Ο Τραμπ είχε δίκιο να αμφισβητήσει το δόγμα του Κάρτερ, ο Μπάιντεν πρέπει επίσης

Υποθέτοντας ότι ο στρατηγός Lloyd Austin λαμβάνει την παραίτησή του και επιβεβαιώνεται ως υπουργός Άμυνας, και ότι η Kathleen Hicks και ο Colin Kahl αναλαμβάνουν τα επόμενα δύο σημεία στο Πεντάγωνο, η νέα αμυντική ομάδα του Μπάιντεν – ειδικά δεδομένης της εμπειρίας της Μέσης Ανατολής τόσο του Ώστιν όσο και του Kahl – θα πρέπει να ρίξουμε μια μακρά, σκληρή ματιά στις προτεραιότητες και τη στάση των ΗΠΑ στην περιοχή.

Δεδομένης της τεράστιας σημασίας που η «Κεντρική Διοίκηση» (CENTCOM) – η γεωγραφική μαχητική διοίκηση που καλύπτει τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική – έχει παίξει στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι μαθητές μου στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο μερικές φορές εκπλήσσονται όταν βρίσκουν πόσο πρόσφατα – σε γραφειοκρατικούς όρους – δημιουργήθηκε η CENTCOM. Μέχρι τη δημιουργία της ειδικής ομάδας ταχείας ανάπτυξης το 1980 και την επίσημη δημιουργία της CENTCOM το 1983 – υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Ρέιγκαν – η Μέση Ανατολή διαιρέθηκε μεταξύ των μακροχρόνιων ευρωπαϊκών και ειρηνικών διοικήσεων της Αμερικής. Αυτό άλλαξε μόνο με την έκδοση του δόγματος του Κάρτερ (και του επακόλουθου συναίνεσης του Ρέιγκαν) που έθεσε τη Μέση Ανατολή – συγκεκριμένα την ασφάλεια και την ασφαλή διέλευση των ενεργειακών πόρων του Περσικού Κόλπου – σε εξίσου σημαντική με την άμυνα της πατρίδας των ΗΠΑ.

Δεδομένης της κατάστασης στη δεκαετία του 1980, εκ των οποίων τουλάχιστον ο Ψυχρός Πόλεμος με την ΕΣΣΔ, αυτό είχε στρατηγική σημασία. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι οικονομικές, τεχνολογικές και γεωπολιτικές αλλαγές έχουν διαβρώσει τα στρατηγικά θεμέλια των θέσεων. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ακόμη και ότι το δόγμα του Κάρτερ ενδέχεται να μην είναι πλέον λειτουργικό, λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αλλαγές.

Με την πρώτη ματιά, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι μια ομάδα εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν θα αντιστρέψει αυτόματα τυχόν αποχωρήσεις από την εποχή του Τραμπ από το καθεστώς εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Όμως, τρεις τάσεις που είναι πιθανό να αποκτήσουν δυναμική κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπάιντεν θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τη μελλοντική χρησιμότητα του Carter Doctrine.

Ο πρώτος είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των συμφωνιών Abraham. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ, η βάση τίθεται για τη δημιουργία μιας νέας ενεργειακής υποδομής και οικονομικού διαδρόμου κατά μήκος της Αραβικής Χερσονήσου έως τη Μεσόγειο Θάλασσα. Σε συνδυασμό με νέες ενεργειακές ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περισσότερες από τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης θα μπορούσαν να καταλήξουν να προέρχονται και να παραδίδονται μέσω της Μεσογείου. Αυτό αυξάνει τα υπάρχοντα σχέδια για περισσότερη ενέργεια του Ιράκ – συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται στο Κουρδιστάν – για εξαγωγή προς τα δυτικά, επίσης και σε αποθήκες της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, το Ιράν διερευνά τρόπους για να παραδώσει την ενέργειά του σε αγορές τόσο μέσω της Κασπίας Θάλασσας όσο και, το πιο σημαντικό, να συνδεθεί με τον κινεζικό κόμβο στο Γκουαντάρ στο Πακιστάν. Η Κίνα γνωρίζει καλά την ενεργειακή της πτέρνα του Αχιλλέα, καθώς οι ζωτικές παραδόσεις ενέργειας συνεχίζουν να διασχίζουν τη θάλασσα όπου, σε περίπτωση διαφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να απαγορευτούν. Αυτή, φυσικά, υπήρξε η βάση της ενεργειακής σχέσης Ρωσίας-Κίνας, αλλά καθώς η Κίνα εμβαθύνει τη δέσμευσή της με την Τεχεράνη, αναζητά επίσης «ασφαλέστερες» χερσαίες διαδρομές.

Έτσι, έως το 2030, ένα αυξανόμενο ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από τη λεκάνη του Περσικού Κόλπου ενδέχεται να μην διέρχεται από τις θαλάσσιες διαδρομές του Περσικού Κόλπου. Η διατήρηση της ασφαλούς και ανοικτής οδού θα παραμείνει ζωτικό ενδιαφέρον, αλλά μειωμένη. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στη διασφάλιση σταθερής ισορροπίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και ιδίως να διασφαλίσουν ότι οι πηγές ενέργειας και οι γραμμές τροφοδοσίας που διασχίζουν τη θαλάσσια ζώνη της Κύπρου παραμένουν ασφαλείς και ανοιχτές.

Πράγματι, οι Ηνωμένες Πολιτείες – καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση – έλαβαν μια σημαντική κλήση αφύπνισης το περασμένο φθινόπωρο, καθώς οι εντάσεις άρχισαν να αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Η διατήρηση αυτής της περιοχής στο παροιμιώδες «back burner» για να επικεντρωθεί σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής μπορεί να μην είναι εφικτή τα επόμενα χρόνια, εάν η ενεργειακή ασφάλεια της ευρωατλαντικής κοινότητας –συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία– θα στηριχτείτε σε μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης μεταξύ Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου, Κύπρου, Τουρκίας και Ελλάδας.

Η δεύτερη αλλαγή είναι η πιθανή ώθηση της διοίκησης Μπάιντεν να ενθαρρύνει τις συνεχιζόμενες μετατοπίσεις από τη χρήση υδρογονανθράκων γενικά. Ρητορικά, τουλάχιστον, η νέα κυβέρνηση φαίνεται να έχει δεσμευτεί για το όραμα που σκιαγράφησε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Robert McFarlane πριν από δεκαπέντε χρόνια σε αυτές τις σελίδες για μια εικοσαετή μετάβαση σε νέες πηγές καυσίμων. Προχωρώντας «πέρα από το πετρέλαιο». Όπως σημείωσε ο McFarlane, μια τέτοια στρατηγική δίνει προτεραιότητα σε διάφορες περιοχές του κόσμου μακριά από τη Μέση Ανατολή.

Τέλος, έχουμε τον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό εξτρεμιστικών κινημάτων από το να είμαστε γεωγραφικώς επικεντρωμένοι οργανισμοί με φυσικές ρίζες σε συγκεκριμένες χώρες προς διασκορπισμένα δίκτυα στον κυβερνοχώρο που μεταδίδουν εκπαίδευση και οδηγίες χωρίς την ανάγκη για προσωπικές συναντήσεις. Η συνεχιζόμενη στροφή προς την αλ Κάιντα 2.0 και τα κυβερνητικά χαλιφάτα σημαίνει ότι ορισμένες από την αντιτρομοκρατική αποστολή CENTCOM χειρίστηκαν όλο και περισσότερες μεταβάσεις σε άλλες οντότητες όπως η CYBERCOM.

Φυσικά, έχουμε επίσης έναν υψηλό βαθμό συνέχειας με την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα, η οποία προσπάθησε να «εξισορροπήσει» τις προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ μακριά από τη Μέση Ανατολή προς τη λεκάνη του Ειρηνικού. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται πώς θέλει να στάση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μέση Ανατολή – και εάν οι παραδοχές του παρελθόντος θα συνεχίσουν να λειτουργούν προς τα εμπρός.

Ο Νίκολας Κ. Γκόσντεβ είναι καθηγητής Εθνικών Υποθέσεων Ασφάλειας στο Ναυτικό Πολεμικό Κολλέγιο των ΗΠΑ και κάτοχος του Προέδρου του Καπετάνιου Jerome E. Levy στην οικονομική γεωγραφία και την εθνική ασφάλεια. Κατέχει υποτροφίες μη κατοίκους με το Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής και το Carnegie Council for Ethics in International Affairs. Είναι μέλος του Ομίλου Loisach, μια συνεργασία μεταξύ του Συνεδρίου Ασφαλείας του Μονάχου και του Κέντρου Μάρσαλ που εργάζεται για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ασφάλειας των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Είναι συνεισφέρων συντάκτης για Το εθνικό συμφέρον.

Εικόνα: Reuters.

.Source