Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος αναζητά λύση 2 κρατών

Λευκόσα, Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (ΤΔΒΚ) δήλωσε ότι ο αρχηγός του Ερζουρούμ Τατάρ την Τρίτη, η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και οι Τουρκοκύπριοι εναντίον των Τούρκων, έχουν πει προσπάθειες ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί και ισχυρισμοί που εμποδίζουν την πρόοδο των συνομιλιών και των διαπραγματεύσεων. Ανεπίσημη διάσκεψη χρηματοδότησης αποστολής του ΟΗΕ στο νησί της Κύπρου.

Ο Τατάρ είπε ότι η πρωτοβουλία της συνάντησης 5 + 1 (ΟΗΕ) με θέμα την Κύπρο είναι καταλληλότερη.

Ο Τατάρ είπε ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη στρατιωτική παρουσία της Άγκυρας και την κυριαρχία του λαού της στο νησί.

Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επιθυμία της χώρας του είναι να πραγματοποιήσει το μοντέλο των δύο κρατών, το οποίο περιγράφει ως τη «μοναδική ρεαλιστική λύση».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Τατάρ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα συνέχισαν να προκαλούν τη συμφωνία, όπως στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκο Αναστάσιο.

Είπε ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί και κατηγορίες της ελληνικής και της ελληνικής πλευράς κατά της τουρκοκυπριακής και τουρκοκυπριακής διοίκησης δυναμοποιούν τη διαδικασία διαλόγου και λόγου.

Είπε ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να βρει μια λύση που θα απομακρύνει τα τουρκικά στρατεύματα και τον εγγυημένο κρατικό ρόλο της Άγκυρας μακριά από το νησί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγορήθηκε για επιθετική δύναμη στο νησί της Τουρκίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι Τατάροι προσπαθούν να καλύψουν τον πραγματικό τους παράγοντα επιθετικότητας.

* Γράφτηκε από τον Ali Murad Alhas στην Άγκυρα.

Ο ιστότοπος του Anadolu Agency περιέχει μόνο μερικές από τις ειδήσεις που παρουσιάζονται στους συνδρομητές από το AA News Broadcasting System (HAS), σε συντομευμένη μορφή. Επικοινωνήστε μαζί μας για επιλογές συνδρομής.

Source