Ο Τατάρ της Τουρκικής Κύπρου καλεί τον Αναστασιάδη να σταματήσει τα «μη ρεαλιστικά όνειρα», να υποστηρίξει τη λύση 2 κρατών

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), Έρσιν Τατάρ κάλεσε το νότιο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη αργά το Σάββατο να “μην ακολουθήσει μη ρεαλιστικά όνειρα” και να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών στο διχασμένο νησί της Ανατολικής Μεσογείου.

“Έχουμε φέρει τη λύση των δύο κρατών στην ατζέντα, με την υποστήριξη της Τουρκίας. Για την ύπαρξη του κράτους μας, για την ελευθερία, την ασφάλεια και την κυριαρχία του έθνους μας, υποστηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε σε αυτό το μονοπάτι “, είπε.

Ο Τατάρ τόνισε ότι μια λύση για την ίδρυση ομοσπονδίας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών Crans-Montana Κύπρου το 2017, επειδή η ελληνική πλευρά δεν ενδιαφερόταν για μια δίκαιη συμφωνία.

Οι συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 2017, και παρακολουθήθηκαν από τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Κύπρο, Espen Barth Eide, απέτυχαν μετά από 10 ημέρες έντονων συζητήσεων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά διέρρευσε αρχεία, τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη είχαν χαρακτηρίσει εμπιστευτικά, στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης πριν τα στείλει στα Ηνωμένα Έθνη και στην τουρκική πλευρά, και ενώ οι Έλληνες δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από τη συζήτηση για «μηδενικά στρατεύματα, μηδενικές εγγυήσεις», επίσης δεν έλαβε εποικοδομητικά βήματα προς προσφορές και προτάσεις.

“Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος είπε:” Δεν θα συζητήσω άλλη λύση εκτός από την ομοσπονδία και υποστηρίζω όσα είπα στο Crans-Montana “, στις πρώτες παρατηρήσεις του το 2021, ισχυρίστηκε ότι ο πρώην απεσταλμένος της Κύπρου Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Eide διατύπωσε λύση δύο κρατών και προσπάθησε να ξεπεράσει το ποσό, “είπε.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ο Αναστασιάδης “ο ίδιος γνωρίζει” ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος να πάει – ένα θέμα που έχει συζητήσει με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

“Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος υπέστη έντονη πίεση από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ, πρέπει να επιστρέψει στις παλιές πολιτικές”, πρόσθεσε ο Τατάρ, αναφερόμενος στο κομμουνιστικό Προοδευτικό Κόμμα Εργαζομένων (ΑΚΕΛ) και το φασιστικό κόμμα ELAM (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο).

Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι ο Αναστασιάδης “προσπάθησε να κρύψει τις αλήθειες” ισχυριζόμενος ότι “η Τουρκία προσπαθεί να προσαρτήσει την Κύπρο” και ότι “εμπόδισε την εφαρμογή του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ο Τατάρ πρόσθεσε ότι ο πρώην πρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και η ελληνική ηγεσία χαρακτήρισαν τη Νότια Κύπρο «ένα σκαλοπάτι για την Ένωση» και «ενδιάμεσο στόχο», αναφερόμενοι στην ιδέα της προσάρτησης της Κύπρου από την Ελλάδα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε επίσης ότι η ελληνική ηγεσία ήθελε να «καταστρέψει» τα συνταγματικά δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στους Τούρκους που ζουν στο νησί.

Ο Τατάρ τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι θυμούνται καλά τι συνέβη κατά την αιματηρή χριστουγεννιάτικη σφαγή το 1963.

Ενώ οι Τουρκοκύπριοι υφίσταντο διακρίσεις και αποξενώθηκαν από τους Ελληνοκύπριους σε κρατικούς θεσμούς, άρχισαν συστηματικές και ολοκληρωμένες επιθέσεις στις 21 Δεκεμβρίου 1963, οι οποίες αργότερα ορίστηκαν ως αιματηρά Χριστούγεννα.

Συνολικά επιτέθηκαν 103 τουρκοκυπριακά χωριά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες θανάτους. Η αιματηρή εκστρατεία εκτόπισε επίσης 30.000 Τουρκοκύπριους, οι οποίοι έπρεπε να καταφύγουν σε μια περιοχή που αποτελεί μόνο το 3% του νησιού.

Ο Τατάρ υπενθύμισε επίσης ότι το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στις 15 Ιουλίου 1974 είχε ως στόχο να προσαρτήσει την Κύπρο στην Ελλάδα.

“Εάν η Τουρκία δεν είχε διεξαγάγει την ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου, ο Τουρκοκύπριος λαός θα υποστεί γενοκτονία και θαφτεί σε μαζικούς τάφους. Πρέπει επίσης να θυμόμαστε τι είπε ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης”, πρόσθεσε ο Τατάρ, αναφερόμενος στον πρώην τα σχόλια του πρωθυπουργού ότι «η Ένωσις επιτεύχθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Κύπρος χωρίστηκε από το 1974 όταν η Τουρκία χρησιμοποίησε τα δικαιώματα εγγυητή της για παρέμβαση στο νησί μετά από ένα ακροδεξιό στρατιωτικό πραξικόπημα που χρηματοδοτήθηκε από τη στρατιωτική χούντα, που ήταν τότε στην εξουσία στην Αθήνα, προσπάθησε να ενώσει το νησί με την Ελλάδα και ανέτρεψε τον Πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ ‘. Μετά από δεκαετίες διεθνούς βίας και τρόμου, που στοχεύουν κυρίως τους βρετανούς αποικιακούς ηγέτες του νησιού μέχρι την ανεξαρτησία το 1960, οι Τουρκοκύπριοι αναγκάστηκαν να ζήσουν σε θύλακες αφού οι Ελληνοκύπριοι άλλαξαν μονομερώς το σύνταγμα το 1963. Η τουρκοκυπριακή κοινότητα αφαιρέθηκε από τα πολιτικά τους δικαιώματα κατά παράβαση του συντάγματος και των ιδρυτικών συμφωνιών που υπογράφηκαν το 1959 μεταξύ τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων ηγετών και εγγυητικών δυνάμεων Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία.

Μετά το 1974, το νησί διαιρέθηκε με ζώνη ασφαλείας 180 χιλιομέτρων (120 μιλίων) που περιπολούσε ο ΟΗΕ και σπάνιες διαβάσεις πέραν αυτών για διπλωματικούς σκοπούς. Η ΤΔΒΚ, που ιδρύθηκε το 1983, αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και αντιμετωπίζει ένα μακροχρόνιο εμπάργκο στο εμπόριο, τις μεταφορές και τον πολιτισμό. Εν τω μεταξύ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία ιδρύθηκε το 1960, η οποία είναι μέλος της ΕΕ.

Το 2003, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ διευκόλυνε τους περιορισμούς διέλευσης για τους Τουρκοκύπριους πολίτες και επέτρεψε τη διενέργεια διαβάσεων με δελτία ταυτότητας και διαβατήρια χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, ενώ ταυτόχρονα διευκόλυνε τους περιορισμούς για όσους ταξιδεύουν από την Ελληνική Κύπρο στην Τουρκική Κύπρο. Η κίνηση ήταν μια ομαλοποίηση και χειρονομία καλής θέλησης ένα χρόνο πριν ένα ειρηνευτικό σχέδιο που υπερασπίστηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ψηφίστηκε σε δημοψήφισμα και συμφώνησε η τουρκική κοινότητα, αλλά απορρίφθηκε από τους Έλληνες.

.Source