Ο Υπουργός μπορεί να αποφασίσει να μην δημοσιεύσει ονόματα αγοραστών διαβατηρίων για «λόγους ασφαλείας»

Οι αλλοδαποί που έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα της Μάλτας μπορούν να εξαιρούνται από την ονομασία τους σε έγγραφα δημόσιας κυβέρνησης για «λόγους ασφαλείας», μετά από αλλαγή του νόμου.

Σύμφωνα με τη νομική τροποποίηση που εκδόθηκε τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Byron Camilleri θα έχει «απόλυτη διακριτική ευχέρεια» σχετικά με το αν επιλέγει να δημοσιεύσει τα ονόματα των αγοραστών διαβατηρίων ή όποιον έχει ανακληθεί η ιθαγένεια.

Η τροπολογία, που επισημάνθηκε για πρώτη φορά από τη Μάλτα Σήμερα, δεν αναφέρει τι είδους λόγους ασφάλειας μπορούν να δοθούν για να δικαιολογήσουν την έλλειψη διαφάνειας.

«Απαράδεκτη» αλλαγή

Ο Karol Aquilina, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης για την ιθαγένεια δήλωσε ότι η τροποποίηση, που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα έδειξε ότι η κυβέρνηση θέλει να προσθέσει το απόρρητο στο σύστημα υπηκοότητας.

“Η αντιπολίτευση θα ήθελε να υπενθυμίσει σε όλους ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν αναφερθεί και επιβεβαιωθεί περιπτώσεις αγοραστών διαβατηρίων που κατηγορήθηκαν / κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρά εγκλήματα όπως ξέπλυμα χρήματος, απάτη, λαθρεμπόριο, διαφθορά και φοροδιαφυγή.”

Είπε ότι η τροποποίηση ήταν “απαράδεκτη” καθώς συνεχίζει να βλάπτει τη φήμη της Μάλτας στο εξωτερικό και αντιβαίνει στη νομοθεσία.

“Πριν από αυτήν τη νομική ειδοποίηση, ο υπουργός ήταν υποχρεωμένος να δημοσιεύσει έναν πλήρη κατάλογο αγοραστών στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Το άρθρο 24 του αρχικού νόμου περί ιθαγένειας ορίζει ότι τα ονόματα τόσο εκείνων των οποίων η αίτηση έχει γίνει αποδεκτή όσο και εκείνων των οποίων η αίτηση ακυρώθηκε να είναι γνωστό στο κοινό. “

Σχέδιο αμφιλεγόμενης ιθαγένειας

Οι αλλαγές έρχονται μήνες μετά την έναρξη της διαδικασίας επί παραβάσει από την επιτροπή της ΕΕ κατά της Μάλτας και της Κύπρου σχετικά με τα καθεστώτα διαβατηρίων που επιτρέπουν στους πλούσιους αλλοδαπούς να αγοράσουν αποτελεσματικά την ιθαγένεια της ΕΕ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η επιτροπή της ΕΕ εξέδωσε προειδοποιητική επιστολή – το πρώτο βήμα στη διαδικασία επί παραβάσει – και έδωσε στην κυβέρνηση μέχρι αυτόν τον μήνα να απαντήσει.

Εάν δεν το πράξει, η επιτροπή πρόκειται να εκδώσει «αιτιολογημένη γνώμη» επί του θέματος, ένα άλλο βήμα στην προσπάθεια της επιτροπής να εξαναγκάσει τα κράτη μέλη να καταργήσουν πλήρως τα καθεστώτα.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που η επιτροπή έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα συστήματα «χρυσού διαβατηρίου» που αυξάνουν τους κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Το συμβούλιο μετανάστευσης επενδύσεων, μια παγκόσμια οντότητα που εκπροσωπεί τη βιομηχανία «υπηκοότητα ανά επένδυση», υπερασπίστηκε ένθερμα τα προγράμματα της Μάλτας και της Κύπρου λέγοντας ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα να πει σε κυρίαρχα κράτη σε ποιον πρέπει να εκδώσουν διαβατήριο.

Η κυβέρνηση της Μάλτας υπερασπίστηκε επίσης αυτό το σχέδιο. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Αμπέλα και ο κοινοβουλευτικός γραμματέας Άλεξ Μουσκάτ δήλωσαν και οι δύο ότι η Μάλτα «είναι πρόθυμη να λάβει νομικά μονοπάτια» που είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση του προγράμματος.

Πώς να αγοράσετε διαβατήριο

Οι μη Μαλτέζοι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν ένα διαβατήριο της Μάλτας μέσω εγγραφής, πολιτογράφησης ή αγοράς μέσω της παροχής «εξαιρετικών υπηρεσιών».

Ο νόμος για την ιθαγένεια της Μάλτας, μια επώνυμη έκδοση του αμφιλεγόμενου σχήματος IIP, περιγράφει την «εξαιρετική υπηρεσία» ως «συνεισφορές επιστημόνων, ερευνητών, αθλητών, αθλητών, καλλιτεχνών, ερμηνευτών, επενδυτών και επιχειρηματιών».

Η διεκπεραίωση των αιτήσεων ιθαγένειας διαχειρίζεται ένας κυβερνητικός οργανισμός γνωστός ως Community Malta, και διεξάγεται στο πλαίσιο της «ιθαγένειας για εξαιρετικούς κανονισμούς υπηρεσιών».

Αυτές οι συνεισφορές περιλαμβάνουν τα εξής:

• 15.000 € οφειλόμενη επιμέλεια ·
• 600.000 ευρώ που πληρώθηκαν αφού ο πελάτης αποδείξει ότι έχει διαμείνει στη Μάλτα για 36 μήνες Ή 750.000 ευρώ μετά από 12 μήνες ·
• 50.000 € για κάθε εξαρτώμενο ποσό που έρχεται μαζί με τον κύριο αγοραστή,
• Αγορά ακινήτου 700.000 € στη Μάλτα Ή πενταετή σύμβαση εκμίσθωσης που ανέρχεται σε τουλάχιστον 16.000 € ετησίως και
• 10.000 € που μεταφέρονται απευθείας σε μια εγγεγραμμένη φιλανθρωπική οργάνωση ΜΚΟ.

Η Κοινότητα Μάλτα είναι επίσης υπεύθυνη για τη δέουσα επιμέλεια σε κάθε εισερχόμενο υποψήφιο.

Όποιος έχει κατηγορηθεί ή κατηγορηθεί για αδίκημα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με τους όρους της πράξης. Το σύστημα αποκλείει επίσης οποιονδήποτε στοχεύει η Ιντερπόλ ή η Ευρωπόλ και οποιονδήποτε κατηγορείται για τρομοκρατία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.

Σε γενικές γραμμές, οι αιτούντες με ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει «αναίρεση» στη Μάλτα ή σε οποιονδήποτε χτυπήθηκε με διεθνείς κυρώσεις θα απορρίπτεται επίσης.

Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία κοστίζει χρήματα. Υποστήριξη Times της Μάλτας για το τιμή ενός καφέ.

Υποστήριξε μας

Source