Ο Τατάρ θα δώσει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας για επίλυση του Κυπριακού

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνονται από προεδρικές πηγές, ταρτάριος‘σε, Λαούτο‘ένα, ΚύπροςΑναμένεται να δώσει σαφή και αποφασιστικά μηνύματα σχετικά με τη στάση της τουρκικής πλευράς πριν από την πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης που μπορεί να ξεκινήσει στην Τουρκία. Ο Τατάρ θα πει στον Λούτε ότι δεν έχει επιτευχθεί μόνιμο αποτέλεσμα λόγω της ασυμβίβαστης στάσης της ελληνικής πλευράς στο Κυπριακό, το οποίο διαπραγματεύεται εδώ και 52 χρόνια. Κατά τη συνάντηση, θα ενημερωθεί ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη σταθερότητας ούτε στο νησί ούτε στην περιοχή βάσει της κυριαρχικής ισότητας και χωρίς το ίδιο καθεστώς των δύο κομμάτων / κρατών προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των μερών στην Κύπρο.

Θα δηλωθεί ότι η λύση του Κυπριακού στην αρχή της κυριαρχικής ισότητας των μερών, με το επιχείρημα ότι τα de facto δύο κράτη έχουν διεθνή κυρίαρχη θέση, θα φέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην Κύπρο και την περιοχή. Θα τονιστεί ότι η έλλειψη λύσης στην Κύπρο έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής καθώς και του νησιού, και αυτή η στάση της ελληνικής πλευράς εμποδίζει επίσης τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα δηλωθεί ότι εάν οποιαδήποτε πλευρά του νησιού έχει πλεονέκτημα έναντι της άλλης, δεν θα είναι δυνατόν να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην περιοχή. Θα σημειωθεί επίσης ότι ένας συμβιβασμός που βασίζεται στην ανωτερότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς θεωρείται ότι φέρνει ειρήνη ούτε στην Κύπρο ούτε στην περιοχή.

Οι συνομιλίες ΔΕΝ θα ξεκινήσουν από την παραμονή τους στα γερανά ΜΟΝΤΑΝΑ

Από την άλλη πλευρά, θα υπογραμμιστεί ότι οι κυπριακές διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επαναληφθούν από εκεί που σταμάτησαν στο Crans Montana το 2017 και ότι δεν υπάρχει τίποτα σαν διαπραγμάτευση για την επανεξένωση από την τουρκική πλευρά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα δηλωθεί αποφασιστικά ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βάση την κυριαρχία της ισότητας και με την αποδοχή δύο κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι καμία άλλη διαπραγμάτευση δεν θα έχει νόημα και ότι μια τέτοια διαδικασία δεν θα ξεκινήσει.

Η νέα πολιτική θα υπερασπίστηκε την τουρκοκυπριακή πλευρά στο Κυπριακό, σε συντονισμό με την Τουρκία θα κάνει αυτόν τον αγώνα στην ίδια γραμμή με την ανάπτυξη της ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα είναι αποφασιστική έκφραση. Αυτό το εποικοδομητικό όραμα της τουρκικής πλευράς, το οποίο αναμένεται να φέρει ειρήνη, σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στην Κύπρο και την περιοχή, ήταν αποφασιστικά στην ημερήσια διάταξη σε όλες τις διεθνείς συνομιλίες, συμπεριλαμβανομένης μιας ανεπίσημης διάσκεψης για την Κύπρο σε μορφή 5 + 1, στην οποία θα συμμετάσχουν επίσης τα εγγυητικά κράτη του ΟΗΕ. θα φέρω.

Θα εξηγηθεί επίσης ότι η διαρκής ειρήνη στην Κύπρο δεν είναι δυνατή με την κυρίαρχη συμπεριφορά της μιας πλευράς και τη συνέχιση της πολιτικής αστάθειας. Ο Πρόεδρος Τατάρ θα δεχτεί αύριο το Λούτετ στις 14.30 στο γραφείο του. Ο Λούτε, ο οποίος θα έρθει στο νησί σήμερα, θα συναντηθεί αύριο το πρωί με τον αρχηγό της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου (GASC), Νίκο Αναστασιάδη. Το Lute θα εργαστεί για τη διοργάνωση ανεπίσημων συναντήσεων 5 + 1 στην Κύπρο. Ο Λούτε, που ήρθε στο νησί στις αρχές Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, συναντήθηκε χωριστά με τον Τατάρ και τον Αναστασιάδη, στη συνέχεια πήγε στην Αθήνα και την Άγκυρα και έκανε επαφές για να δημιουργήσει ένα έδαφος για μια συνάντηση 5 + 1.

Ο TATAR’S GUTERRES’E AARI

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Τατάρ, σε επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι υποστηρίζει μια ανεπίσημη συνάντηση σε μορφή 5 + του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί για να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο μερών στην Κύπρο. “Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, βάσει δύο κυρίαρχων κρατών με ισότιμο διεθνές καθεστώς, για μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση, υπό το φως των νέων συνθηκών που επικρατούν στην Κύπρο και την περιοχή μας”, δήλωσε ο Τατάρ. χρησιμοποίησε τις εκφράσεις.

Ο Τατάρ, ο οποίος κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσει τον τύπο της κυριαρχικής ισότητας και της συνεργασίας δύο κρατών στο νησί με ανοιχτό μυαλό και να βοηθήσει να πείσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να υιοθετήσει την ίδια στάση, είπε: “Βρισκόμαστε σε μια καμπή στις προσπάθειές τους να επιλύσουν το Κυπριακό μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι ευθύνη όλων των εμπλεκομένων να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν το πρόβλημα σε μια τελική λύση. ” βρήκε την αξιολόγηση.

Source