Ο Τραμπ υπογράφει λογαριασμό πανδημικής βοήθειας και δαπανών, αποτρέποντας το κλείσιμο της κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Κυριακή υπέγραψε ένα πακέτο πανδημικής βοήθειας και δαπανών ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκαθιστώντας τα επιδόματα ανεργίας σε εκατομμύρια Αμερικανούς και αποτρέποντας τον τερματισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια κρίση που έκανε.

Ο Τραμπ, ο οποίος αποχώρησε από το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου, αφού έχασε τις εκλογές του Νοεμβρίου από τον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αποσύρθηκε από την προηγούμενη απειλή του να μπλοκάρει το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, αφού δέχθηκε έντονη πίεση από τους νομοθέτες και από τις δύο πλευρές .

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος έκανε γκολφ την Κυριακή και παρέμεινε εκτός δημόσιου φαινομένου ακόμη και όταν η κρίση κυβέρνησε, ζήτησε από το Κογκρέσο να αλλάξει το νομοσχέδιο για να αυξήσει το μέγεθος των ελέγχων τόνωσης για τους Αμερικανούς που αγωνίζονται σε 2.000 $ από 600 $ και επίσης μείωσε κάποιες άλλες δαπάνες.

Δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί ο Τραμπ, ο οποίος αρνήθηκε να παραδεχτεί την ήττα του Μπάιντεν, άλλαξε γνώμη σχετικά με το πακέτο τόνωσης. Η αντίστασή του είχε απειλήσει να προκαλέσει περαιτέρω χάος στην τελική περίοδο της προεδρίας του.

Αφού υπέγραψε το νομοσχέδιο πίσω από κλειστές πόρτες στο παραθαλάσσιο κλαμπ του, ο Τραμπ προσπάθησε να βάλει το καλύτερο πρόσωπο στην άνοδο του, λέγοντας ότι υπέγραψε το νομοσχέδιο με «ένα ισχυρό μήνυμα που καθιστά σαφές στο Κογκρέσο ότι τα σπατάλη αντικείμενα πρέπει να αφαιρεθούν».

«Πολλά περισσότερα χρήματα έρχονται», επέμεινε σε μια δήλωση, αν και δεν παρείχε τίποτα για να στηρίξει αυτήν την υπόσχεση.

Και με λιγότερο από ένα μήνα στην εξουσία, ο Τραμπ αναμένεται να κερδίσει λίγο ή καθόλου έλξη με τους νομοθέτες για να κάνει αλλαγές.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν σκεφτεί στενά για τη σκέψη του Τραμπ, αλλά μια πηγή εξοικειωμένη με την κατάσταση είπε ότι ορισμένοι σύμβουλοι τον ώθησαν να παραιτηθεί επειδή δεν είχαν το σημείο να αρνηθούν.

Οι δημοκράτες συμμετείχαν εδώ και πολύ καιρό με τις πληρωμές των 2.000 δολαρίων, αλλά πολλοί Ρεπουμπλικάνοι το έχουν αντιταχθεί, καθιστώντας απίθανο ότι ο αριθμός θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω ενώ ο Τραμπ είναι στην εξουσία.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η οικονομική βοήθεια στο νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι υψηλότερη για να κινηθεί ξανά η οικονομία, αλλά λένε ότι απαιτείται άμεση υποστήριξη για τους Αμερικανούς που πλήττονται από κλειδώματα ιών κοραναϊού.

Τα επιδόματα ανεργίας καταβάλλονται σε περίπου 14 εκατομμύρια άτομα μέσω προγραμμάτων πανδημίας που ακυρώθηκαν το Σάββατο, αλλά θα ξαναρχίσουν τώρα που ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο.

Το πακέτο περιλαμβάνει δαπάνες 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση κρατικών υπηρεσιών. Εάν ο Τραμπ δεν είχε υπογράψει τη νομοθεσία, τότε η μερική κυβέρνηση θα κλείσει την Τρίτη, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια εισοδήματα κυβερνητικών εργαζομένων.

Οι Αμερικανοί ζουν μέσα σε μια πικρή περίοδο διακοπών εν μέσω πανδημίας που έχει σκοτώσει σχεδόν 330.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, με καθημερινό αριθμό θανάτων τώρα επανειλημμένα πάνω από 3.000 άτομα, το υψηλότερο από την έναρξη της πανδημίας.

Το πακέτο ανακούφισης επεκτείνει επίσης ένα μορατόριουμ για εξώσεις που έπρεπε να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου, ανανεώνει την υποστήριξη για τις μισθοδοσίες των μικρών επιχειρήσεων, παρέχει χρηματοδότηση για να βοηθήσει τα σχολεία να ανοίξουν ξανά και να βοηθήσουν στη βιομηχανία μεταφορών και τη διανομή εμβολίων.

Οι παγκόσμιες τιμές μετοχών σημείωσαν άνοδο ως απάντηση στις ειδήσεις ότι ο Τραμπ είχε υπογράψει το σχέδιο τόνωσης και αποσύρθηκε από μια κρίση δαπανών της κυβέρνησης.

Τα συμβόλαια S&P των ΗΠΑ και ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισαν περίπου 0,4% και οι τιμές spot χρυσού αυξήθηκαν σχεδόν 1%.

«Είναι θετικό για τις αγορές που δεν έχουμε πλέον χάος για ερεθίσματα, δεδομένου ότι υπήρχε πιθανότητα μερικού τερματισμού της κυβέρνησης», δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, επικεφαλής στρατηγικός της Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΙΝΗΣΗ

Η απότομη κίνηση του Τραμπ να υπογράψει το νομοσχέδιο έγινε όταν οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το αίτημά του για αλλαγές στη νομοθεσία που είχαν ήδη ψηφίσει.

Ώρες νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Pat Toomey της Πενσυλβανίας είπε στο Fox News την Κυριακή ότι ο Τραμπ θέλει «να θυμόμαστε για συνηγορία για μεγάλους ελέγχους, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα θυμηθεί για χάος και δυστυχία και ακανόνιστη συμπεριφορά εάν το επιτρέψει να λήξει».

Αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων ανακουφίστηκαν από το γεγονός ότι ο Τραμπ είχε υποχωρήσει από την απειλή βέτο του, λέγοντας ότι θα βοηθήσει τους υποψηφίους της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας Ντέιβιντ Πέρντου και την Κέλι Λόφλερ στις 5 Ιανουαρίου στις εκλογές της Γεωργίας που θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ σημείωσε ότι η ελεγχόμενη από τη Δημοκρατία Βουλή των Αντιπροσώπων σχεδίαζε να ψηφίσει τη Δευτέρα για να αυξήσει τους ελέγχους ανακούφισης από κοροναϊκούς σε άτομα από 600 $ σε 2.000 $ και είπε ότι η Γερουσία «θα ξεκινήσει τη διαδικασία» για την έγκριση υψηλότερων πληρωμών.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μιτς ΜακΚόνελ, συνάδελφος Ρεπουμπλικανός, είπε «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο που υπέγραψε αυτή την ανακούφιση στο νόμο», αλλά δεν ανέφερε κανένα σχέδιο για ψηφοφορία στη Γερουσία.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Βουλής Νάνσυ Πελόσι χαιρέτισε την υπογραφή του Τραμπ ως «προκαταβολή για ό, τι χρειάζεται», λέγοντας: «Τώρα, ο Πρόεδρος πρέπει αμέσως να καλέσει τους Κογκρέσου Ρεπουμπλικάνους να σταματήσουν την παρεμπόδιση τους και να ενώσουν μαζί του και τους Δημοκρατικούς για την υποστήριξη της αυτόνομης νομοθεσίας μας για να αυξήσετε τις επιταγές άμεσης πληρωμής σε 2.000 $. “

Μετά από μήνες μάχης, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν στο πακέτο το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την υποστήριξη του Λευκού Οίκου.

Ο Τραμπ εξέπληξε τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς όταν αργότερα είπε ότι ήταν δυσαρεστημένος με το τεράστιο νομοσχέδιο, το οποίο παρέχει 892 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική ανακούφιση από κοροναϊούς.

Ο Τραμπ πέρασε τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο θέρετρο Mar-a-Lago στη Φλόριντα. Την Κυριακή το πρωί, δεν φάνηκε βιαστικά να προσπαθήσει να επιλύσει την αντιπαράθεση με το Κογκρέσο καθώς έπαιζε ένα γκολφ στο Trump International Golf Club στο West Palm Beach.

Είχε επίσης διαμαρτυρηθεί ότι το νομοσχέδιο δίνει πάρα πολλά χρήματα σε ειδικά ενδιαφέροντα, πολιτιστικά προγράμματα και ξένη βοήθεια.

Στη δήλωση υπογραφής του, ο Τραμπ επιδίωξε επίσης να διατηρήσει ζωντανή την εκστρατεία του για αβάσιμους ισχυρισμούς ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου εναντίον του.

Είπε ότι το Σώμα και η Γερουσία «συμφώνησαν να επικεντρωθούν έντονα στην πολύ σημαντική απάτη των ψηφοφόρων» και ότι η Γερουσία θα ξεκινήσει έρευνα.

Ούτε ο McConnell ούτε ο Pelosi ανέφεραν τέτοια συμφωνία. Οι δημοκρατικοί νομοθέτες απέρριψαν σταθερά τους ισχυρισμούς του Τραμπ όπως και ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι. Ο McConnell εξόργισε τον Trump αναγνωρίζοντας τον Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο.

(Reuters)

Source