Ο υφυπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Αλβανίας Cakaj παραιτείται από τη θέση του

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Cakaj δήλωσε ότι η θητεία του στον επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας έχει λήξει.

Στη δήλωσή του, ο Cakaj είπε, “Μετά την πολύ επιτυχημένη ολοκλήρωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), το εξαιρετικό έργο που θα εκπροσωπηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας 2022-2023, για την αύξηση της παρουσίας της Αλβανίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Δεδομένης της εφαρμογής ενός άνευ προηγουμένου συνόλου μέτρων και ότι η Αλβανία βρίσκεται στο χείλος μιας προεκλογικής εκστρατείας στην οποία δεν σκοπεύω ποτέ να συμμετάσχω, νομίζω ότι η θητεία μου ως επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας έχει τελειώσει. ” χρησιμοποίησε την έκφραση.

Ο Κακάι είπε ότι η Αλβανία πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία και να ενισχύσει τις σχέσεις με τους Αλβανούς στην περιοχή, ανεξάρτητα από το κόστος.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα πρότεινε την υπουργό Άμυνας Όλτα Ξχάκα ως Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων και τον Νίκο Πελέσι ως Υπουργό Άμυνας, σε δήλωση που έκανε στα κοινωνικά μέσα.

Δηλώνοντας ότι η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός του Cakaj ως αναπληρωτή υπουργού καθώς και το εντατικό έργο του υπό τη θητεία της προεδρίας του ΟΑΣΕ, είναι καιρός η Olta Xhaçka να γίνει Υπουργός της Ευρώπης και των Εξωτερικών Υποθέσεων και είπε:

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Γάνδη όχι μόνο για την αξιοπρέπεια του στην εκτέλεση του έργου μέχρι στιγμής, αλλά και για την πλήρη ετοιμότητά του να συνεχίσει την κοινή προσπάθεια και να επιστρέψει στο υπουργικό συμβούλιο.”

Ο Cakaj, που κατάγεται από το Κοσσυφοπέδιο, διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων στις 23 Ιανουαρίου 2019.

.Source