Ο τελευταίος καταδικασμένος στις ΗΠΑ καταδικάστηκε σε θάνατο καταδικάζεται σε θάνατο Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Λίζα Μοντγκόμερι, 52 ετών, βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου καθώς η έφεσή της κατά της αναβολής των πρόσφατων αποφάσεων απορρίφθηκε από το αρμόδιο Εφετείο. Ο Μοντγκόμερι είναι ο τελευταίος καταδικασμένος στις ΗΠΑ που καταδικάστηκε σε θάνατο και η θανατική του ποινή θα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς θα είναι η πρώτη σε 70 χρόνια για έναν «ομοσπονδιακό» κατάδικο. Η προηγούμενη υπόθεση ήταν αυτή του Bonnie Heidi το 1953. Ταυτόχρονα, πολλές άλλες γυναίκες εκτελέστηκαν, αλλά λόγω του αμερικανικού συστήματος σωφρονιστικών μέτρων, το οποίο διαφέρει μεταξύ των κρατών, καταγράφηκαν ως τοπικά.

Η Λίζα Μοντγκόμερι καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 όταν αθωώθηκε χωρίς απαλλαγή για απίστευτα φρικτό βαρβαρικό έγκλημα. Τον Δεκέμβριο του 2004, ο Μοντγκόμερι στραγγαλίζει τον 23χρονο Μπόμπι Τζο Στάινετ στο Μισούρι Ο Stinet ήταν σε προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης. Με ένα μαχαίρι κουζίνας, η Montgomery άνοιξε την κοιλιά του Stintet και έβγαλε τα φρούτα. Επρόκειτο να το πάρει μαζί της και να το παρουσιάσει ως καρπό της μήτρας της.

Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν σταματήσει να επιμένουν ότι η Λίζα Μοντγκόμερι πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, επομένως πρέπει να συγχωρεθεί η δικαιοσύνη. Οι υποστηρικτές της υπόθεσής της εργάζονται για να κάνουν το πραγματικό αντίγραφο αυτής της δήλωσης διαθέσιμο στο Διαδίκτυο.

Ο ψυχίατρος αναφέρθηκε σε μια σπάνια ψυχική ασθένεια, την οποία ονόμασε «ψευδαίσθηση της εξαπάτησης». Σύμφωνα με τη διάγνωση, η Montgomery ήταν απολύτως πεπεισμένη ότι ήταν έγκυος, ένιωσε όλες τις παρενέργειες στο σώμα της, συμπεριφέρθηκε σαν να ήταν πραγματικά έγκυος. Επομένως, όταν διέπραξε το έγκλημα, δεν γνώριζε την πράξη και τις συνέπειές της. Το δικαστήριο απέρριψε τη θεωρία του ψυχίατρου, αποκαλώντας την «επιστήμη βουντού».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υπερασπίστηκε τον εαυτό του ενάντια στην τελευταία προσπάθεια κατάργησης της θανατικής ποινής, αρνήθηκε να συγχωρήσει τη Λίζα Μοντγκόμερι. Και έτσι ο Τραμπ θα μπει στην ιστορία ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποίησε τις περισσότερες εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Λίζα Μοντγκόμερι σκοτώθηκε με ένεση δηλητηριάσεων στο Indiana Penitentiary. Η νέα և τελική ημερομηνία για την εφαρμογή της, όπως δείχνουν τα πάντα, είναι προς το παρόν άγνωστη.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source