Ο υπαίθριος κινηματογράφος είναι ανοιχτός την άνοιξη … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ο υπαίθριος κινηματογράφος, που χτίζεται εντός της νεκρής ζώνης Derinea, αναμένεται να ανοίξει την άνοιξη.

Πρόσθεσε ότι «ο δήμος της Derinea, σε συνεργασία με την Ιταλική Πρεσβεία στην Κύπρο, το Point Center for Contemporary Art, η Ιταλο-Γερμανίδα καλλιτέχνης Rosa Barba, συνέβαλε στη δημιουργία ενός υπαίθριου κινηματογράφου μεταξύ των νεκρών. ζώνη, μια δουλειά που εξασφάλισε την πρώτη θέση σε έναν διεθνή διαγωνισμό և χρηματοδοτούμενη από το Συμβούλιο του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Τουρισμού. Με αυτήν τη χορηγία, το έργο υλοποιείται, το οποίο αποτελείται από γλυπτά κιόσκια αμφιθεάτρων με ανασκαφές στο έδαφος και οθόνη προβολής. “

Πρόσθεσε ότι η Rosa Barba “είναι γνωστή καλλιτέχνης στο εξωτερικό, με την παρουσία της σε πολλά σημαντικά μουσεία σε όλο τον κόσμο με ατομικές εκθέσεις. Έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της κυπριακής νεκρής ζώνης και άλλων αρχαιολογικών χώρων.” “Μετά την ολοκλήρωσή του, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, ο υπαίθριος κινηματογράφος θα παραμείνει στο δήμο Derayna, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορα πολιτιστικά και δικοινοτικά προγράμματα.”

Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο κ. Καραγιάνης είπε ότι «σύμφωνα με τους επενδυτές, το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος« Διάδρομος Αρχιτεκτονικής », δηλαδή το πρόγραμμα« Ανάδυση Αρχιτεκτονικής Διάδρομου ». “Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: έναν υπαίθριο κινηματογράφο, μια ταινία γυρισμένη στην Κύπρο, που γυρίστηκε στο ελληνιστικό ναυάγιο του Μελότου, στους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου.”

Όπως εξήγησε, «η όλη ιδέα ξεκίνησε από την καλλιτέχνη Rosa Barba, με σκοπό τη δημιουργία ενός κινηματογράφου με αμφίδρομη πρόσβαση, ώστε οι άνθρωποι και στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να μπορούν να παρακολουθούν ταυτόχρονα. “Σύμφωνα με την κυρία Μπαρμπα, αυτή είναι μια εικόνα που θα έρχεται σε αντίθεση με τις υπάρχουσες εικόνες της σύγκρουσης και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και ειλικρίνειας.”

Όσον αφορά την κατασκευή του κινηματογράφου του χωριού, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «ο καλλιτέχνης επικεντρώθηκε στην τοποθέτηση του κινηματογράφου στο φυσικό περιβάλλον της Δερύνειας, αποφεύγοντας τη χρήση ξένων υλικών, έτσι οι ανασκαφές και η δημιουργία πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά από το έδαφος. Τα μόνα ξένα υλικά είναι το σύστημα αποστράγγισης της οθόνης. “

Πρόσθεσε ότι «το όραμα της Ρόζα Μπάμπα είναι να γίνει η περιοχή σημείο συνάντησης για Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, καθώς και για όλες τις κοινότητες του νησιού, ενώ ο στόχος της είναι να δώσει έμφαση στις δυνατότητες της τέχνης να δημιουργήσει χώρους αλληλεπίδρασης και συνύπαρξης. “

Απαντώντας σε μια άλλη ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε, “Ο δήμος δεν σταματά τις προσπάθειές του για την προώθηση δικοινοτικών έργων, καθώς έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μπλοκάρουμε τα κοινωνικά αθλήματα ή τα γήπεδα futsal στη Λεωφόρο Αμμοχώστου στη νεκρή ζώνη. “Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε λόγω περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της επιδημίας των κορωνών, των οδοφραγμάτων, ιδίως του αποκλεισμού της Derinea.”

Ωστόσο, σημείωσε ότι “έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουμε τα οδοφράγματα και να καταργήσουμε περιοριστικά μέτρα, για να τονώσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο”. “Ο Δήμος της Δερύνειας, με τα futsal γήπεδά του, το δικοινοτικό κέντρο Garage, που βρίσκεται δίπλα στο οδόφραγμα – ένας υπαίθριος κινηματογράφος, θα έχει τρία αξιοσημείωτα έργα που σχετίζονται με τους Ελληνοκύπριους που προωθούν την τουρκοκυπριακή προσέγγιση.

Πηγή: KYPE

Source