Ο Τουρκοκύπριος επανέλαβε … το ποίημα για τις δύο πολιτείες … | Δημοσιογράφος Κύπρος

“Ο Τούρκος διαπραγματευτής Ergun Olgun δήλωσε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στην Κύπρο, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μπορούν να επιτευχθούν μόνο” διασφαλίζοντας ισότιμο καθεστώς μεταξύ των δύο πλευρών και διατηρώντας την κυριαρχική τους ισότητα “, είπε.

Σε μια μακρά γραπτή δήλωση, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη «με αυτό το όραμα». Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες με τον ΟΗΕ υποδηλώνουν ότι η συνάντηση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Απριλίου, πιθανότατα στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον Όλγκαν, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ «αναγνωρίζουν ότι η σχέση μεταξύ των κομμάτων δεν είναι σχέση μειοψηφίας ή πλειοψηφίας, βασίζεται στην πολιτική ισότητα».

Είπε ότι οι δύο «λαοί» της Κύπρου, όπως ανέφερε, έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ξεχωριστά το μέλλον τους. Ο Κύπριος διαπραγματευτής είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν όλα τα δικαιώματα που «οι Κύπριοι κυβερνούν, ασκούν και έχουν ίση πολιτική θέση».

Είπε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η συνεργασία στο νησί θα έχουν μεγάλα πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά οφέλη τόσο για τους «δύο λαούς» όσο και για την περιοχή.

Ο Όλγκαν είπε ότι, δεδομένης της αντικειμενικής πραγματικότητας της περιοχής του νησιού, όπως το έθεσε, ό, τι χρειάζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα, «βιώσιμη συμφιλίωση με τους Ελληνοκύπριους, η συνεργασία δεν είναι δυνατή βάσει μιας ομοσπονδιακής συμφωνίας εταιρικής σχέσης».

Πηγή: KYPE

Source