Ο Τουρκοκύπριος πρόεδρος δέχεται απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο

Ο Έρσιν Τατάρ, πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δέχτηκε τη Δευτέρα απεσταλμένο του ΟΗΕ στο νησί.

Μετά από συνομιλίες με την Jane Hall Lute στο Προεδρικό Μέγαρο της πρωτεύουσας Λευκόζα, ο Τατάρ εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και προσπάθησε να ορίσει τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις για το μέλλον του διχασμένου νησιού.

Επαναλαμβάνοντας ότι 50 χρόνια διαπραγματεύσεων με βάση τον φεντεραλισμό δεν απέδωσαν αποτελέσματα, είπε: «Υπογραμμίσαμε ότι επιδιώκουμε ένα ψήφισμα που θα επέτρεπε τη συνύπαρξη για δύο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στον βασικό ρόλο της Τουρκίας για ψήφισμα για την Κύπρο, είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν τα οφέλη της συνεργασίας με την Τουρκία.

“Συνδιοργανώνουμε τη διαδικασία με την Τουρκία. Εμείς, Τουρκοκύπριοι, είμαστε σε πλήρη συνεργασία και διαβούλευση με την Τουρκία”, είπε.

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου εμπλέκεται σε αυτό εδώ και χρόνια και το έχει κυριαρχήσει».

Νωρίτερα σήμερα ο Λούτε επισκέφθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη, αρχηγό της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Το νησί της Κύπρου χωρίζεται από το 1974, όταν ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα ακολούθησε βία κατά των Τούρκων του νησιού και παρέμβαση της Τουρκίας ως εγγυητικής δύναμης.

Έχει δει μια ειρηνευτική διαδικασία εντός και εκτός λειτουργίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυητικών χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

* Γράφοντας από τον Ahmet Gencturk

Source