Ο υπουργός Γεωργίας «έτοιμος» να στηρίξει τους αγρότες, θα αποκαλυφθούν μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Κάδης είπε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει τους αγρότες στην Κύπρο, ειδικά μετά την εγγραφή του χαλούμι από την ΕΕ ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), επτά χρόνια μετά την πρώτη αίτηση που υπέβαλε το νησί.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων την Τρίτη μετά από συνάντηση με πολλούς εκπροσώπους του σωματείου αγροτών Sedigep στη Dromolaxia, ο Κάδης είπε ότι γνωρίζει τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κάθε μέρα.

«Γι ‘αυτό άρχισα να περιοδεύω στη χώρα εξ ονόματος της κυβέρνησης, ώστε να μπορώ να τους μεταφέρω όλες τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε για να τα στηρίξουμε, αλλά και να ακούσω τα σχόλιά τους και τα ανησυχίες. “

Ο Kadis αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι αγρότες κατά το τελευταίο ενάμισι έτος λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Ωστόσο, είπε ότι είναι θετικός για το μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη αλλαγή θα έρθει μετά την πλήρη επανέναρξη της οικονομίας της Κύπρου και μετά την άφιξη ξένων τουριστών.

«Χάρη σε αυτές τις δύο αλλαγές, οι αγρότες μας θα μπορούν και πάλι να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε μεγαλύτερη κλίμακα», είπε.

Επιπλέον, ο Κάδης είπε ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη γεωργική μεταρρύθμιση την Τετάρτη.

«Μετά τον συνεχή διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε θετικές και απτές αλλαγές στον τομέα».

Χαιρέτισε επίσης την εγγραφή του χαλούμι από την ΕΕ ως ΠΟΠ ως ορόσημο για τη χώρα.

«Η ιστορική είδηση ​​που ήρθε από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα θα ανοίξει τεράστιες ευκαιρίες για τον γεωργικό τομέα της Κύπρου, και όχι μόνο τους κτηνοτρόφους και τους τυροκόμους, αλλά και ολόκληρη την αγροτική κοινότητα της χώρας μας», είπε.

«Έχουμε ήδη δει σήμερα τη βούληση των αγροτών να παράγουν περισσότερο γάλα απαραίτητο για να καλύψουν τη δυνητικά αυξημένη ζήτηση για τα χαλούμι μας».

Source