Ο Τζόνσον του Ηνωμένου Βασιλείου θα σχεδιάσει το δρόμο εκτός κλειδώματος τη Δευτέρα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα σχεδιάσει μια πορεία από το κλείδωμα του COVID-19 τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να ξανανοίξει σταδιακά την κατακερματισμένη οικονομία των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη βοήθεια μιας από τις ταχύτερες κυκλοφορίες εμβολίων στον κόσμο.

Με περισσότερους από 120.000 θανάτους, η Βρετανία υπέστη τον πέμπτο υψηλότερο επίσημο αριθμό θανάτων στον κόσμο από την πανδημία και τη μεγαλύτερη οικονομική της συντριβή σε περισσότερα από 300 χρόνια.

Αλλά μια γρήγορη έναρξη της διάθεσης των εμβολίων και μια σχεδόν σκληρή εθνική κλειδαριά δύο μηνών σημαίνει ότι ο Τζόνσον μπορεί τώρα να καθορίσει μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών, δίνοντας προτεραιότητα στην επιστροφή στα σχολεία και την κοινωνική ανάμειξη σε εξωτερικούς χώρους.

«Οι αποφάσεις μας θα λαμβάνονται με τα πιο πρόσφατα δεδομένα σε κάθε βήμα και θα είμαστε προσεκτικοί σχετικά με αυτήν την προσέγγιση, ώστε να μην αναιρέσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα», θα πει, σύμφωνα με το γραφείο του.

Υπό πίεση τόσο από πολιτικούς του δικού του Συντηρητικού Κόμματος για επανεκκίνηση της οικονομίας, όσο και από επιστημονικούς συμβούλους που φοβούνται την επανεμφάνιση του ιού εάν ξεκλειδώσει πολύ γρήγορα, ο Τζόνσον έχει μια δύσκολη πορεία να χαρτογραφήσει.

Έχει εμφανιστεί πολύ πιο προσεκτικός τους τελευταίους μήνες και ο υπουργός υγείας του Ματ Χάνκοκ είπε την Κυριακή οποιαδήποτε χαλάρωση, όπως το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου, θα ακολουθηθεί από μερικές εβδομάδες για να ανιχνευθεί ο αντίκτυπος στον ευρύτερο πληθυσμό.

Ο Johnson θα καθορίσει τέσσερις εξετάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από κάθε νέα χαλάρωση, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας και της επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμού, της κατάστασης των ποσοστών μόλυνσης και του αντίκτυπου τυχόν νέων παραλλαγών του ιού.

Η Βρετανία κινήθηκε πιο γρήγορα από το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό εμβολίων και εμβολιάζει τους ανθρώπους γρήγορα από τον Δεκέμβριο, μια στρατηγική που οδήγησε τις στερλίνα και τις χρηματιστηριακές αγορές υψηλότερα στις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Περίπου 17,6 εκατομμύρια άνθρωποι, πάνω από το ένα τέταρτο των 67 εκατομμυρίων πληθυσμών, έλαβαν τώρα μια πρώτη δόση, πίσω από μόνο το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε εμβόλια ανά κεφαλή πληθυσμού. Η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

Ο Χάνκοκ είπε επίσης ότι η χώρα κατάφερε πρόσφατα να μειώσει τις περιπτώσεις της πιο μολυσματικής παραλλαγής της Νότιας Αφρικής. Συνολικά, οι καθημερινές περιπτώσεις κορανοϊού κυμαίνονταν περίπου 11.000 την ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύγκριση με τα υψηλότερα από 80.000 στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Τζόνσον θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την Αγγλία τη Δευτέρα και οι νομοθέτες θα έχουν την ευκαιρία να το ψηφίσουν στο κοινοβούλιο.

Οι ηγέτες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία θα μειώσουν επίσης τους περιορισμούς τους επόμενους μήνες.

(Reuters)

Source