Ο υπουργός Οικονομικών μοιράζεται το σχέδιο για ανάκαμψη – «πράσινη, ψηφιακή, επιχειρηματικότητα

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσίασε την Τρίτη ένα σχέδιο που ενσωματώνει το ευρωπαϊκό μέσο, ​​το «Μέσο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» με τη στρατηγική για την οικονομία της χώρας.

Πρώτα απ ‘όλα, η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται να διαρκέσει έως το 2022, αλλά μια ανάκαμψη αναμένεται να υλοποιηθεί το 2021, με μέγεθος περίπου 3,5 τοις εκατό, παρά τους κινδύνους, δήλωσε ο Πετρίδης στο 11.ου Οικονομικό Συνέδριο Λευκωσίας.

«Φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκεντρώσει 750 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πιστωτικές αγορές και θα διανείμει αυτούς τους πόρους σε όλα τα κράτη μέλη μέσω του μηχανισμού ανάκτησης και ανθεκτικότητας. Όπως είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «αυτή είναι μια αλλαγή βήμα στην ευρωπαϊκή προσέγγιση για να είναι σε θέση να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διοχετεύσει επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη».

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα εθνικό σχέδιο που έχει «πράσινη και ψηφιακή πτυχή» και περιλαμβάνει μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από το δικαστικό σύστημα έως την εκπαίδευση έως τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Αν έπρεπε να συμπιέσω το φεγγάρι μου για την επόμενη δεκαετία με μία μόνο φράση, θα ήταν το εξής: Μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πράσινη και ψηφιακή οικονομία που καλλιεργεί την επιχειρηματικότητα, προς όφελος όλων», σημείωσε ο Πετρίδης.

«Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κλισέ αλλά δεν είναι. Η μη «πράσινη» δεν είναι επιλογή. Ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Macron, δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα όταν είπε ότι «δεν υπάρχει πλανήτης Β». Πρέπει να ενεργήσουμε τολμηρά και γρήγορα », επέμεινε ο Υπουργός.

Το να μην πας «ψηφιακό» δεν είναι επίσης επιλογή, συνέχισε.

«Η χρήση νέων τεχνολογιών σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνεις ανταγωνιστικοί, διαφορετικά κινδυνεύεις να μείνεις πίσω. Πρέπει να παρέχουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες και μέσω αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, για να μετασχηματίσουμε το ίδιο το κράτος », είπε.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη κυριότητα του σχεδίου είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία της εφαρμογής του, επεσήμανε ο Πετρίδης.

«Αυτό το σχέδιο, το οποίο βασικά θα αποτελέσει το προσχέδιο για τις αναπτυξιακές μας πολιτικές για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που θα αναληφθούν για μια περίοδο έξι ετών. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εναλλάκτης παιχνιδιών σχετικά με τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης και τον εξορθολογισμό της κυπριακής οικονομίας. “

Αλλά ο Πετρίδης τονίζει τη σημασία της σύνδεσης των έργων ανάκαμψης με τις μεταρρυθμίσεις. πολλά από τα μεγάλα έργα του σχεδίου εξαρτώνται από νομοθετικές αλλαγές. Ωστόσο, πρέπει να απορροφήσουμε το σύνολο των κεφαλαίων, και δεύτερον και το πιο σημαντικό, πρέπει να εφαρμόσουμε σωστά τις μεταρρυθμίσεις που συνοδεύουν.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά αφορά ολόκληρη τη χώρα. Είναι μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη συναίνεση. Αλλά είναι κυρίως ένα τεράστιο ποντάρισμα που όλοι πρέπει να κερδίσουμε μαζί. Γι ‘αυτό έχω εμπλακεί προσωπικά σε εκτενείς συζητήσεις με τα πολιτικά κόμματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη υποστήριξη », δήλωσε ο Πετρίδης.

728x90eng 01

Source