Ο τελευταίος Έλληνας του Βυζαντίου προσκολλάται στην Τουρκία

Οι Ρουμ είναι πολιτιστικοί κληρονόμοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά μετά από πογκρόμ και απελάσεις, ο αριθμός τους στην τουρκική πόλη έχει μειωθεί στο σημείο που η επιβίωση είναι αβέβαιη, σύμφωνα με Louise Callaghan των Sunday Times.

Καθώς η ανιψιά του έκοψε σαλάμι πίσω από έναν παρθένο μετρητή, ο Λάζαρι Κοζμάογλου έσπευσε στον ήλιο το πρωί, οργανώνοντας φέτες μοδάλλας και παραγγελιών, όπως και τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Ο 75χρονος είχε λίγο χρόνο για ξεκούραση: η οικογένειά του – διακεκριμένα μέλη της μικροσκοπικής ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης – διοικούσε το τελευταίο κρεοπωλείο της πόλης, και ήταν πάντα απασχολημένοι.

Αν και οι μουσουλμάνοι γείτονές του δεν τρώνε χοιρινό, ο Λάζαρι ισχυρίστηκε ότι δεν είχε αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα με αυτούς. «Κανείς δεν παραπονιέται για την πώληση χοιρινού κρέατος», είπε. «Δεν είμαστε νέοι εδώ. Είμαι το παλαιότερο άτομο εδώ, οπότε κανείς δεν μπορεί να μου πει τίποτα. “

«Οι περισσότεροι πελάτες είναι αλλοδαποί και μόνο λίγοι Τούρκοι ψάχνουν για χοιρινό», δήλωσε ο Κοζμάογλου, του οποίου η οικογένεια είναι ένας από τους λίγους που παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και το πογκρόμ του 1955 εναντίον των Ελλήνων από τους Τούρκους.

Η κόρη του, η Δέσποινα, είπε στους Times ότι οι περισσότερες από αυτές που πήγε στο σχολείο πριν από 30 χρόνια έφυγαν από την πόλη, πιθανότατα για να βρουν μια ευκολότερη ζωή στην Ελλάδα.

«Μόνο 250 παιδιά παρέμειναν στα ελληνικά σχολεία. Προς το παρόν, δεν βλέπω μέλλον για τα παιδιά μου, θα νιώσουν μοναξιά εδώ », είπε η Δέσποινα.

Οι «Times» μίλησαν επίσης με τον Μηνά Βασιλειάδη, ο οποίος διευθύνει μια από τις τελευταίες ελληνικές εφημερίδες στην Κωνσταντινούπολη, την «Απογεβματίνη».

Η οικογένειά του έφυγε για την Ελλάδα, αλλά ο Μηνάς επέστρεψε περίπου το 2000 για να βοηθήσει με την εφημερίδα, που ανήκε στην οικογένεια.

Η «Απογεβμητίνη» πωλεί περίπου 600 φύλλα, αλλά ο Βασιλειάδης λειτουργεί μέχρι τις 3:00 το πρωί για να κάνει την πρωινή έκδοση εντάξει

«Το βασικό μας πρόβλημα είναι το δημογραφικό. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι πολύ υψηλός », είπε ο Βασιλειάδης, ο οποίος επεσήμανε ότι παρόλο που δεν έμειναν πολλοί Έλληνες στην πόλη, η κοινότητα εξακολουθεί να υπάρχει μέσω των εκκλησιών και άλλων κτιρίων που εξακολουθούν να ανήκουν σε Έλληνες που μετανάστευσαν.

Όπως υπογράμμισε ο Μίνας Βασιλειάδης, το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει να λυθεί ή η δομή των θεσμών στην πόλη πρέπει να αλλάξει. «Έτσι θα επιβιώσουμε», κατέληξε.

Source