενικό κακό αίμα επιτέλους μετατράπηκε σε μια σύγκρουση που είχε αποκαλύψει αυτό που ορισμένοι αποκαλούν επιφανειακή συντροφικότητα.

«Ήδη υπήρχαν κάποια προβλήματα μεταξύ τους, αλλά τότε αυτό [travel ban] είναι σαν να προσδίδεις προσβολή στον τραυματισμό », δήλωσε η λέκτορας διεθνών σχέσεων USIU Macharia Munene στο Star.

Το Σάββατο, η Κένυα επέστρεψε αφού το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε επισκέπτες από την Κένυα λόγω του υψηλού ποσοστού μολύνσεων Covid-19. Η Κένυα αντέφερε, απαγορεύοντας επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έβαλε την Παρασκευή την Κένυα στην «κόκκινη λίστα», λέγοντας ότι είχε καθιερώσει τη θανατηφόρα παραλλαγή κοροναϊού της Νότιας Αφρικής που εξαπλώνεται τοπικά.

Η λίστα απαγόρευσε ουσιαστικά τους Κένυους ή οποιονδήποτε διέρρευσε από τα αεροδρόμια της Κένυας από το πόδι στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 9 Απριλίου.

Την Κυριακή, η Κένυα απάντησε ισότιμα, απαγορεύοντας τις πτήσεις επιβατών που προέρχονται ή διέρχονται από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επιπλέον, οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικά πιστοποιητικά Covid-19 και έγκυρες πιστοποιήσεις εμβολίου Covid-19.

«Όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να έχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19 και έγκυρο πιστοποιητικό δοκιμής PCR αρνητικού Covid-19 για να εισέλθουν στην Κένυα», δήλωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας.

Η Κένυα εξαίρεσε μόνο τις πτήσεις φορτίου από την απαγόρευση, αλλά τα μέλη του πληρώματος πρέπει να παρουσιάσουν τόσο πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και αρνητικό πιστοποιητικό PCR.

Ο Munene χαρακτήρισε την τελευταία εξέλιξη “διεθνές παιχνίδι εξουσίας και διπλωματική προσβολή” προς την Κένυα από τον πρώην αποικιακό αφέντη της.

Είπε ότι δεν υπάρχει λογική στο Ηνωμένο Βασίλειο που να απαγορεύει ταξιδιώτες από την Κένυα, δεδομένου ότι η θετικότητα Covid-19 της Κένυας είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις περισσότερες κομητείες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας.

«Αν κοιτάξετε το ποσοστό θετικότητας, η Κένυα είναι στο 17 τοις εκατό, οι ΗΠΑ στο 54 και τα γερμανικά στα ύψη. Δεν έχει απαγορευτεί καμία από αυτές τις χώρες στην Ευρώπη. Άρα, δεν υπάρχει λογική σε ολόκληρο το θέμα [banning Kenya]», Είπε ο Munene.

Ο Ντον πρόσθεσε, «Εάν δεν υπάρχει λογική ή επιστημονική λογική, τότε μπορεί να είναι μόνο παιχνίδι πολιτικής δύναμης. Οι δύο κομητείες είχαν κάποιες διαφορές σε ορισμένα θέματα. Ο τρόπος λοιπόν να εξερευνήσετε μερικές από αυτές τις διαφορές είναι να αναζητήσετε εξωγενείς λόγους ή δικαιολογίες. “

Ο Wilfred Muliro, λέκτορας διεθνών σχέσεων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κένυας (TUK), δήλωσε ότι η αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ των δύο κομητειών προκαλείται από το καθεστώς και απόπειρες των Βρετανών να «νικήσουν την Κένυα σε υποταγή».

“Από τη στιγμή που εξελέγη ο πρόεδρος του Ουχούρο Κένιατα, υπήρξαν παγωμένες σχέσεις μεταξύ Κένυας και Ηνωμένου Βασιλείου για δύο λόγους”, είπε.

Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, που θεωρείται μητέρα του ΔΠΔ, είχε υποχωρήσει με το καθεστώς Uhuru λόγω της στάσης του στις υποθέσεις εναντίον του Uhuru, του αντιπροέδρου William Ruto και άλλων. Αντιμετωπίζουν υποθέσεις εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά κατέρρευσαν.

Δεύτερον, είπε, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να χτυπά την Κένυα για να ξεπεράσει τη γραμμή μετά την προθέρμανση της κυβέρνησης του Ναϊρόμπι στην Κίνα όσον αφορά το εμπόριο, τα δάνεια και τα μεγάλα έργα υποδομής.

«Στις διεθνείς σχέσεις, υπάρχει κάτι που οι μεγάλες δυνάμεις αποκαλούν ιδιωτική συμφωνία, πεντάλ», είπε.

Πρόσθεσε, «Αυτό είναι με την έννοια ότι η χώρα που αποίκησε την άλλη ή είχε αποικιακές σχέσεις με αυτήν, θα συμβουλευτεί τις άλλες αποικιακές δυνάμεις πριν αλληλεπιδράσουν με αυτήν τη χώρα».

Ο Μούλιρο εξήγησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει την Κένυα ότι έχει συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα χωρίς να συμβουλευτούν τις δύο χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι φυσιολογικό ότι εάν η Κένυα έχει κρίση, η χώρα που θα επεξεργαζόταν το ψήφισμα για παρέμβαση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα αναλαμβάνουν. Οι ΗΠΑ έχουν αντικαταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πολλές χώρες », είπε.

«Οι Βρετανοί διακόπτουν τους δεσμούς με τα περισσότερα [former] αποικίες. Οι Βρετανοί βλέπουν χώρες όπως η Κένυα ως παιδί τους. ότι πρέπει να το κάνετε αυτό πριν επιστρέψω », πρόσθεσε.

Η τελευταία σειρά έρχεται καυτή στις κατηγορίες ότι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πίσω από δασική πυρκαγιά κοντά στη βάση προπόνησής τους στη Λαϊκιά την περασμένη εβδομάδα.

Οι οικογένειες που ζούσαν κοντά αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους γύρω από τους στρατώνες Nyati στην Laikipia Airbase East. Έκαψε περισσότερα από 12.000 στρέμματα.

Η Ύπατη Αρμοστεία της Βρετανίας δήλωσε ότι ερευνά και προτεραιότητα ήταν να βοηθήσει την τοπική κοινότητα και την κυβέρνηση της Κένυας.

Μια ομάδα λόμπι, το Αφρικανικό Κέντρο Διορθωτικής και Προληπτικής Δράσης, θέλει η Βρετανική Μονάδα Εκπαίδευσης Στρατού στην Κένυα και η Loldaiga Conservancy να υποχρεωθούν να αποζημιώσουν τους κατοίκους για περιβαλλοντικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά.

Ένας νομοθέτης υπέβαλε αναφορά στη Γερουσία της Κένυας, πιέζοντας για αποζημίωση των κατοίκων και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο υποψήφιος γερουσιαστής Mercy Chebeni θέλει η βρετανική κυβέρνηση όχι μόνο να αποζημιώσει τις οικογένειες, αλλά και να αποκαταστήσει τα 12.000 στρέμματα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναγκάστηκε να πληρώσει περισσότερα από 700 εκατομμύρια αποζημίωση σε 228 Κένυους ποιμενικούς που σκοτώθηκαν ή πληγώθηκαν από βόμβες και πυρομαχικά που άφησε ο βρετανικός στρατός για λόγους εκπαίδευσης στο Σαμπούρου.

Η ομάδα, κυρίως ο Samburus, άσκησε υπόθεση στο High Court του Λονδίνου ζητώντας αποζημίωση ύψους 560 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο του 2001.

Κατηγόρησαν το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ότι δεν εκκαθάρισε τους χώρους εκπαίδευσης στο Σαμπούρου με την ίδια φροντίδα με άλλους ξένους χώρους στην Κύπρο και τον Καναδά.

Η σχέση Κένυας-Ηνωμένου Βασιλείου έχει τεταθεί επίσης όταν οι Κένυοι κατηγόρησαν την αγροτική και μεταποιητική εταιρεία, Kakuzi PLC, την πλειοψηφία της οποίας ανήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο Camelia για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εξουδετέρωσης και των δολοφονιών.

Η εταιρεία, καταπολεμώντας τους ισχυρισμούς μετά από 79 Κένυους που εκπροσωπήθηκαν από το δικηγορικό γραφείο Leigh Day, άσκησε υπόθεση σε δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορώντας, μεταξύ άλλων, τους φρουρούς ασφαλείας της εταιρείας για δολοφονίες, βιασμούς, επιθέσεις και ψευδή φυλάκιση.

Η εταιρεία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Νωρίτερα, περίπου 218 Κένυοι που απασχολούνταν από την εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο, Unilever, μήνυσαν την εταιρεία για αποζημίωση για φερόμενη ανεπαρκή ασφάλεια κατά τη μετεκλογική βία το 2007-08.

Επτά εργαζόμενοι σκοτώθηκαν και 56 γυναίκες φέρεται να βιάστηκαν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ των Κένυων, αλλά η απόφαση ανατράπηκε από το Εφετείο, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους να ζητήσουν αποζημίωση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Το 2013, το Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωσε 19,9 εκατομμύρια λίρες (Sh2,9 δισεκατομμύρια σήμερα) σε κόστος και αποζημίωση σε περισσότερους από 5.228 Κένυους που υπέστησαν βασανιστήρια και κακοποίηση κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Mau Mau.

Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Mau Mau κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Κένυα τη δεκαετία του 1950.

Η Κένυα βρισκόταν επίσης σε «ψυχρό» πόλεμο με το Ηνωμένο Βασίλειο για την τεράστια εμπορική ανισορροπία που τα τελευταία χρόνια ευνοούσε το τελευταίο.

Οι εξαγωγές της Κένυας στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του συνολικού διμερούς εμπορίου της χώρας. Το 2020, οι εξαγωγές προς την Κένυα από το Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 49,5 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι των εισαγωγών αξίας 29,3 δισεκατομμυρίων

Τον Φεβρουάριο, η Εθνοσυνέλευση της Κένυας ενέκρινε ένα εμπορικό σύμφωνο με το Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με το οποίο η Κένυα θα ελευθερώσει έως και το 82,6 τοις εκατό του εμπορίου της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η εμπορική συμφωνία αντιτάχθηκε από διάφορες ομάδες λόμπι ως μονόπλευρη και υπέρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

(Επεξεργασία από τον V. Graham)

Source