Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος αναζητά λύση 2 κρατών

Ο Έρσιν Τατάρ, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση ρίχνουν αβάσιμους ισχυρισμούς και κατηγορίες στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ενδέχεται να διαταράξουν τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες για ένα ανεπίσημο συνέδριο που χρηματοδοτείται από τον ΟΗΕ στο νησί της Κύπρου

Ο Τατάρ δήλωσε σε δήλωσή του ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση 5 1 (ΟΗΕ) με θέμα την Κύπρο ήταν ακόμη σχετική.

Ο Τατάρ είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία του λαού της, μαζί με τη στρατιωτική παρουσία και τον ρόλο της Άγκυρας ως εγγυητική χώρα στο νησί.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η βούληση της χώρας του ήταν να υλοποιήσει το μοντέλο των δύο κρατών, το οποίο αναφέρθηκε ως «η μόνη ρεαλιστική λύση».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Τατάρ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα συνέχισαν τις προκλήσεις τους στοχεύοντας στη λύση, όπως φαίνεται στα σχόλια που διατυπώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασαίδη, επικεφαλής της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Οι μη ρεαλιστικοί ισχυρισμοί και κατηγορίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή διοίκηση έχουν δυναμική επίδραση στη διαδικασία διαλόγου και συνομιλιών, είπε.

Είπε ότι η αντίπαλη πλευρά προσπάθησε να σφυρηλατήσει μια λύση στην οποία τα τουρκικά στρατεύματα και ο ρόλος της Άγκυρας ως εγγυητικού κράτους απομακρύνθηκαν από το νησί.

Ο Τατάρ σημείωσε επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι κατοχική δύναμη στο νησί, αλλά αυτή ήταν μια προσπάθεια να καλυφθεί το πραγματικό στοιχείο κατοχής.

* Γράφοντας από τον Ali Murat Alhas στην Άγκυρα

Source