Ο τροποποιημένος κρατικός προϋπολογισμός του 2021 θα αποσταλεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης φαίνεται αισιόδοξος ότι ένας τροποποιημένος κρατικός προϋπολογισμός του 2021 που θα σταλεί στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα θα εγκριθεί σύντομα από τα πολιτικά κόμματα του νησιού.

Ωστόσο, οι εμπιστευτικοί δήλωσαν ότι το Philenews δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο δεδομένου ότι ορισμένα κόμματα δείχνουν ότι ορισμένα καυτά ζητήματα εκκρεμούν ακόμη πριν μπορέσουν να ψηφίσουν θετικά.

Ο προϋπολογισμός απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο με 29 ψήφους έναντι 24 υπέρ – την πρώτη φορά που συνέβη μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.

Η απόρριψη έγινε κυρίως επειδή οι βουλευτές της νέας αντιπολίτευσης Diko – που τα προηγούμενα χρόνια είχαν ψηφίσει υπέρ – έσπασαν τις τάξεις και βέτο.

Επίσης κατά της ψήφου ήταν η κύρια αντιπολίτευση Akel, σοσιαλιστής Edek, οι Πράσινοι, η Συμμαχία Πολιτών και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Το Κέντρο Diko είπε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να παραδώσει στους Γενικούς Ελεγκτές αρχεία σχετικά με την πλέον ανενεργή αμφιλεγόμενη ιθαγένεια από επενδυτικό σχέδιο τους οδήγησε στη λήψη αυτής της κρίσιμης απόφασης.

Μόλις απορρίφθηκε ο προϋπολογισμός, η κυβέρνηση ξεκίνησε έναν γύρο διαβουλεύσεων με κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να κερδίσει αρκετή συναίνεση για να καλύψει την ισορροπία.

Υποσχέθηκε να εξετάσει σοβαρά τις προτεινόμενες τροπολογίες εντός των 45 ημερών από την ημέρα της ψηφοφορίας που η κυβέρνηση έχει στα χέρια της για να υποβάλει νέο νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, ο Έντεκ περιμένει την απάντηση της κυβέρνησης στο αίτημά τους για την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου όπου οι δανειολήπτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις κατά καταχρηστικών τραπεζικών ρητρών.

Απαιτεί επίσης την αναστολή της δράσης αποκλεισμού έως ότου εκδοθεί τέτοια δικαστική υπόθεση και εκδοθεί απόφαση.

Η ψήφος του Έντεκ θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό παράγοντα στην απάντηση του προϋπολογισμού.

Source