Ο υπουργός Εξωτερικών Turan Güneş και κλαρινέτιστος Μουσταφά Καντιράλι

Ο διάσημος κλαρινέτης της Τουρκίας Μουσταφά Καντιράλι έχασε το μυαλό μου “Η παραγωγή του Ayse Holiday ξεκινά με” η ιστορία ήρθε το 1974 στην Κυπριακή Επιχείρηση Ειρήνης.
Η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση, που ξεκίνησε με το σύνθημα «Ο Άσις είναι σε διακοπές» και πραγματοποιήθηκε από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εξαλείψει την καταπίεση και τη δίωξη των Τούρκων στο νησί, θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι ο Ayşe, του οποίου το όνομα αναφέρεται σε αυτόν τον κωδικό πρόσβασης, ήταν κόρη του τότε Υπουργού Εξωτερικών Turan Güneş.
Η δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου 1974. Οι αρχές των ΗΠΑ και του ΗΒ μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του υπουργείου Εξωτερικών συνήφθη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Νίκος Σάμπσον, ο οποίος τέθηκε στην εξουσία από την ελληνική χούντα, παραιτήθηκε από την προεδρία στις 22 Ιουλίου. Στην επιχείρηση, δόθηκαν 57 μάρτυρες σε 3 ημέρες, 184 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

turan-gunes.jpgΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΑΝ GÜNEŞ ΚΑΙ «Η ΑΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ»
Ο υπουργός Εξωτερικών Turan ήταν από τον Güneş Kandıra και ήταν περήφανος που ήταν από την Kandıra.
Είπε ακόμη ότι ο Μουσταφά Καντιράλι ήταν ο παιδικός του φίλος.
Δεν το έχω δει, και είπε ότι έπαιξε ο ίδιος το κλαρινέτο.
Χαιρέτησα τον υπουργό Εξωτερικών Turan Güneş το 1974, όταν ήμουν δημοσιογράφος του Hürriyet, στο αεροδρόμιο Atatürk στο δρόμο της επιστροφής το πρωί μετά τη συνάντηση με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Calaghan για την Κύπρο.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΤΗΣΗΣ
Η πτήση της THY, που έφτασε στις 20.30, περίμενε το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου και το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Atatürk στις 02.30 το βράδυ. Ο Turan Güneş θα πήγαινε στην Άγκυρα στις 07.30 το πρωί με αεροπλάνο. Εκείνη την εποχή, η κρατική διοίκηση δεν είχε ιδιωτικά αεροσκάφη όπως είναι τώρα. Θα ταξιδεύει με πολίτες, ανεξάρτητα από το ποιος.
Ήμασταν μαζί με τον Turan Güneş στο Hall of Honor.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΤΗΝ Αίθουσα του Σερίφ
Ο υπουργός μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο με λίγο κουρασμένος.
Μου είπε, «Ας φάμε μαζί και να μιλήσουμε».
Τηλεφώνησα στο εστιατόριο Oleyis του αεροδρομίου Atatürk και εξοπλίζω το τραπέζι.
Για τον Turan Güneş, «Αγαπητέ Υπουργέ, αυτά είναι από τη θήκη του Hürriyet. Ας συνεισφέρουμε λίγο στο κράτος ».
Γέλασε και είπε, “Γεια σου στον Nezih (Γενικός Διευθυντής του Hürriyet Nezih Demirkent) από μένα.”
Καθίσαμε στο τραπέζι. Ξεκινήσαμε να τρώμε και να πίνουμε μαζί. Ανακουφίστηκε σαν να είχε αρθεί ένα μεγάλο βάρος. Ήταν χαρούμενος.

ayse.jpg
Η AYŞE ΔΙΑΚΟΠΕΙ
«Τι συνέβη στο Λονδίνο; Τι θα συμβεί στο Κυπριακό; ” Ρώτησα.
“Είσαι πολύ περίεργος;” είπε.
Είπα, “το περίμενα μέχρι αυτήν την ώρα.”
Με άδεια, άνοιξα την κασέτα μου για εγγραφή.
Ο υπουργός Turan Güneş είπε: «Οι συνομιλίες είναι κλειδωμένες, τώρα πηγαίνουμε στην Κύπρο. Είπα στον πρωθυπουργό (Ecevit) «Ο Ayşe είναι σε διακοπές» Το Ayşe είναι το όνομα της κόρης μου. Κάναμε μια τέτοια κωδικοποιημένη συμφωνία με τον πρωθυπουργό. Έδωσα τα νέα », είπε.
“Μπορώ να το αναφέρω στην εφημερίδα;” Ρώτησα.
Ήταν πολύ άνετα. «Νομίζω ότι ο καιρός είναι καλός. Τώρα αφήστε τους Έλληνες να σκεφτούν »είπε.

ayse-001.jpg

Η HÜRRİYET δημοσίευσε τον τίτλο
Είχα άδεια. Πήγα στο τηλεφωνικό δωμάτιο του Hall of Fame και κάλεσα την εφημερίδα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νύχτας ήταν ο πρώην Ergin Ernanç. Τον έκανα να ακούσει την ομιλία στην κασέτα και υπαγόρευσε την ιστορία λέγοντας “Πηγαίνουμε στην Κύπρο”.

Στη συνέχεια, επιστρέψαμε χαλαροί και συνομιλήσαμε με τον Υπουργό Turan Güneş μέχρι την ώρα της πτήσης το πρωί.
Ο Hürriyet πέρασε όλες τις εφημερίδες και μετέφερε τα νέα μου στον τίτλο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό πρόσβασης «Ο Ayşe είναι σε διακοπές» και εμφανίστηκε με τον τίτλο «Πάμε στην Κύπρο».

TURAN GÜNEŞ: ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΤΟΝΓΚΑΓΙΑ
Εκείνο το βράδυ ξύπνησα στο γραφείο του αεροδρομίου του Hürriyet.
Στις 10:00, ο Γενικός Διευθυντής Nezih Demirkent κάλεσε. Είπε ότι ο Turan Güneş τον κάλεσε και ότι ήταν θυμωμένος για τα νέα στο Hürriyet χωρίς να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Ecevit.
Ο Demirkent μου είπε, “Υπάρχει ένα ρεκόρ της συνάντησης, έτσι;” ερωτηθείς. Όταν απάντησε “Ναι” από μένα, είπε, “Özkan, ο Turaan Güneş θα σε καλέσει. Αφήστε τον να ακούσει την κασέτα και να κάνει τη δουλειά », είπε.
Στην πραγματικότητα, το τηλέφωνο του Turan Güneş χτύπησε. «Έγινα ιερέας με τον πρωθυπουργό Έσεβιτ. “Με πίεσες στην Τόνγκα,” Του είπα, “Υπουργέ, ηχογράφησα σε κασέτα με την άδειά σας και πήρα άδεια να μεταδώσω τα νέα.”

ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΩ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΣΑΣ
Ο Turan Güneş μου είπε, «Εκτελέσατε το καθήκον σας. Δεν μπορώ να θυμωθώ. Αντίθετα, δεν με άφησες μόνη και χαλαρή κουβέντα. Σας χρωστάω ένα ευχαριστώ. Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός φρόντισε για τη δουλειά », είπε.
Δεν ήταν πολύ θυμωμένος, είπε με ένα γέλιο, “Αλλά θα είμαι προσεκτικός όταν φτιάξω ένα τραπέζι μαζί σου ξανά.”
Ο Turan Güneş ήταν καλός πολιτικός και πολύ καλός άνθρωπος. Τις επόμενες μέρες, η σχέση μας μαζί του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο. Έδωσε πολλά ειδικά νέα. Λέω ότι ο Θεός τον άφησε να κοιμηθεί στα φώτα και να έλεος.
Ο Μουσταφά Καντιράλι ήταν συμπατριώτης του …

mustafa-kandirali-002.jpgmustafa-kandirali-003.jpgΚΑΝΑΛΙ ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΛΕΓΧΟΥ
Πριν από τον Πολεμικό Νόμο της 12ης Σεπτεμβρίου, ο Μουσταφά Καντιράλι ήταν επίσης ο αγαπημένος των υπαλλήλων του πύργου ελέγχου στο Αεροδρόμιο Atatürk.
Στον Πύργο Ελέγχου, υπήρχε ένα ρεκόρ 78 κομματιών με τον αέρα του Μουσταφά Καντιράλι, ο οποίος δεν ήταν γνωστός που το έφερε.
Οι εργάτες του πύργου έπαιζαν το ρεκόρ της Kandıralı για να χαλαρώσουν, ενώ η κυκλοφορία των αεροσκαφών σταμάτησε κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ρολογιών, ενώ εξυπηρετούσε το tansit αεροσκάφος.

ΚΑΝΑΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Στην εναέρια κυκλοφορία, τα αεροσκάφη διέρχονται μέσω της Τουρκίας.
Πληρώθηκαν αρκετά χρήματα στη χώρα μας έως ότου η Τουρκία εισέλθει στον εναέριο χώρο.
Μια μέρα, ένας φάρσα ανάμεσα στους εργάτες του πύργου είπε: «Πληρώνουμε από αυτούς. Ας τους κάνουμε μια χάρη », είπε.
Έτσι, οι υπάλληλοι των πύργων διέσχιζαν αεροσκάφη στον αέρα της Τουρκίας μπήκαν στο πεδίο μέχρι τη δημοσίευση του παιχνιδιού Μουσταφά Καντιράλι αέρα από την πινακίδα.
Αυτή η μετάδοση διήρκεσε μέχρι να κηρυχθεί ο Πολεμικός Νόμος στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δεν ξέρω αν οι πιλότοι των αεροπλάνων που διέρχονται από τη διέλευση, όπως ο καιρός του Kandirali. Αλλά δεν υπήρχαν παράπονα εκείνη τη στιγμή.
Αυτό σημαίνει ότι τους άρεσε επίσης ο ζωντανός αέρας του παιχνιδιού που βγήκε από το κλαρινέτο, τον οποίο έπαιξε επιδέξια αυτός ο πολύτιμος κύριος κλαρινέτου.
Εδώ είναι οι όμορφες αναμνήσεις του Μουσταφά Καντιράλι και εγώ που είμαστε στο παρελθόν.

Είθε ο Αλλάχ να έχει έλεος σε δύο Kandıralı, Turan Güneş και Mustafa Kandıralı.
Και οι δύο δεν μπορούν να συμπληρωθούν σε δύο μέρη στην Τουρκία άξιζε.

Αυτό το άρθρο έχει διαβαστεί 32 φορές συνολικά.

.Source